tag:blogger.com,1999:blog-5879260358872012634.post3663701398250836974..comments2023-04-28T10:42:27.662+02:00Comments on Ting och Tankar: Stenåldersblommor, pantomim-skurkar och mycket mertingotankarhttp://www.blogger.com/profile/00015999491350967203noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-5879260358872012634.post-38446295231427091652009-12-28T11:35:35.192+01:002009-12-28T11:35:35.192+01:00Precis. Jag var slarvig och glömde skriva "so...Precis. Jag var slarvig och glömde skriva "som öl" efter fermenterade drycker. Allt som krävs för alkohol är socker och jäst. Vin och mjöd blir till på det sättet t ex (den förra med druvor, den senare med honung). Socker var dock svårt att få tag på i ren form i tillräckliga mängder i förhistorien, men stärkelse kan omvandlas till socker som sagt. Så säd, ris och potatis-alkohol föddes ur detta behov.tingotankarhttps://www.blogger.com/profile/00015999491350967203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5879260358872012634.post-42487203886993239892009-12-28T07:35:28.434+01:002009-12-28T07:35:28.434+01:00Att göra fermenterade drycker utan tillgång till a...<i>Att göra fermenterade drycker utan tillgång till avancerad utrustning kräver stärkelse, socker och jäst. Stärkelse kan man få från säd, socker från honung och jäst från antingen en väl underhållen jästkultur eller genom att tugga och spotta i brygden (enzymer i spottet gör underverk).</i><br /><br />För att göra alkohol behöver du bara socker och jäst och en lufttät behållare. Sockret kan du antingen få tag i direkt i form av honung, eller så kan du konvertera stärkelse till socker med hjälp av amylas-enzymer. Dessa enzymer kan du antingen ta från saliv eller från mältat (d.v.s. groddat) korn.<br /><br />Jag fick äntligen <a href="http://scienceblogs.com/aardvarchaeology/2009/11/why_malt_the_barley_for_beer.php" rel="nofollow">rätsida på detta</a> efter åratals förvirring tack vare mina kunniga bloggläsare.Martinhttps://www.blogger.com/profile/05799391349111994914noreply@blogger.com