tag:blogger.com,1999:blog-5879260358872012634.post4737168792078644891..comments2023-04-28T10:42:27.662+02:00Comments on Ting och Tankar: Döda ben får livtingotankarhttp://www.blogger.com/profile/00015999491350967203noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-5879260358872012634.post-77946396846165242342008-09-21T19:56:00.000+02:002008-09-21T19:56:00.000+02:00Håller med om att det borde vara väldigt intressan...Håller med om att det borde vara väldigt intressant även för andra än arkeologer, t.ex. för oss som är intresserade av hur människan åt innan fetma, diabetes, hjärtinfarkt och många andra sjukdomar blev vanliga. :-)<BR/><BR/>Mycket av det jag läst tyder ju på att det skedde en stor förändring av hälsan i samband med att vi började odla jorden, den uppfattning jag fått är att det innan dess var mycket sällsynt med stärkelserika livsmedel, att rötter och liknande var nödmat när jakten gick dåligt.<BR/><BR/>Genom att försöka äta efter det, alltså en till en stor del carnivor kost kompletterad med grädde och smör eftersom det är svårt att få tag på normalfett kött i dag. Det är ju väl känt från senare jägarfolk att de mycket uppskattade framför allt de fetaste delarna av djuren, har jag gått ner från 160 kg till i dag 120 kg och fortsätter nedåt om än i lite längsammare takt. Även på samtliga andra punkter har min hälsa blivit bättre inklusive blodfetter.<BR/><BR/>Så det finns definitivt fler än arkeologer som är intreserade av ert arbete med att klargöra vår arts historia! :-)<BR/><BR/>Jag kan rekommendera en titt på Kostdoktorns resp. Annika Dahlqvists bloggar, jag vet inte hur strikta spamreglerna är för kommentarerna här så jag lägger inte in några länkar, du hittar dem lätt med google eller bloggportalen. :-)<BR/><BR/>Jag är säker på att du och dina kollegor har en del att tillföra i våra studier, och kanske kan hitta något intressant där också?Anonymousnoreply@blogger.com