tag:blogger.com,1999:blog-5879260358872012634.post73914331369301205..comments2023-04-28T10:42:27.662+02:00Comments on Ting och Tankar: In vino veritastingotankarhttp://www.blogger.com/profile/00015999491350967203noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-5879260358872012634.post-8445240142907153092011-01-16T22:50:07.319+01:002011-01-16T22:50:07.319+01:00Vet inte om svensk fotsvamp duger, men är säker på...Vet inte om svensk fotsvamp duger, men är säker på att portugisisk och italiensk gör det. Och alla som haft en öppen flaska hemgjord saft (utan konserveringsmedel) stående för länge vet att det finns jäst i den svenska luften som klarar av att jäsa socker till alkohol. Druvor är fulla av druvsocker, som är just det jästsvamparna allra helst utgår från när de gör alkohol. (Utgår man däremot från potatis eller annan stärkelse måste man man först göra socker av det, och det kan amylaset i vår mun göra.) Jag tror snarare det är sockerhalten i eventuella svenska bronsåldersdruvor än brist på lämplig jäst som förklarar eventuell frånvaro av svenskat vin. Eller det faktum att vinet inte smakar så himla gott när den första jästdrivna jäsningen till alkohol är avslutad, utan måste lagras en tid på fat för att få vettig smak. Och den teknologin - kunskapen kanske man inte hade.Henrik Brändénhttp://www.henrikbranden.se/bloggnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5879260358872012634.post-26680474199342103852011-01-15T23:26:26.867+01:002011-01-15T23:26:26.867+01:00@Henrik - Det behövs rätt sorts jäst, inte helt sä...@Henrik - Det behövs rätt sorts jäst, inte helt säker på pm fotsvamp duger... :D<br />Ett av de mest effektiva sätten att få igång jäsningsprocessen är faktiskt genom att tugga på stärkelseprodukten, för enzymet amylas i vår mun fungerar mycket bra.<br /><br />@Gun - kul med fler som tycker sånt här är kul. Trevlig helg!<br /><br />@Martin - svårt att hänga med i allt kul som publiceras. Dygnet behöver fler timmar.tingotankarhttps://www.blogger.com/profile/00015999491350967203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5879260358872012634.post-12603882868494574942011-01-15T10:32:13.147+01:002011-01-15T10:32:13.147+01:00Här lär man sig alltid något intressant.
Ha en tre...Här lär man sig alltid något intressant.<br />Ha en trevlig lördag.:)Hörnihttps://www.blogger.com/profile/14220386242116977141noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5879260358872012634.post-39603486068657681412011-01-15T01:12:51.617+01:002011-01-15T01:12:51.617+01:00Hej Åsa,
Jag som trodde att det flyger omkring jä...Hej Åsa,<br /><br />Jag som trodde att det flyger omkring jäst lite överallt, och framför allt finns på undersidan av våra fötter, så att man i stort sett inte kan undvika att druvorna börjar jäsa om man exempelvis lägger dem i ett kar och krossar eller trampar lite.Henrik Brändénhttp://www.henrikbranden.se/bloggnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5879260358872012634.post-66037662937566667122011-01-14T11:59:46.330+01:002011-01-14T11:59:46.330+01:00Påminner om biomarkören för jäst som Sven Isaksson...Påminner om biomarkören för jäst som Sven Isakssons grupp på SU pubbade här om månaden.Martinhttps://www.blogger.com/profile/05799391349111994914noreply@blogger.com