torsdag 17 mars 2011

Arkeologer berättar massa roliga saker!

Det är faktiskt ganska fantastiskt vilket bra utbud det börjar bli av föredragsserier för forntidsintresserade - vare sig man är amatör- eller proffsarkeolog, eller bara vagt ute efter nåt kul att lyssna på. Stockholms arkeologiinstitution har fortsatt sin utmärkta satsning Tid För Forntid , en söndag per månad. Nu på söndag kommer antikaren Lennart Lind berätta varför romerska provinsmynt är roligare än du tror. Jag är benägen att tro honom, det finns mer hemliga budskap gömda i ett antikt mynt än en hel Dan Brown-bok!

Den 17:e april kommer osteologerna Lisa Hertzell och Johnny Karlsson redogöra för ett helt människoöde utifrån benens vittnesbörd om en ung avrättad kvinna. Jag är inte precis opartisk här, men ben är faktiskt ett otroligt intressant material att väva fram historier ur och den som inte tror mig kan gå till Stockholms Medeltidsmuseum den 23:e mars och lyssna på Anna Kjellström när hon berättar om de medeltida stadsbornas öden och livsbetingelser som skeletten avslöjar.

Det händer naturligtvis saker i Uppsala också. Inom de närmsta åren kommer ni få se mycket nytt framgrävt i Gamla Uppsala, med anledning av både undersökningar inför utbyggnaden av tågspåret och det stora forskningsprojekt kring Gamla Uppsala som initierats av John Ljungkvist, Hans Göthberg och Per Frölund. Med anledning av detta drar museet där ute igång en liten kvällsföreläsningsserie i vår. Johan Anund kommer att berätta om de gamla förundersökningarna inför Ostkustbanan på 90-talet och vad som kom fra då, Anders Biwall ska berätta om "arkeologi utan spade", dvs georadarunderökningar och John ska föreläsa om förra sommarens undersökningar på Kungsgårdsplatån.

Tärning från Gilltuna, Västerås. Foto: Anneli Sundkvist, SAU

I Västerås har länsstyrelsen och Västmanlands länsmuseum anordnat en hel eftermiddag med presentationer av de senaste årens stora undersökningar och resultat: medeltida bergsmansbyar, gravhögar och torp. Från SAU kommer Tony Engström och Anneli Sundkvist att berätta om förra årets utgrävningar av den omfattande och långvariga järnåldersboplatsen Gilltuna, och Jonas Wikborg ska berätta om Skälby-boplatsen, som snart kommer att publiceras i form av en populärt hållen, rikligt illustrerad bok.

För de som inte nöjer sig med att lyssna på forskning utan vill göra lite själv så har Stockholms universitet utlyst 3 doktorandtjänster i arkeologi, 2 vanliga (SU 617-0733-11) och en i laborativ analys (SU 617-0734-11). Sista ansökningsdag är den 15:e april.

Har ni andra tips på roliga arkeologiska föredragsserier ute i landet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

tisdag 8 mars 2011

Gropig hjärna

Sitter och försöker samla mina tankar kring ett föredrag jag ska hålla imorgon på Stockholms läns museum, på ett seminarium om Gropkeramisk kultur som arrangeras i samarbete med länsstyrelsen, UV Mitt och institutionen i Stockholm. Det ska alltså handla om en nästan 1000-årig period under neolitikum då det parallellt med jordbrukande grupper har funnits marina jägare-samlare längs framförallt svenska Ostkusten, från Gästrikland till Skåne. Jag ska prata om förhållandet mellan denna grupp och den delvis samtida stridsyxekulturen som bodde lite mer i inlandet. Den skarpsynte kan se att det står i schemat att jag ska prata om förhållandet till båtyxekulturen. Det är helt enkelt ett annat namn på samma fenomen. Vi hittar ju bara på de här namnen och ibland har vi lite svårt att komma överens om vilket namn som är bäst... eller värst. Det är ändå ett mycket litet problem jämfört med hur oense vi kan vara om vad namnen ska definiera och hur de föremål och lämningar vi hittar ska förstås.

Det ska förstås bli hemskt kul att tillbringa en hel eftermiddag imorgon med att grotta ned sig i gropkeramiker (sån är jag), men just nu känner jag mig mer än lovligt oinspirerad. Hoppas de som har hört mig bladdra om ämnet förut inte blir alltför trötta på att jag inte hunnit fräscha upp mina slides mer.

http://kulturarvsdata.se/shm/media/html/329631
Det heter gropkeramisk kultur eftersom de gjorde många stora gropintryck i keramiken. Vi arkeologer är ett fantasifullt släkte.
Från Åloppe i Uppland, en av de först undersökta och publicerade lokalerna. (Foto: Jackie Taffinder,
Historiska Museets samlingar)

Den som vill beundra lite mer av den vackra keramiken kan kolla in de här fina fotografierna på Kringla. (Tack Lars)


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag 3 mars 2011

Gamla prylar, ny teknik

Vi som håller på med gamla prylar, behöver vi verkligen internet och trendflugor som social media? Det räcker väl med en pensel, en samling lådor och lite handskrivna lappar. Om ändå. Informationsinsamling, -analys och -förmedling summerar nog våra arbetsuppgifter bäst och har man stora mängder data är det helt oumbärligt med digitala hjälpmedel. Vill man dessutom nå ut med det vi arbetar med och kommer fram till så krävs det också lite mer än att skriva aldrig så bra vetenskapliga artiklar.

I slutet av april hjälper jag till att anordna en session om digital arkeologi vid Nordic TAG konferensen på Linnémuseet. Vi har fått in ett antal intressanta föredrag som spänner från GIS till 3D-modeller (något som förresten efterlyses på K-bloggen) till sociala medier. Medorganisatör av sessionen är Lars Lundqvist som arbetat intensivt med digitala frågor vid Riksantikvarieämbetet. Nätverket Digitala Staten har publicerat en intervju med Lars kring ämbetets satsning på sociala medier, som man nog måste säga är närmast unikt inom svenska myndigheter i nuläget.

RESEARCH AND OUTREACH IN THE DIGITAL AGE

Introduction
Lars Lundqvist och Henrik Summanen, Riksantikvarieämbetet

The Iron Age Shock Doctrine – a GIS analysis of property rights in the landscape
Daniel Löwenborg, Department of Archaeology and Ancient History, Uppsala University

Reconstruction of ancient landscapes - posibilities for research
Kari Uotila, Department of Archaeology, University of Turku

The Uppåkra Project: Digital Pipelines for the Documentation and Analysis of Archaeological Excavations in Three dimensions.
Nicolò Dell’Unto, Department of Archaeology and Ancient History, Lund University

Hvordan kan et stort, nationalt museum anvende sociale medier?
Charlotte S H Jensen, National Museum of Denmark, Copenhagen

Digital Time Travels: A Collaboration Experience between Universities and Museums/Visitors Centres
Bodil Petersson, Department of Archaeology and Ancient History, Lund University

Dealing with the public and academic views of the Maya
Johan Normark, Department of Historical Studies, Göteborg University

Vi kommer avsluta med en paneldebatt som jag modererar, som ska handla om sociala medier inom arkeologi, forskning och kulturminnesvård. Deltagarna i den meddelas lite senare.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,