torsdag 17 mars 2011

Arkeologer berättar massa roliga saker!

Det är faktiskt ganska fantastiskt vilket bra utbud det börjar bli av föredragsserier för forntidsintresserade - vare sig man är amatör- eller proffsarkeolog, eller bara vagt ute efter nåt kul att lyssna på. Stockholms arkeologiinstitution har fortsatt sin utmärkta satsning Tid För Forntid , en söndag per månad. Nu på söndag kommer antikaren Lennart Lind berätta varför romerska provinsmynt är roligare än du tror. Jag är benägen att tro honom, det finns mer hemliga budskap gömda i ett antikt mynt än en hel Dan Brown-bok!

Den 17:e april kommer osteologerna Lisa Hertzell och Johnny Karlsson redogöra för ett helt människoöde utifrån benens vittnesbörd om en ung avrättad kvinna. Jag är inte precis opartisk här, men ben är faktiskt ett otroligt intressant material att väva fram historier ur och den som inte tror mig kan gå till Stockholms Medeltidsmuseum den 23:e mars och lyssna på Anna Kjellström när hon berättar om de medeltida stadsbornas öden och livsbetingelser som skeletten avslöjar.

Det händer naturligtvis saker i Uppsala också. Inom de närmsta åren kommer ni få se mycket nytt framgrävt i Gamla Uppsala, med anledning av både undersökningar inför utbyggnaden av tågspåret och det stora forskningsprojekt kring Gamla Uppsala som initierats av John Ljungkvist, Hans Göthberg och Per Frölund. Med anledning av detta drar museet där ute igång en liten kvällsföreläsningsserie i vår. Johan Anund kommer att berätta om de gamla förundersökningarna inför Ostkustbanan på 90-talet och vad som kom fra då, Anders Biwall ska berätta om "arkeologi utan spade", dvs georadarunderökningar och John ska föreläsa om förra sommarens undersökningar på Kungsgårdsplatån.

Tärning från Gilltuna, Västerås. Foto: Anneli Sundkvist, SAU

I Västerås har länsstyrelsen och Västmanlands länsmuseum anordnat en hel eftermiddag med presentationer av de senaste årens stora undersökningar och resultat: medeltida bergsmansbyar, gravhögar och torp. Från SAU kommer Tony Engström och Anneli Sundkvist att berätta om förra årets utgrävningar av den omfattande och långvariga järnåldersboplatsen Gilltuna, och Jonas Wikborg ska berätta om Skälby-boplatsen, som snart kommer att publiceras i form av en populärt hållen, rikligt illustrerad bok.

För de som inte nöjer sig med att lyssna på forskning utan vill göra lite själv så har Stockholms universitet utlyst 3 doktorandtjänster i arkeologi, 2 vanliga (SU 617-0733-11) och en i laborativ analys (SU 617-0734-11). Sista ansökningsdag är den 15:e april.

Har ni andra tips på roliga arkeologiska föredragsserier ute i landet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Erika sa...

Tack för tipsen!

maria sa...

spännande :)

må så gott !
kramar

odd brown bird sa...

Tyvärr är jag ingen fena på arkeologi även om jag önskar att jag vore.

Trevlig helg!

maria sa...

det ska bli jätteroligt med caféet..vi är en daglig verksamhet som driver restaurang, café, konferens, bageri, chokladtillverkning..så kul :)

hoppas du haft en skön dag <3

kramar maria

SoF sa...

Tack för din värmande födelsedagshälsning! :)

Detta år var den speciell. Jag fyllde inte jämnt men den blev lite extra, i form av god mat på restaurang och det älskade sällskapet.

Ha det riktigt gott!