onsdag 18 maj 2011

Vetenskap och social media

Förra tisdagen fick jag uppleva Göteborg i högsommarväder och dessutom delta i ett intressant seminarium om vetenskapsjournalistikens framtid och forskningens behov av att kommunicera. Intressant som sagt, men samtidigt lite deprimerande (vilket även Jan-Olov Johansson noterar). Vi vet alla att villkoren för media generellt hårdnar, men det verkar tyvärr som om vetenskapsjournalisterna som länge fört en kamp i motvind känner av snålblåsten extra mycket. Åtminstone i allmänna medier: SvD har lagt ned sin vetenskapsredaktion och Karin Bojs på DN måste numera bära nästan all rapportering på egen hand, som hon själv berättade om på seminariet. Medias heliga treenighet består i nuläget av Nyheter, Sport och Ekonomi - och de underavdelningar som kan tänkas leverera vissa annonsintäkter: Kultur, Hem & Fritid, Nöje.

Själv pratade jag utifrån forskarnas och vetenskapsförmedlarnas synvinkel och framförallt diskuterade jag i vilken mån bloggande kan vara en stor tillgång både för enskilda forskare och även för vetenskapsjournalister. Allt det där som de senare klagar på att de förra är - oåtkomliga, svårbegripliga, fientliga, hemlighetsfulla - allt det hjälper bloggen till med att träna bort i min mening. Det ger oss en möjlighet att öva, öva och åter öva på att kommunicera och förmedla, det skapar en plattform och ett digitalt arkiv, det låter oss visa upp processen bakom tolkningarna och det ger andra en möjlighet att kommentera, fråga och debattera. Vetenskapsjournalister har ibland inför mig uttryckt en viss skepsis inför bloggarna, som delvis utgör en konkurrent i publicering av resultat och nyheter. Men det är en kortsynt inställning. Det visade inte minst The Guardians vetenskapsjournalist och webbredaktör Alok Jhas fantastiska presentation av hur de jobbar med sociala medier och att knyta till sig duktiga bloggare.

Jag skulle önska att vi inom en snar framtid får se likadana satsningar inom svensk media. Waldemar Ingdahl har skrivit ned lite reflektioner kring dagen, och uppmanar oss att våga vara nördiga. Jag instämmer till fullo! Henrik Brändén var en av initiativtagarna till dagen och han har en hel del klokt att säga om vad som togs upp under seminariet och om framtidens vetenskapsjournalistik.

Här är min presentation, den och ett par snarlika finns uppladdade på SlideShare. Den fick bli lite hårdrensad på alla bilder som kunde innehålla logos eftersom UR filmade seminariet. Vet inte om det kommer bli någon sändning av det dock, vi får väl se.

Uppdatering: Missade att Tomas Lindblad också hade skrivit en bra genomgång av seminariet!





Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: