tisdag 6 september 2011

Den bra sortens granater...

Ord med dubbla betydelser kan ge upphov till ganska roliga missförstånd, så när arkeologerna på forskningsgrävningen i Gamla Uppsala berättade att de hittat granater för ett par veckor sedan mottog vissa nyheten med förskräckelse. För lite mer insnöade arkeologer var det dock självklart att det inte rörde sig om den exploderande versionen, utan den mörkröda mineral som ofta användes för att piffa upp både vapen och smycken under yngre järnåldern.



Igår intervjuade ABC Nytt forskaren John Ljungkvist som leder undersökningarna av järnålderslämningarna på kungsgårdsplatån vid Gamla Uppsala. Årets undersökning har precis avslutats och nu börjar det riktigt roliga arbetet med att analysera allt som har kommit fram och skriva rapporter och artiklar. Det är inte bara järnåldern som är fokus, utan även de medeltida lämningar som finns på platsen. För att kunna förstå Gamla Uppsalas roll i framväxten av en centralmakt måste arkeologerna reda ut både vad som ledde fram till detta och vad som skedde efter det att kristendomen etablerades.

Projektet är ett samarbete mellan institutionen för arkeologi via John Ljungkvist och Upplandsmuseet med Per Frölund och Hans Göthberg. De har dessutom en egen blogg. Från SAU, där jag själv arbetar, deltog osteologen Emma Sjölund som kommer att tillbringa vintern med att analysera de ben hon hjälpte till att gräva fram i somras.


Bilden ovan är på en granatdekorerad svärdsknapp. Just denna, som hittades i Väsby i Uppland är av en speciell typ från folkvandrings- och vendeltid (dvs 400-750 e Kr). De kallas ringsvärd efter de maffiga dubbelringar som griper tag i varandra. De hade inget praktiskt syfte och arkeologerna tror att det kan ha varit en symbol för trohet och lojalitet. Själva utförandet och granatdekoren är starkt påverkad av det rådande modet i Frankerriket under denna tid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Martin sa...

Coola grejor! Men om du frågar mig så sträcker sig vendeltiden till 790 och svärdsknapparna är gjorda i Frankerriket och givna som vasallgåvor till de stackars perifera skandinaverna.

tingotankar sa...

När börjar vikingatiden? - därom tvista de lärde (dvs Martin et al). Eftersom en dylik gräns enbart kan bli abstrakt är frågan egentligen vad vi menar med vikingatid - vad är det som ska utgöra ett avgörande kulturellt/socialt brott? Oinsatt som jag är skulle det vara kul att höra hur du ser på den saken Martin, vad är det som sker runt 790 e.Kr?

Svärdsknapparna kan mycket väl vara gjorda i frankerriket, men i så fall är det intressant att granater i råmaterialform dyker upp i sådan omfattning i Gamla Uppsala. Vad tror du man har gjort med dem?