torsdag 25 juni 2009

Silverskatter och Sigtuna Stad - färska nyheter om gamla ting

Nanoushka Myrberg tipsade nyligen via Facebook om att en ny silverskatt hittats på Öland, den näst största med över 1000 mynt. Jag visar ett TV-inslag från SVT här, dels för att jag får bädda in det och dels för att det är Upsaliensaren Henke Fallgren som intervjuas. Passande, eftersom Henke som skrivit sin avhandling om öländsk järnålder kan ön på sina fem fingrar efter grävningar i bland annat Skäftekärr. Mången Uppsalastudent har upplevt seminariegrävningar med Henke på norra Öland - och inte så få vansinnesfärder i bil på jakt efter en och annan sällsynt fågel... Nanouschka disputerade på gotländska medeltida mynt och har nyligen fått en tvåårig postdoc-tjänst i Stockholm.



Det roliga med myntdeponeringar är att man så ofta får se mynt från många olika regioner och länder. De flesta här verkar komma från England och Tyskland, men även arabiska mynt och ett från Indien(!) vilket definitivt inte är vanligt. Det troligaste är nog att det myntet kommit tillsammans med de arabiska, så det kan inte tas som nåt bevis för att vikingarna tog sig hela vägen till Delhi är jag rädd.

TV4 påstår att de är medeltida och SVT att de är vikingatida. Nu är distinktionen mellan dessa två perioder ganska flytande (*duckar för järnåldersarkeologisk attack*), men eftersom de nämner att ett mynt kommer från Sigtuna så är det inte en jättetidig deponering iallafall. Som av en händelse råkar det ligga en rykande färsk bok om det vikingatida och medeltida Sigtuna på mitt bord. Jonas Ros, som tidigare disputerade på staden och som grävt där en hel del har nu givit ut en ny bok som diskuterar tomtningen och stadsplaneringen, samt olika byggnadstekniker. Han utgår från kvarteret Urmakaren och ett hus som grävdes ut där: Olof Skötkonungs mynthus.
Ros, Jonas 2009. Stad och gård. Sigtuna under sen vikingatid och tidig medeltid. OPIA 45. Inst. för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet.

En kosmologiskt gynnsam konstellation av böcker och fornfynd med andra ord.
Den kom från tryckeriet i förrgår så vi har inte hunnit ut med information än på hemsidan. Jonas arbetar numera för Kulturmiljövård Mälardalen.

Mer om skattfyndet kan man läsa i Barometern och på Pierres blogg.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Martin sa...

TV4 påstår att de är medeltida och SVT att de är vikingatida. Nu är distinktionen mellan dessa två perioder ganska flytande (*duckar för järnåldersarkeologisk attack*)

Inte behöver du ducka. Om man har ett tpq i 1000-talet och inte riktigt vet när det ligger så vet man ju inte riktigt vilken period det är. Danskarna tenderar att räkna år 800 som järnålderns slut!

Sigtunamyntet kan vara slaget bra sent, det behöver inte alls vara ett olofmynt.

tingotankar sa...

Sigtunamyntet kan vara slaget bra sent, det behöver inte alls vara ett olofmynt.

Nej så klart inte, jag tog mest upp det som en indikation att utifrån extremt knapphändig information dra slutsatsen att mynten troligen deponerades sent snarare än tidigt. Vi i Sverige var ju lite efter som vanligt.

Tyckte mest att det var ett roligt sammanträffande att dagen efter att jag fått Jonas nya bok på bordet så meddelas detta skattfynd. Jag är inte kräsen, jag tar varenda godtycklig koppling jag kan få i mina inlägg ;-)