tisdag 26 april 2011

Sol ute, slit inne

Sitter just nu på ett hotellrum i Kalmar och försöker fixa det sista på mitt föredrags om jag ska hålla i eftermiddag i samma byggnad. Utanför skiner solen, fåglarna drillar, strandskatorna trippar och vitsippan blommar - men jag får nöja mig med att njuta av det genom fönstret. åt frukost som hastigast i en ganska tom hotellmatsal, men jag sprang på min gamla handledare Stig Welinder på vägen in och på väg tillbaka till rummet såg jag Jocke Goldhahn och ett gäng andra börja ordna för registreringen. Under förmiddagen kommer det välla in en hel del arkeologer från Sverige, Norge, Danmark och Finland - och även mer långväga ifrån. Om ni vill få bakgrunden kan ni kolla in bloggen Arkeologi i Kalmar län.


I eftermiddag ska jag prata om konstigheter i keramikhantverket i slutet av mellanneolitikum på en session som leds av Ole Stilborg. Tro det eller ej, men i det rummet kommer ett gäng arkeologer samlas som tycker att slutet av mellanneolitikum (ca 2500-2200 f.Kr) är en otroligt spännande forskningsutmaning. Jordbruksekonomin tar över allt mer i mellersta och södra Österjöområdet, kontinentala handelsnät breder ut sig och befästs i än högre grad, och kustområdena runt hela Östersjön uppvisar sina egna ganska speciella kulturella särarter.

Parallellt med vår session hålls två andra. Den ena om att kombinera artefakter med ekofakter (alltså spår av ekologi, odling mm) för att få en bättre bild av förhistorien. Den andra om Tidsresor, hur man kan skapa upplevelser och kunskapsförmedling av förhistorien till allmänheten. Det är det värsta med konferenser - man missar så mycket!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Martin sa...

Har mellanneolitikum annekterat tiden 2350-2200 cal BC? Var kan man läsa mer om det?

tingotankar sa...

Senneolitikums början är faktiskt extremt dåligt utredd. I sydligaste Sverige är den ganska bra daterad utifrån gravar till ca 2350-2300 f.Kr. Men i Mellansverige verkar gropkeramisk kultur - eller nån sorts hybridvariant av GRK och stridsyxekultur finnas kvar i kustlandskapen kanske så långt fram som 2200 f.Kr. Och vi har inga tydliga, säkert daterade långhus alls från SN i Mälardalen - bara C14 och spridda fynd på bronsåldersboplatser där äldre spår är bortsopade. Så det var det problemet vi delvis möttes för att diskutera.

Rent praktiskt säger vi att SN börjar c 2350 f.Kr. - men det material vi vanligen benämner MN B finns möjligen kvar i ytterligare 2-4 generationer...

SoF sa...

Tack för titt-in och uppmuntran! :)

Önskar dig allt gott.

SoF sa...

Nu har jag äntligen förstått att du och en annan bloggare har samma bloggnamn.
P.g.a. ett par bokstäver fel i hennes bloggadress så har man hamnat hos dig istället.

Kan tänka mig att du kanske har blivit lite konfunderad över mina kommentarer här. ;)

Nu skall det inte hända igen från min sida i alla fall.