Av diverse anledningar har det blivit lite glest mellan de mer renodlat arkeologiska inläggen de senaste veckorna. Jag tänkte passa på att rätta till detta något genom att tipsa om en rykande färsk avhandling vars disputation är nu på fredag i Göteborg.
Magnus Artursson
Bebyggelse och samhällsstruktur. Södra och mellersta Skandinavien under senneolitikum och bronsålder 2300 - 500 f. Kr.
Opponent är Helena Victor från Uppsala
Boken damp ned i min brevlåda för en vecka sedan, eftersom jag och min sambo båda har haft våra krokar i Magnus sedan han var verksam som grävledare vid Arkeologikonsult i Mälardalen. Han ledde t ex utgrävningen av den gropkeramiska boplats, Bollbacken, som jag skriver min avhandling om. Sedan ett antal år är han omlokaliserad till UV Syd i Skåne och avhandlingen är delvis ett resultat av de omfattande grävningar som skett längs Västkustbanan därnere. Det märks om inte annat på det faktum att den är tryckt i hardcover med mycket snygg och proffsig layout av den grafiska enheten vid UV Syd - vi är alla gröna av avund.
Den är något så ovanligt för humaniora som en sammanläggnings-avhandling med tre sedan tidigare publicerade artiklar. Till skillnad från naturvetenskapliga avhandlingar har den inte enbart en inledande summerande kappa, utan både en inledning och en avslutande syntes (samt summary), vilket jag tror var ett bra upplägg. Boken är inte överdrivet tjock, en annan god egenskap, men den är desto matnyttigare med en rejäl sammanställning av byggnadsstilar och bosättningstraditioner i södra och mellersta Sverige, Danmark och södra Norge under senneolitikum och bronsåldern. Vilket är precis vad som behövs för att bringa ordning och reda i huvudet på alla oss arkeologer som inte haft möjlighet att sätta oss in i den explosionsartade ökningen av identifierade hus på de utgrävda fornlämningarna. Magnus diskuterar även vad man kan tänkas utläsa om samhällsstruktur och sociala hierarkier ur dessa bosättningsmönster och de förändringar de genomgår under denna tid, då husen kan variera från 12 m till över 40 m i längd.
Magnus vill visa dels att utvecklingen inte var så enkelriktad som man kanske tidigare uppfattat det, och att det redan tidigt fanns stora variationer i typer av hus som byggdes. Men också att det förekom ett komplext och social-politiskt stratifierat landskap under denna period, med mindre hövdingadömen som kontrollerade distributionen av prestige-föremål.
Sedan arkeologen slogs ihop med antiken och historia i Göteborg för att bilda institutionen för historiska studier har deras nya gemensamma hemsida (om än snygg) lämnat en del övrigt att önska i utbud av information tyvärr. Jag hoppas på lite mer forskningspresentationer inom en snar framtid.
Apropå avhandlingar är Anna Karlström, min rumskompis här på institutionen, i skrivande stund och överlämnar sitt layoutade avhandlingsmanus till grafiska enheten och tryckeriet. Jag avundas henne så det gör ont i varenda muskel, men hon förtjänar allt gott efter det otroliga dygnet-runt-slit hon utfört bara den senaste veckan här i Uppsala.
Snygg blir den oxå. Disputation på nationaldagen - bara det.
Läs även andra bloggares åsikter om arkeologi, bronsålder, avhandling, Göteborgs universitet, UV Syd, riksantikvarieämbetet
måndag 20 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Aha, jag visste inte att din bok är så starkt inriktad just på Bollbacken. Vad kul! Det var min andra säsong i fält.
Jag utgår från Bollbacken som ett bra exempel för att diskutera mer generella frågor kring hantverk och gravskick under mellanneolitikum. Själv seminariegrävde jag på närbelägna Fågelbacken det året och besökte Bollbacken med mina kursare. Kommer aldrig glömma de "upp-hottade" arbetshjälmarna med plast-vikingahorn och andra märkliga attiraljer. :-)
Jag har i efterhand insett vilken otrolig tur jag hade den säsongen. Jag grävde på en välbevarad gropkeramisk boplats med en massa stolpburna hus och ett dödshus, och några veckor på ett skelettgravfält från äldre romartid. Så ser järnvägsarkeologin sällan ut!
På min första grävning hamnade jag i Lunda, fick gräva folkvandringstida 50-metershall med tillhörande kulthus och hittade bland mycket annat skoj en viss liten figurin i massivt guld. Konstigt nog har jag inte hittat några fler såna än,
Ludde
Skicka en kommentar