fredag 23 juli 2010

Det ska vara 3D-arkeologi i år

Uppdatering: Ibland är det lite läskigt hur slumpen verkar. Jag fick inspiration till det nedanstående inlägget utifrån en länk jag hade sparad i min "tips-mapp" sedan mars om 3D-utskrift av ett förhistoriskt föremål och kombinerade det med vad jag läst för någon vecka sedan om 3D-scanning av en utgrävning. Nu visar det sig att Vetenskapsradion sände ett inslag samma dag om arbete med 3D-teknologi i arkeologins tjänst. De publicerade det på webben 13 minuter efter det att jag publicerat min bloggpost. Scary. Fast kul. Så lyssna på det också.

Ungarna fick sin första upplevelse av 3D-bio i veckan (Shrek 4), fast dottern som tidigare fått uppleva Tekniska Museets mer skräckframkallande version var inledningsvis extremt nervös. men det gav snabbt med sig och båda är nu frälsta. För mig var det bara andra gången jag såg film i denna version, första var Avatar och jag tycker att i rätt omständigheter så är det ett kul tillskott till upplevelsen. Däremot hoppas jag att inte allt görs i 3D av bolagen för tekniken har en del nackdelar också.

3D gör sin frammarsch även inom arkeologin. Sedan några år tillbaka sker ibland 3D-scanningar av utgrävda ytor eller landskap för att ge en bättre översyn av lokalen. Nu senast av Ludvig Boltzman Institutet vid väg 288 där UV Uppsala gräver. Men varför nöja sig med det? 3D-skrivare har en del säkert hört talas om och tillverkarna hittar på roliga gimmicks för att kunna sälja dom. Som t ex den här firman som testat att göra en kopia av ett vikingatida bältesspänne utlånat av Länsmuseet Halmstad. På deras sida kan man även se en video av kopian.

(Fotot tillhör Creative Tools)


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Dum fråga kanske, men hur vet man att det just var en viking som gjorde det där spännet? Tänk om det var en hantverkare från Friesland som tyckte att vikingar var pest?

tingotankar sa...

Helt rätt - man får vara försiktig :D
Vikingatida vore en mer korrekt beskrivning.