Flydde till Öregrund i veckan, min första riktiga semestervecka med ungarna. Det var nästan för varmt att vara på stranden och vattnet gav bara tillfällig lindring. Hetta och barn och bestyr innebar att jag faktiskt aldrig satte på min dator under hela vistelsen. Om jag hade startat upp den hade det betytt att jag känt mig manad att kolla upp mina tre aktiva epost-konton och följt upp ytterligare tre-fyra av mina sociala aktiviteter på nätet. Och jag orkade bara inte. Jag drabbades inte av någon värre abstinens tack vare mobilen där jag kunde hålla koll på att inga kriser inträffade. Roade mig med att testa Kringlas android-app med goda resultat t ex. Gillar framförallt funktionen "sök där jag står" som visar de närmaste fornlämningarna och kulturminnena. Önskar bara att man kunde utgå från den punkten och utöka sökningen på kartan åt olika väderstreck.
Istället låg jag i hängmattan och lyssnade på årets absolut bästa podsändning ur min synvinkel. BBC håller denna sommar på med en serie: "A History of the World in 100 objects". Varje 15-minutersprogram utgår från ett förhistoriskt föremål i British Museums löjligt häftiga samlingar från hela världen. Upplägget är inspirerat och så där hejdlöst ambitiöst och välproducerat som bara britter klarar av. Neil MacGregor, museets chef, berättar med patos och passion och har i varje avsnitt bjudit in kommentatorer som är allt från akademiska stjärnor som David Attenborough, Anthony Giddens och Ian Hodder (om du är arkeolog vet du vem han är) till arkitekter, konstnärer, religiösa ledare, och satirtecknare. Föremålen pendlar mellan keramikskärvor och sandalprydnader till smycken och konstverk av unik status. Man kan lyssna på programmen direkt över datorn eller ladda ned dem (högerklicka och välj "spara länk som").
Stenmortel från Papua Nya Guinea som användes vid matproduktion. Hör mer om den och om övergången till domesticerad ekonomi i allmänhet och läs mer information på BBC hemsida. Fotot tillhör British Museum
Jag rekommenderar att lyssna på dem i ordning, för de följer vissa teman som bara delvis är kronologiskt bestämda. Hör om den neolitiska jadeyxan hittad i England vars råämne bröts i Alperna och som tillverkades i norra Frakrike, om den försvunna Indus-kulturen, om Clovis-pilen från Amerika, majsguden från Mexiko, den paleolitiska skulpturen av simmande renar och mycket, mycket, mycket mer.
Uppdatering: Avsnitt 19 handlar om ett alldeles unikt guldföremål som hittades i en bronsåldersgrav i Wales på 1800-talet. Den danska arkeologen Marie Louise Stig Sörensen som är specialiserat sig på bronsåldern och på barn och ungdomar i förhistorien intervjuas i programmet. Hon är sedan många år verksam vid Cambridge universitet.
De har hittills bara nått avsnitt 70 så det är en pågående serie. Du kan naturligtvis titta på bilder på föremålen också. Det är helt fantastiska web-sidor också.
Det enda jag har att invända var att de snodde min idé om ett bokprojekt och gjorde det bättre än jag kunnat göra desstom! Ibland får man tåla sådana övergrepp...
Förresten såg jag att BBC snart kommer med en ny TV-serie om Normanderna och hur de för alltid förändrade Storbritanniens historia. Får man hoppas att någon smart svensk tv-kanal omgående köper in denna serie?
Läs även andra bloggares åsikter om arkeologi, historia, podradio
fredag 16 juli 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Hej
Hittade till din blogg när jag googlade på Hadrianus och fann bloggen så intressant att jag lade till mig som bloggintresserad och kommer att lägga in din blogg på min blogg. Är mycket intresserad av historia och skriver historiska äventyrsböcker baserade på riktig historisk fakta. Därför tyckte jag din blogg lät mycket spännande. Kim
Tack Kim, alltid trevligt med rosor. Låter kul med ditt författande, det finns oerhört mycket intressant från historien att inspireras av.
Ja, jag håller med dig om att det finns mycket från historien att inspireras av. Ibland blir jag rädd för att min tid inte ska räcka till för att lära mig allt/skriva om det.
Ja Brittish museum har en fantastisk samlig plundergods från det brittiska imperiets glansdagar. Var på vatikanmuséet nu i juni. Deras samling är också helt sjukt stor. Ska lyssna på programmen. Tack för tipset. Spana gärna in min blogg - Med öga för historia. http://historia-cck.blogspot.com/
CC - ja att British Museum har alla de där objekten är en helt annan historia... Ett avsnitt handlar faktiskt om Parthenon-friserna och det är lite modigt av dem att ta upp dem och diskutera lite kring kontroversen i detta program.
Trevlig blogg du har, kul med fler historiker som bloggar.
Skicka en kommentar