Det handlar om delar av den trästorck som påträffades i den så kallade "Kung Björns hög" i Hågadalen utanför Uppsala när den grävdes ut 1902. Högen uppfördes under bronsåldern för ca 3000 år sedan då vattnet stod betydligt högre och den lilla dammiga Hågaån var en del av en havsvik. Gravhögen undersöktes alltså 1902-03 mycket tack vare ett initiativ av en viss student vid namn Gustaf som då var prins och senare kom att bli kung nr 6 i ordningen med det namnet. Grävtillstånd av nationalklenoder är mycket enklare att få med lite rojalistisk backning. Det kostade ju en redig slant också - hela 1250 riksdaler sammanlagt. Oscar Almgren som ett dussin år senare kom att bli Sveriges första professor i arkeologi ledde undersökningen. Man hittade bland annat ett riktigt snyggt bronssvärd, rakknivar, pincetter och ett präktigt "glasögonformigt" bronsspänne med guldbeläggning (vilket långt senare stals, demolerades och kastades bort av tjuven...).
De fina fynden skeppades under högtidliga former till Historiska museet medan delar av ekkistan stoppades i en cigarrask (ett vanligt sätt att förvara fynd på under denna tid) och överlämnades tydligen till Växtekologiska institutionen. Där glömdes det bort och försmäktade i över 100 år. I samband med att universitetet rensat ut och ordnat upp en del av sina samlingar återträffades det av arkeologer som knappt kunde tro sin lycka. I nuläget är vi nämligen medvetna om att organiska material är långt mer ovanliga och värdefulla än guldfolie.
Man kan höra en kort intervju med Helena på Sveriges Radio också.
Helena har själv varit med och undersökt en del kultiska lämningar intill Hågahögen och skrev en avhandling om dessa:
Victor, H. 2002: Med graven som granne. Om bronsålderns kulthus. Aun vol 30. Institutionen för arkeologi och antik historia. Uppsala universitet
Tack till Daniel Löwenborg för tipset om pressmeddelandet.
Läs även andra bloggares åsikter om bronsålder, kung björns hög, hågahögen, uppsala universitet, arkeologi
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar