Om man vill få akademiker att göra något riktigt läbbigt eller jobbigt (ur akademikerns synvinkel) ska man be dom om det minst 4 månader i förväg. På det avståndet ter sig alla problem som tillfälliga och eminent överkomliga. Så kommer det sig att jag glad och smickrad över att bli tillfrågad i våras gick med på att nu i höst delta i Uppsala Stadsbiblioteks Science Café - eller Fika med forskare på kafé Kardemumma som det också heter.
Tanken med Science café är att forskare och allmänheten på ett informellt sett samtalar om aktuella frågor och forskningsrön som berör. Inga förkunskaper behövs. Både forskare och deltagare ska kunna få nya kunskaper och infallsvinklar.
Programmet är i Uppsala stadsbiblioteks kafé, Kafé Kardemumma. Ingång sker genom Stadsbibliotekets entré, Svartbäcksgatan 17.
Onsdagen 28 oktober kl. 18.00
Arkeolog på 2000-talet: Skärslev, dator och DNA.
Arkeologi är studiet av människans äldsta historia, men är i sig ett mycket ungt ämne som genomgått stora omvälvningar under det senaste århundradet. Den allmänna föreställningen av arkeologen är fortfarande av en människa med näsan i jorden och som med en pensel försiktigt rensar fram uråldriga redskap och smycken som ska ställas ut i museum. I verkligheten har utgrävningarna växt till enorma företag med nästan lika mycket naturvetenskapliga insatser som det finns humanistiska frågeställningar. Datorer har blivit oumbärliga hjälpmedel för både forskning och fältarkeologer och laborativa undersökningar av allt från DNA till pollen till bergarter är numera en ofrånkomlig del av undersökningarna. Samarbetet mellan humanister och naturvetare är extremt givande, men inte helt friktionsfritt och ibland uppstår total språkförbistring i mötet mellan de olika disciplinerna. Jag tänkte berätta lite om mina erfarenheter från små och stora utgrävningar både i Sverige och utomlands, samt som forskare vid universitetet.
Vad gör arkeologerna på dagarna egentligen? Behöver vi verkligen fler utgrävningar när vi redan har så mycket föremål i magasinen? Och behöver vi alls arkeologer nu när naturvetenskapliga analyser på ben och föremål kan ge oss objektiva resultat?
För mer information
Sabina Andersson, enhetschef, 018-727 17 62
Förhoppningen är att det blir mer dialog än monolog, att jag efter lite inledande introduktion och presentation kommer kunna svara på frågor och diskutera med de närvarande. Det hoppas jag i alla fall. Jag har den senaste tiden haft en del märkliga mardrömmar om att jag sitter fastbunden i ett ljudisolerat rum där varken min eller andras röster hörs. Undrar om det betyder något?
Läs även andra bloggares åsikter om arkeologi, uppsala stadsbibliotek, science cafe, fika med forskare, populärvetenskap
måndag 26 oktober 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Klockren mardröm! Den är det nog många som känner igen sig i... :)
Skicka en kommentar