Stora, påkostade och ambitiösa TV-projekt som TV 4:s Sveriges Historia händer extremt sällan. Som arkeolog befinner jag mig därför i ett nästan schizofrent tillstånd medan jag tittar på första programmet. Å ena sidan är det härligt att förhistorien få så pass mycket utrymme, med ett helt program ägnat åt de första 10.000 åren (nej, jag är inte ironisk - det var mer än jag vågade hoppas). Å andra sidan kommer det inte precis göras så särskilt många fler sådana här program så många medborgares bild av förhistorien slås fast genom detta.
Mina intryck efter del 1:
Jag vill börja med att lyfta fram det som var bra, för det var faktiskt en hel del - det mesta i den första halvan dock. Dick Harrison och Martin Timell besökte platser, t ex en av våra äldsta stenåldersboplatser, det visades rekonstruktioner och man pratade om livet. Det var balanserat och t.o.m. nyanserat. Klimatets variation och tidsrymden lyftes fram, vilket var trevligt. Det var inte överdramatisk musik och macho-jägare, utan män, kvinnor och barn med bilder som visade flätning och matlagning. Variationen i dieten och det faktum att det inte rör sig om grymtande grottmänniskor på svältgränsen visades tydligt. Mycket bra.
Sen får man sucka och acceptera att även om det nämns att invandringen till Sverige skedde från flera håll så blir det totalfokus på Skåne (där vi har organiska lämningar) och de som föreställer stenåldersmänniskor är markant blonda hela bunten. Jag vill bara påpeka att vi inte vet vilken hårfärg de hade och det finns stenredskap från nordligaste Norrland som visar på att människor kom via Finland så fort isen försvann därifrån också (och via Norge).
Jag vet att ett program av den här typen måste vara dramatiskt och spännande enligt gägnse visdom, så jag bet ihop käkarna och lät den mycket märkliga sekvensen om kannibalism Stora Förvar passera (försökte de även påstå att Kolmodin dog en onaturlig död...?). Inte för att jag förstår att man väljer bort megalitgravarna för att lägga 10 minuter på detta.
När tre fjärdedelar av programmet förflutit var jag beredd att ge det godkänt, t.o.m. med beröm godkänt för första tredjedelen. Sen tog allt en fullständigt bisarr vändning! Jag förväntade mig en sekvens om jordbrukets etablering - istället tog de upp Alvastra pålbyggnad. Detta är visserligen en fenomenalt intressant fornlämning i nedanför Omberg i närheten av Vättern, där man 3000 f.Kr byggde en plattform i våtmarken. Här finns spår av matlagning, hantering av de dödas ben, samt stora mängder keramik. I programmet lyftes detta fram som en plats där de första jordbrukarna mötte de lokala jägarna. Det här är helt bisarrt.
1. Jordbruket etablerades 4000 f.Kr i Sverige - 1000 år innan Alvastra byggdes!!! Vi har åtskilliga lämningar av dessa jordbrukare i Östergötland och norröver - ända upp till södra Gästrikland. Jag upprepar: TUSEN ÅR TIDIGARE! Det ligger för tusan en dös, en megalitgrav, ett stenkast från pålbyggnaden, vilken byggdes flera hundra år tidigare av just trattbägarkulturens jordbrukare.
2. Samma människor som odlade jord och höll boskap i detta område var mitt uppe i en ekonomisk omställning där flera av dem övergick till mer jaktfokuserad livsstil. Varför och hur är fortfarande omdebatterat så klart. Det tar vi en annan gång.
3. Skallen som hittades invid plattformen. Vi vet inte om han skalperades i livet eller om skärspåren kom från när man rensade en skalle från en död individ (jag gissar det senare). Men var uttalandena om att han var ovanligt vacker och kanske dödades av svartsjuka kommer ifrån övergår mitt förstånd. Har någon arkeolog drivit med produktionsteamet? Vem i hela fridens namn har de talat med!?
Okej, jag vet att man inte kan kräva korrekthet i sådana här program men denna sekvens är helt vansinnig, absurd! Som att påstå att Karl XII slogs mot Gustav Vasa för att befria Sverige från finskt förtryck...
Jag skulle rekommendera Dick Harrison och TV 4:s produktionsteam att läsa en bok som på ett enkelt och överskådligt sätt tar upp vad vi vet om stenåldern: Sveriges Historia utgiven av Norstedts förlag 2009. Första delen är skriven av Stig Welinder. Där går att läsa på sidan 187, fjärde stycket:
"Samhället som byggde och brukade pålbyggnaden i Alvastra var ett boskapsskötande och odlande jordbrukssamhälle, som också jagade, fiskade och samlade."Word!
Programmet kan ses i efterhand på TV4 Play
Man kan även läsa Dick Harrisons chatt med tittarna efter programmet. En delvis skrämmande insyn i de frågor som ligger främst i mångas medvetenade... (och allvarligt, det hade nog varit lite bra om Dick fått uppbackning av en arkeolog när han svarade på frågor om stenåldern - men på det hela taget ok svar).
Uppdatering: Pierre Petersson har nu också skrivit ett inlägg om programmet på sin blogg.
Uppdatering 2: Sveriges Historia-bloggen på SHM har ett inlägg om programmet. Harry Amster på SVD undrar om det rör sig om ett nytt lekprogram eller möjligen en dokusåpa, medan Anders Björkman på Expressen var mer positiv till satsningen. Diskussionens vågor går höga på Arkeologiforum.
Läs även andra bloggares åsikter om arkeologi, Sveriges Historia, TV 4, Dick Harrison, stenålder, Alvastra, Alvastra pålbyggnad