tisdag 24 augusti 2010

Svart handel och gyllene masker

Även om jag knappt känner till en enda arkeolog som inte innerst inne gillar Indiana Jones så är det samtidigt så att få saker gör oss mer deprimerade än att ses som gravplundrare och skattletare. Spielbergs äventyrs-arkeolog må vara en kittlande underbar matinéupplevelse, men står samtidigt för allt vi kämpar för att arkeologi inte ska vara: ett sökande efter unika och dyrbara objekt som rövas bort till ett främmande museum samtidigt som kontexten lämnas i än värre ruiner än förut...

Det är därför enormt deprimerande när det avslöjas att arkeologer varit inblandade i dylika rovgrävningar i rent profitsyfte. Detta verkar nämligen ha hänt i Bulgarien nyligen, där en del fantastiska föremål upptäckts hos utländska samlare. Handeln med antikviteter är en global företeelse med enorma belopp inblandade, och tyvärr är det fortfarande så att en hel del av det som byter händer från handlare till samlare förts ut illegalt från landet där det hittades.

Professor Georgi Kitov med en dödsmask i rent guld, påträffad i en 2400 år gammal höggrav i södra Bulgarien. Skrämmande lik... (Foto: Stoyan Nenov)

I artikeln som tar upp de bulgariska klenoderna så verkar det fortfarande oklart i vilken mån det varit enstaka eller ett flertal arkeologer som hjälpt plundrarna - och jag kan bara hoppas att det mer rört sig om individer med arkeologisk utbildning än yrkesverksamma arkeologer/forskare. Samtidigt är jag inte främmande för hur människor i behov av inkomst och levebröd kan välja att svika ideal som knappast mättar några magar.

Bilden som följer med artikeln visar dock ett fynd som inte alls blivit stulet. Det är en trakisk guldmask som påträffades för några år sedan vid utgrävningar av hög-gravfält i södra Bulgarien. Dessa gravar verkar vara relativt oförstörda många av dem och har gett så fantastiska fynd att t.o.m. den inte särskilt solventa bulgariska regeringen skjutit till medel för att fortsätta undersökningarna. Och det är nog tur med tanke på vad som kan hända om de lämnas oövervakade. Det har inte att göra med nationalitet - gravar av den dignitetenskulle behöva hårdbevakas även i Sverige för att undvika att de börjar likna grevé-ostar.

Arkeologerna som grävt fram masken har daterat den till ca 400 f.Kr. och kopplat den samman med en specifik kung vid denna tid. Personligen skulle jag ta det sista med en knytnäve salt. Det är alltid frestande att göra dylika kopplingar och de är nästan alltid fel, eller åtminstone omöjliga att bevisa. Den allra mest kända dödsmasken i guld kallas Agamemnons mask och hittades i Mykene av Heinrich Schliemann - en riktig gravplundrare, men som faktiskt även lyckades hitta Troja (även om hans inkompetens betydde att han förstörde mycket av det som tillhörde Illiadens tidevarv).

Dödsmask i guld, påträffad i Mykene 1876 av Heinrich Schliemann. Kan beskådan på Athens arkeologiska museum. (Wikimedia Commons)

Schliemann var en sådan kontroversiell person att en del i efterhand hävdat att just "Agamemnons mask" är ett falsarium, eftersom den avviker en del i stil från de övriga som hittats i gravar i Mykene. En av de egenheter som lyfts fram som avvikande var att den är klart mer tredimensionell än de övriga. Det är intressant att notera därför att den bulgariska masken är tredimensionell. Det verkar helt klart finnas olika stilar hos de hantverkare som tillverkade maskerna, och frågan infinner sig om vi inte kan sakna många delar av pusslet pga tusentals år av just plundring?

Vad som dock förvånar mig är att de bulgariska maskerna bedöms vara ca 2500 år gamla, medan de mykenska tydligen är hela tusen år äldre. Hur länge pågick denna tradition egentligen? Hur säkra är dateringarna? Om någon antikare läser detta skulle jag vara intresserad av lite mer information om detta överdådiga gravskick.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: