torsdag 2 juli 2009

Äldst, unikast, minst och guldigast

Uppåkra fortsätter vara löjligt givande ur fyndhänseende. Nu senast har man hittat en rejäl bit av en guldhalsring, vilket inte hör till vanligheten, tro mig! Men ett mer komplett exemplar har hittats sedan tidigare i närheten, då som våtmarksoffer. Troligen en bit av en praktfibula också (en sorts total-kitschig jättebrosch för er som inte pratar arkeologiska).

Del av guldhalsring hittad i Uppåkra.

Fast arkeologer blir faktiskt ibland än mer upphetsade över små enkla saker än fina smycken. På Vallavägen i Linköping har man analyserat jordprover och hittat rester av växter som visar vad man odlade och byggde sina tak av. I en grop med vävtyngder har paleobotanikern dessutom hittat små rester av tunn tvinnad lintråd. Sånt kan verkligen få en arkeolog att gå i spinn.

Snart kommer Time Team America dra igång, får se om den dyker upp i svensk kabel också. Jag tror visserligen inte att det kan bli lika bra som när Baldrick springer hysteriskt mellan olika schakt i 1600-tals latriner och romartida vägbeläggning på den engelska landsbygden, men det andra avsnittet ska tydligen ge sig i kast med ett omstritt möjligt pre-Clovis kulturlager på Topper site i South Carolina. Clovis är den äldsta allmänt accepterade bosättningsfasen i Nordamerika, men många tror att den inte representerar den första pionjärfasen och att migrationen in på kontinenten skedde tidigare. Lär knappast bli några fenomenala upptäckter inom programmets lilla utgrävning, men kul att det ges uppmärksamhet åt annat än koloniala lämningar.

Apropå gamla bosättningar har man tydligen för en gångs skull hittat något intressant arkeologiskt i Grekland! Kanske genom att schakta undan allt det där recenta marmorgruset som ligger i vägen. På ön Limnos har man hittat spår efter redskapstillverkning som man tror är 14.000 år gammalt. Även om det finns långt äldre mänskliga lämningar på fastlandet så klart, så var de äldsta spåren av bosättningar i arkipelagen kända hittills blott 10.000 år gamla. Om de nya resultaten stämmer finns det alltså ännu äldre spår av att människorna behärskade konsten att ta sig fram på öppet hav.

Almedalsveckan rullar vidare och Cissi på VA-bloggen har kommit på att det är vuxen-kollo - en utmärkt beskrivning. Hon berättar vidare om de vetenskapsinriktade seminarier hon roat sig med. Mycket intressant sammanställning av olika seminarier och diskussioner.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Var det inte mindre vatten i Egeiska havet för 14000 år sedan, och därmed lättare att ta sig till och mellan öarna även på ganska enkla farkoster? Fast jag vill verkligen inte förringa dessa tidiga sjöfararares prestationer!

tingotankar sa...

Mycket möjligt, isen täckte ju fortfarande stora delar av norra halvklotet - men jag är inte inläst på detta. Vet inte vilken sträcka vatten det rörde sig om. Vad som är intressant är ju att det knappast var trångt om utrymme under denna tidiga fas av mäsnklig expansion. Det fascinerar mig att människan spridit sig så intensivt och medvetet även när det inte funnits någon övervägande ekologisk anledning till det - vår patologiska nyfikenhet kanske.