Arkeologins bästa egenskap är att den ger perspektiv på saker och ting. Mänsklighetens tid på planeten är antingen mycket kort (ur en geologs perspektiv) eller mycket lång (ur en politikers perspektiv). Eftersom så mycket omkring oss bedöms och värderas ur förutfattade meningar om vad som är 'naturligt', uråldrigt, nytt, självklart, ovanligt osv så kan arkeologin spela en viktig roll att ifrågasätta den ofta skakiga grund dessa övertygelser vilar på. Att arkeologer är användbara även i något så modernt som diskussioner kring digital delning av information kan man läsa om på Mathias Klangs blogg. På FSCONS 2009 nu i helgen höll arkeologen och linux-entusiasten Mikael Nordin ett föredrag om kulturell förändring och informationsspridning ur ett stenåldersperspektiv.
I samband med den nya katastroffilmen 2012, och den utan tvekan annalkande stormen av masspsykos och hysteri inför året som enligt vissa läsningar av Mayakalendern ska innebära slutet för oss alla, så har mayanisten och arkeologen Johan Normark tagit sitt ansvar och tåtat ihop The 2012 Circus for Dummies på sin blogg. Läsvärt och kul.
Själv är jag lite klen i huvudet efter C G Ojalas disputationsfest igårkväll, så en presentation av avhandlingen och disputationen får vänta. Måste ha varit något fel på det torkade renköttet...
Läs även andra bloggares åsikter om arkeologi, 2012, mayakalendern, internet, copyright, FSCONS
2 kommentarer:
Snart förlänger de väl upphovsrätten så långt att du inte längre får publicera bilder på krukskärvorna du gräver upp, ifall du inte kan hitta efterlevande till upphovsmännen och få skriftligt godkännande av dem? ;-)
Ja det vore åtminstone logiskt konsekvent. Som det är nu hävdar många museer all rätt till bilder på artefakter och forntida föremål, även om de tas i forskningssyfte och inte i kommersiellt vinstsyfte. Vilken rätt de har att hävda sådan äganderätt över något som de bara förvaltar för nationen och mänskligheten övergår faktiskt min fattningsförmåga.
Skicka en kommentar