En kropp förblir i vila eller i likformig rörelse så länge inga yttre krafterDet finns en inneboende tröghet mot alla former av förändring, vare sig det gäller individer som måste förändra sina arbetsrutiner eller stora kollektiva enheter som ska ändra riktning. I grund och botten är det vettigt, att handlöst kasta sig in i allehanda nymodigheter och agera vindflöjel för varend trendig bris leder lätt till totalt sammanbrott på en arbetsplats. Alla ny idéer är inte bra idéer - eller iallafall inte bättre än det som redan finns. Men förändring måste ske ibland och det svåra är just att få den jättelika klumpen i rullning - med lock, pock och hot om våld (eller indragna bidrag). När ett visst momentum uppnåtts börjar saker och ting ske allt snabbare, nästan av egen kraft (typ rörelseenergi)
verkar på kroppen
Det är precis det jag tycker mig se i frågan kring Open Access inom vetenskapen och forskningen. Hög tid dessutom, vi var på väg att bli helt tillplattade av kommersialismens monsterboll som dundrade ned för slänten med jet-motorer i baken. Det började utomlands med att Harvard och flera tunga universitet slog fast att forskning som bedrivs inom deras väggar och finansieras av deras verksamhet måste göras tillgänglig i öppna databaser. Nu i oktober slog Vetenskapsrådet fast att
För att få bidrag för forskning kräver Vetenskapsrådet nu att forskarnaVR står för en stor andel av de bidrag som ges till forskare och det här är en otroligt viktig princip. Allt fler universitet börjar nu aktivt använda DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet) för att ladda upp både avhandlingar och artiklar. Jag väntar dock fortfarande på den dag då Sveriges samtliga universitet tar samma principiella ställningstagande som Harvard.
publicerar sitt material fritt tillgängligt för alla. Allmänheten och andra
forskare ska ha fri tillgång till allt material som finansierats av allmänna
medel.
CODEX - regler och riktlinjer för forskning
Läs även andra bloggares åsikter om open access, publicering, universitet, vetenskapsrådet, vetenskap
2 kommentarer:
Hej doktor Åsa, det här är utanför inläggets ram, men jag vill bara tala om att de jämförelsebilder av Högalidskyrkan 1924 och idag som du efterlyste för ett tag sedan finns nu på nätet. http://bjornholm.blogspot.com/2009/11/hogalidskyrkan-1924-och-85-ar-senare.html
Jo, och så håller jag med om att det är synnerligen viktigt att forskningen inte stängs in bakom kommersiella murar. Kläm åt profitörerna bara!
Tack Björn! Kul att se - växtligheten är ju lite mer påtaglig inte minst.
Skicka en kommentar