söndag 28 mars 2010

Öl, mjölk och ylle

Tittade in på min gamla institution här i Uppsala igår. Det må vara helg men korridoren på plan 3 är nästan aldrig helt övergiven, även om det numera inte sitter ett halvt dussin desperata doktorander i slutfasen på arbetsrummen. Hittade mycket riktigt Daniel Löwenborg i köket och efter ett stund tittade även Karin Bengtsson in - just like the bad old times... Fick då höra den mycket roliga nyheten att Lotta Hillerdal som disputerade lite innan jul fått en lektorstjänst vid arkeologiska institutionen i Aberdeen. Jättekul och välförtjänt.

Jag hade smitit in på institutionen för att komma åt mina bildfiler som fortfarande ligger på servern och jobba lite på ett föredrag som jag ska hålla på Katrineholms bibliotek på tisdag kväll. Arrangör är Södermanlands hembygdsförbund: Arkeologi i Sörmland. De har haft en liten temaserie runt Vrå-trakten i vår och sambon var bland annat och pratade jordbrukets introduktion i trakten. Tanken är att jag ska knyta ihop säcken med stenålderns slut och prata lite om den sekundära jordbruksrevolutionen som den ofta kallas. Jordbruk är en ganska bred term som kan inbegripa många olika sorters ekonomiska aktiviteter och alla dök inte upp samtidigt. Inledningsvis höll man tamdjur mest som ett behändigt alternativ till jakten: för kött, hudar och ben. Odlingen var också primärt inriktad på att få tag på säd som ett kosttillskott. Ylle, mjölkprodukter och mer avancerad sädeshantering kombinerat med jäsning tog troligtvis ett tag innan det dök upp. Exakt när är fortfarande debatterat, och ofta är ledtrådarna fragmentariska och tolkningarna spekulativa, åtminstone när det gäller den allra tidigaste fasen.



Del av trolig sländtrissa i bränd lera, funnen på Myrstugeberget, Huddinge, Sörmland. Boplatsen har lämningar från senneolitikum och bronsåldern. (Mer info: SHM Samlingarna, Fornsök)

Det som är intressant med Sörmland i detta skede är att det finns ett glapp mellan jordbrukets etablering och den sekundära revolutionen, för under 400-500 år avbryts jordbruksekonomin i trakten. När den sedan verkar etableras för andra gången, i samband med stridsyxekulturen, så finns det vissa indikationer på att detta just förde med sig en hel del nya tekniker i matbehandling. När vi sedan kommer in i senneolitikum så har jordbruket blivit en mycket mer stabil ekonomisk livsstil, och vi kan nu verkligen prata om yllehantverk som en trolig syssla. Under bronsåldern har vi tydliga resultat från DNA-analyser som visar att laktos-tolerans blivit mycket vanligt i befolkningen. Men det är viktigt att komma ihåg att avsaknad av laktostolerans inte är samma sak som att man inte utnyttjar mejeriprodukter - det finns sätt att hantera ko-, får- och getmjölken så att den inte skapar magproblem för människan.


Öl, mjölk och ylle: Den sekundära jordbruksrevolutionen och slutet på stenåldern. Åsa M. Larsson
Offentlig föreläsning i anslutning till Vråfolkets årsmöte. Medlemmar i föreningen gratis entré.
Tid: 2010-03-30 klockan 18:00 - 19:00
Plats: hörsalen, Ängeln
Arrangör: Vråfolket/Arkeolgi i Sörmland
Kontaktuppgifter: Lena Bergman, 0157-44280
Prisuppgift: 50 kr


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: