onsdag 21 april 2010

När uppfanns kläder?

Det som gäckar arkeologer mest är inte sökandet efter häftiga prylar som arken, graal eller Eldorado - det är det mest vardagliga som ofta presenterar den största utmaningen. Ju längre bak i tiden desto svårare att avgöra dessutom. Ta kläder t ex, en genuint märklig företeelse ur etologisk synvinkel, vars uppfinnande inte enbart kan förklaras med att vi är hårlösa apor för nyfikna för att hålla oss till trevligt varma klimat. Men när började vi egentligen skyla oss med djurhudar och bastkjolar? Det är en mycket svår fråga att besvara, för organiskt material bevaras inte så lätt. Om man nu inte tror på bibeln och vissa förbjudna frukter så kan arkeologerna mest använda grova sannolikhetsargument.

Det finns ingen chans att vare sig vi eller våra släktingar neanderthalarna hade klarat istidens klimat utanför Afrika om vi inte tillverkade fuskpäls på ett eller annat sätt. Men det ger oss bara en siffra runt 40.000 år sedan som absolut yngsta möjliga datum. Det är troligen alldeles för sent. Neandertalarna härstammar från de "arkaiska" Homininer som spred sig över Europa innan den senaste istiden (som vi faktiskt fortfarande lever i - vi är egentligen inne i en tillfällig värmeperiod), De framträder som en tydligt utvecklad art ungefär när den senaste glacialperioden började för ca 130.000 år sedan. Det troligaste är att de måste ha kunnat göra någon sorts kroppsskydd vid den tiden, hur köldtåliga de än var. De flesta andra Homo erectus-varianter som spridit sig över jorden hade gjort det i ett östligt band, mot Asien och söderut. Det är tveksamt om de kunde (eller ville) göra någon sorts beklädnad.

Arkeologer vet att man måste vända på varenda sten och utnyttja varenda liten ledtråd för att kunna få svar på dylika frågor. Så det var med viss förtjusning jag läste i Wired om forskarteamet som på det senaste årsmötet för AAPA (American Association of Physical Anthropologists) presenterade nya rön för att förmågan att göra kläder är så gammalt som 190.000 år. Dvs inte alls långt efter det att Homo sapiens utvecklats.

Deras bevis?
Löss.
Kroppslöss för att vara exakt. Brrr

Huvudlöss är den ursprungliga arten som förpestar människors existens, en fördel med att förlora pälsen var just det att lössen som behöver hår för att hänga sig kvar, bokstavligt talat, inte kunde ge sig på resten av kroppen. Men evolutionen har ingen pardon, någon gång i förhistorien utvecklades ur huvudlössen en art som trivdes utmärkt i klädesplagg och förpestade tillvaron på ett helt nytt sätt för människorna. Nya detaljerade DNA-studier av både kärn- och mitokondrie-DNA har nu gett resultat som visar att denna nya art uppstod för nästan 200.000 år sedan alltså. Det är ett starkt talande indicium för att Homo sapiens mycket tidigt - innan det finns några bevis för att de spridit sig utanför Afrika - skylde sina känsliga kroppsdelar på ett eller annat sätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Henrik Brändén sa...

O, så spännande! Du vet inte om det hela är publicerat någonstans, eller vem som gjort studien?

tingotankar sa...

Henrik - det verkade vara presenterat på en konferens (79th AAPA) och därför inte publicerat ännu när jag skrev inlägget. Vet inte om det kommit ut ännu.

Joakim sa...

Tack för mycket intressant läsning och en tankeställare. Skriver själv mycket om kläder så funderingarna har funnits.

Joakim sa...

Har efter lite inspiration från detta inlägg forskat lite och skrivit ihop en summering hur kläder kommit till. Återkommer med länk när jag publicerar.

tingotankar sa...

Joakim - låter kul. Posta länken när du lagt ut texten.