torsdag 6 mars 2008

Bulgarien: Inte bara sol och bad och billigt vin

Bulgarien har numera blivit ett etablerat resmål för svenskar. Visserligen lite väl många åker dit för att ta del av billig alkohol (vilken inte är så billig om man ligger till rese- och boendekostnader...), men för många är det även ett nytt och lite exotiskt resmål, med sol och vatten dessutom. Bulgarien kanske känns avlägset för oss idag, en konsekvens av järnridåer och diktatur, men under stora delar av förhistorien är detta område av direkt relevans för Skandinavien. Via sin position vid Svarta Havet och med anspråk på delar av Donaus långa bana genom Europa, var det landområde som idag är Bulgarien en del i det stora nätverket av byteshandel, kulturimpulser och idéspridning. När man tänker på kontaktvägar i förhistorien ska man framförallt tänka på en sak: vattenvägar. Floder, sjöar, hav - dessa är de blodådror som pumpar liv i de mänskliga samhällena. Här kunde man färdas relativt obehindrat (jämfört med snåriga skogar fyllda av otrevliga djur), och dessutom släpa med sig saker i båten som var svårt att ta med sig innan romarna började bygga vägar överallt. Undantag från denna "regel" är t ex de snötäckta vidderna i norr där släden var ett fullgott alternativ, och i Sverige dessutom de höga, lätt bevuxna grusåsarna bildade vid isälvsavsmältningen.

Lämningar från den närapå 7000 år gamla neolitiska bosättningen på en ö i sjön Durankulak. Dubbad Bulgariens Troja, av någon märklig anledning, med ett gravfält med minst 1200 gravar. För närvarande del i John Chapmans projekt som koncentrerar sig på de något yngre lämningarna från kopparstenåldern.

För de som tänkt besöka Bulgarien till sommaren finns naturligtvis chansen att få lite kulturell spisning, och inte bara en solbränna. Bulgarian Archaeological Association anordnar utflykter, visningar och rundresor till allehanda maffiga monument och lämningar och museer i Bulgarien. Från romanska kyrkor, till romerska och grekiska kolonier, till otroligt häftiga neolitiska lämningar som får det att värka i hjärtat på en stackars mälardaling. Enligt uppgift hjälper intäkterna från detta till att finansiera kulturminnesvården och forskningen i landet också. Jag hoppas det, eftersom det är förståeligt att i ett land som har så många behov av investering och uppbyggnad, att förhistorien får hamna ganska långt ned i prioriteringen.

Såg att de hade kurser i experimentell arkeologi dessutom, och i keramik bland annat. Andra drömmer om sandstränder, jag drömmer om att få kleta med lera och bygga bål...och sen gå till sandstranden.





Andra bloggar om: , , , ,

5 kommentarer:

Knaslund sa...

Hej Åsa,
kul att hitta "mitt" Durankulak hos dig. Bor sedan ett par år deltid ett par mil därifrån, skriver just min masteruppsats om bosättningen på UU, som antikvetare. Vill du prata mer "bulle" arkeologi får du gärna maila mig knaslund@gmail.com. Har grävt där (främst söderut) i ett par säsonger.
mvh Kicki Näslund
ps min c uppsats om mogilas finns på institutionens hemsida.

tingotankar sa...

Vad världen är bra liten - och vad lite man egentligen vet om vad som pågår i korridorerna på sin egen arbetsplats. Låter som ett extremt intressant projekt du håller på med, ser verkligen fram emot din master. Extremt avudsjuk på dig som får peta runt i jorden därnere. Vad sägs om ett litet master-seminarium kring dina erfarenheter som arkeolog i ett annat land när du har vägarna förbi Uppsala - skulle säkert uppskattas av både forskare och studenter.

Knaslund sa...

Så synd att du missade.....höll faktiskt ett högre seminarium om arkeologi i Bulgarien för en dryg månad sedan. Dräller mycket i korridorerna nu, hör gärna av dig om du vill se lite bilder (hittade en Hallstatt culture utanför Veselinovo i somras). Har också tagit med en del nya böcker som Carolina köpt in, främst neolitikum. En riktigt god fortsättning från Kicki

tingotankar sa...

Där ser man... Har varit mer eller mindre totalisolerad i mitt rum på plan 3 sedan augusti - bara släpat mig ut på de arkeologiseminarium som mina närmaste kollegor hållt. Missat disputationer och seminarier som aldrig förr.

Det är väl inte du som krävt in John Chapmans "Fragmentation...", va!? Grrrr

Om du ser mig i korridoren får du gärna knacka mig på axeln.

Knaslund sa...

Är redan klar med Chapman - en hel del intressant.... Gör inga tolkningsförsök ang. figuriner. Tar det säkra för det osäkra och konstaterar bara att de finns.