onsdag 25 juni 2008

Kontrollera alla och låt Byråkratin sortera dem

Har makthavarna i Europa tagits över av utomjordiska pumpor eller vad är det som pågår!!?
I september ska Europaparlamentet klubba igenom ett lagförslag godkänt av Kulturutskottet, kan bloggaren Henrik Alexandersson meddela. Lagen syfta till att "klargöra bloggarnas ställning" och kräver, rakt på sak, att alla som har en blogg måste registreras. Namn, adress, personnummer. För en blogg måste ha en ansvarig utgivare. Att blogga likställs alltså med att ge ut en tidning. Den som vill ha en liten dagbok på nätet och delta i sociala nätverk ska tvingas uppge alla sina uppgifter till en myndighet. Enligt initiativtagaren, estländska Marianne Mikko (s), är bloggare "i en position där de väsentligt kan förorena cyberrymden. Vi har redan alldeles för mycket spam, felinformation och ont uppsåt i cyberrymden". (Läs mer på Europa-parlamentets hemsida)

Nu sägs det visserligen att betänkandet endast ska gälla för "alla bloggare som representerar eller ger uttryck för mer en sin personliga åsikt". Men vem avgör det? För att veta om någon ger uttryck för mer än sin personliga åsikt måste den personen för registreras och utredas. Och var ska vi dra gränsen mellan personligt och icke-personligt? Om en medlem i en organisation skriver en personlig åsikt som överensstämmer med organisationens - är det då en personlig eller icke-personlig åsikt? Det är säkrast att du bara skriver om blöjbyte och blomsterodling, för annars krävs att du blir ansvarig utgivare av dina texter. Och vem sponsrar förresten allt ditt prat om blöjor...?

Jag kan inte tycka annat än att detta förslag går över alla gränser till klumpig dum kontrollhysteri. En blogg dimper inte ned i folks brevlådor eller finns till försäljning i butiker. De måste sökas upp på nätet. Ingen som är det minsta bevandrad med internet (undantaget riksdagsledamöter och parlamentariker) är oupplyst om det faktum att allt som behövs för att starta en blogg är en internetuppkoppling och ett tangentbord. Om bloggaren dessutom är anonym kan han/hon knappast hävda auktoritet i form av sin sociala position. Om det är problem med vad en bloggare skriver är det upp till journalister att utreda vad som ligger bakom skriverierna - precis som det är deras jobb att undersöka hur marknadens lobby-grupper påverkar våra beslutsfattare. Om det är ett brott som begås är det polisens sak att utreda. Att köra för fort orsakar massvis med olyckor och dödsfall. Men vi installerar inte kontrolldosor för hastigheten i alla bilar som matas direkt till en polismyndighet, som bötfäller oss vid varje överträdelse. Varför? Det vore ju så enkelt? Om man KAN göra det så BORDE man göra det, för det är nu byråkratins logik (för att parafrasera Peter Englund).

Lika väl som man kan eftersöka pedofiler via ip-adresser och de spår man lämnar efter sig i cyberrymden, lika väl kan man eftersöka identiteten hos en bloggare som gjort sig skyldig till brott. Och det är här vi har den gemensamma länken i tänket mellan denna lag och FRA-lagen: Båda lagar satsar på att skaffa sig kontroll över all information och alla personuppgifter - och först efteråt sortera ut de som är intressanta för en brottsutredning. Man kan jämföra med den lagstiftning vi haft fram tills nu i frågan om avlyssning: Om polis/Säpo misstänker olagliga aktiviteter kan de kontakta en domstol och få tillstånd till avlyssning av dessa personers kommunikation. Först misstanke - sedan intrång i privatlivet. Vilka är dessa utomjordingar som är verksamma inom mynidgheterna i dessa dagar - är de alla förrymda KGB-spioner???

Det må finnas enskilda problem och överträdelser bland de som väljer att kommunicera via en blogg, men är detta tillräckligt för att berättiga detta totala ingrepp? Och med samma logik borde dessutom alla hemsidor ha en ansvarig utgivare. Annars är det ju bara att lägga ut informationen på en hemsida istället. Det finns ingen juridisk skillnad på en hemsida resp en blogg - varför det ena och inte det andra? Om det inte är så att detta bara är första steget mot totalkontroll av all information som läggs ut på nätet.

Både denna blogg-lag och FRA-lagen, uppklädda i vackra ord om vårt skydd, vårt förtroende handlar i slutändan om detta. Att du ska VETA att du är övervakad. Det finns ingen censur så effektiv som själv-censuren. Fråga vilken diktatur som helst...

En sammanfattning av alla lagförslag (som vi fått kännedom om) på nationell och EU-nivå, som ligger ute just nu, finns på bloggen Opassande. Vilket måste vara beslutsfattarnas namn på all aktivitet som föregår på internet...

Europaparlamentets utskott efterfrågar nu reaktioner och kommentarer från bloggare och andra. Får jag starkt uppmana alla med den minsta åsikt i ärendet att kontakta dem omgående.

Och nu har iallafall DN tagit upp nyheten

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

kai sa...

Det här var ju sanslöst fiffigt organiserat: om ingen skriver och klagar så är det ingen som har nåt mot förslaget och då kan man genomföra det, men om det blir ett ramaskri och alla Europas bloggare dränker EU-parlamentet i kommentarer så är det ett tydligt tecken på att bloggarna är vildsinta och behöver kontrolleras.

I sammanhanget väl att märka är att det nu finns en bestämmelse om att lobbyister i Bryssel kan, nota bene kan, inte måste, registrera sig. Det är ju intressant att man som en ropandes röst i den elektroniska öknen är mer bekymmersam för demokratin än välfinansierade lobbyister med okända uppdragsgivare som har fysiska möten med sina ”måltavlor”. Nå, det kanske har nåt att göra med att jag aldrig bjudit några EU-politiker på lunch…

(Och här ska också påpekas att de personer i EUs tjänst jag haft att göra med faktiskt inte låtit sig bjudas på lunch för att inga tvivel ska behöva uppstå, men det är väl som vanligt skillnad på vad herrar och drängar kan tillåta sig.)

Pierre sa...

Man blir så trött... det är väl lika bra att återinstallera KGB och Stasi med en gång. För övrigt borde alla som öppnar munnen för att formulera ett yttrande som representerar eller ger uttryck för mer än en personlig åsikt registreras. På så vis skulle vi ju dessutom få ner arbetslösheten. Bara fördelar, bortsett från det där med demokratin, men den verkar ju ingen bry sig om i vilket fall.

tingotankar sa...

Snacka om att sila mygg, men svälja kameler. Är detta verkligen ett av de mer prioriterade områden som extremt högbetalda politiker bör lägga ner sin tid på?

Kan vilken självupptagen inskränkt tyckare som lyckas smöra sig in på valbar plats i sitt parti få igenom vadsomhelst i den där jätteapparaten som heter EU?

Anonym sa...

Glöm inte att Göran Hägglund nu också tillsätter en utredning med syfte att ge polisen fri tillgång till PKU-registret. Om man skall inskränka den personliga integriteten är det lika bra att inte göra en halvmesyr av det, tycks man mena från regeringens sida...

/Micke Nordin

Anonym sa...

Är EU verkligen på väg att registrera alla bloggare? Eller kan det vara så att moralpaniken har spritt sig till bloggvärlden? Det finns trots allt andra bilder av vad EU-parlamentet har diskuterat. Och eftersom en god journalistiskt regel säger att alla ska ha rätt till sina bästa argument skickar jag med en länk till Europaportalens kommentar.
http://www.europaportalen.se/index.php?newsID=34750&page=18001&more=1

tingotankar sa...

Tack för länken. Än så länge är det "bara" ett "initiativåtagande" som klubbats i Kulturutskottet, och som ska läggas fram för parlamentet i höst. Klubbas det där också, ska det vidare för att göras om till formell lag. Vilket man kan tolka som moralpanik bland bloggare, men å andra sidan är det uppenbarligen bäst att börja föra oväsen NU om man inte vill stå inför ett formellt lagförslag den 22:a september...

Att det ens fick gå vidare till parmalmentet är extremt oroande. Med många länders, ssk Frankrikes, allt mer aggressiva inställning till internet, med FRA-lagen som drevs igenom utan debatt...
Hade du frågat mig för två månader sedan hade jag skrattat åt förslaget. Efter 18:e juni har skrattet fastnat i halsen.