Ale stenar, Skåne. Suggestivt i skymningsljuset. Bilden kommer från Sveriges Televisions hemsida tillhörande serien "Stenristarna". En ömsom välgjord, ömsom vilt fabulerande programserie om vår förhistoria. På sidan kan man läsa den vanliga emotionella historien om hur inskränkta forskare nu erkänt de fritänkande amatörernas insiktsfulla tolkningar. Vilket stämmer lika bra överens med verkligheten som det senaste kändisskvallret i HäntExtra.
Som sagt, en hel del av oss valde att lufta våra åsikter om förfarandet via nätet - bland annat jag själv i detta inlägg. Men nu har en artikel av Elisabeth Rudebeck, Skåne-arkeolog och framstående forskare (fick bland annat SAU's vetenskapliga pris 2007), kommit i tryckmed en artikel i vänboken till Dag Widholm ("Gropar och monument"). Artikeln tar upp och diskuterar kontroversen och den växande klyftan mellan en liten grupp politiskt ängsliga myndighetspersoner och den stora gruppen verksamma arkeologer i liknande frågor. Hon tog dessutom med sig en god vän, icke-arkeolog, till platsen för att höra hans intryck av skyltningen och vad han uppfattade att de förmedlade.
Resultatet är en av de bästa och mest lärorika texterna om vådan av att tro att man ger folk vad de vill ha. Om jag någonsin får möjlighet att påverka arkeologiutbildningen kommer denna artikel ha en given plats i kurslitteraturen.
Tack vare Martin Rundkvists försorg är nu artikeln dessutom publicerad digitalt på hemsidan för föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Den kan läsas i sin helhet:
Ale stenar lider skeppsbrott i ämbetsmanna-pekoral.
För att vara helt ärlig så är jag lite partisk när jag puffar för denna text. Min blogg är nämligen omnämnd! I förbigående, med en del andra, i en mening som tar upp att frågan debatterades livligt på nätet. Men ändå.
Elisabeth Rudebeck har surfat förbi min blogg.
Det må åska och regna utanför mitt fönster - men det är bara solsken härinne just nu.
Men allvarligt - läs artikeln. Den är inte bara bra skriven, den är otroligt viktig också.
Andra bloggar om: arkeologi, ales stenar, Elisabeth Rudebeck, vetenskap
1 kommentar:
Och det här är ju tyvärr bara ett tecken i tiden på att vetenskap behandlas som en åsikt bland andra. Vi ser samma sak inom klimatdebatten, bland kreationister och flera andra områden. Trots att det har utbildats många duktiga vetenskapsjournalister, så verkar inte media utnyttja deras kunskap. I stället fortsätter man att låta allmänjournalister förvanska vetenskap.
Skicka en kommentar