torsdag 26 november 2009

Tekno-ologiskt

November lider mot sitt slut och vi lider med henne (fast idag fick jag faktiskt lite solglimtar). Om jag ska ge ett tema för min vardag denna månad får det nog bli Teknologi. Jag skaffade mig en ny mobil med 3G och touch screen och sociala medier och för en som de senaste 6 åren levt med en och samma Nokia som på sin höjd kunde sms:a så var det som att ta klivet från häst och vagn till att köra automobil: Svindlande kul och samtidigt åksjukeframkallande.

SULF-stämman handlade om universitetslärarnas nya utmaningar med digital teknologi både i föreläsningssalarna och de allt talrikare nätkurserna. En hel del intressant, inte minst om hur långt lärarnas upphovsrätt sträcker sig. Som så ofta hamnar diskussionen ofta mellan "de frälsta" och "ludditerna". Ett par problem som jag ser är att man dels underskattar problemen med att få studenterna att dra nytta av de digitala verktyg man erbjuder, dels faktiskt överskattar deras allmänna kunskap och kompetens inom detta område. Ofta kan de vara extremt duktiga och kunniga på vissa aspekter av sociala medier, men helt bortkomna med ett vanligt ordbehandlingsprogram. Förkunskaperna skiftar också markant och detta kommer snarast öka. De som kommer från hem med datorintresserade föräldrar kommer ha ett enormt försprång över de andra. Att tro att grundskolan kan täcka upp i den utsträckning som behövs är naivt - isåfall behövs hundratals miljoner till extralärare.

På det temat: Neuroanthropology tipsar om en del bra nya blogginlägg i teknologins tema, som t.ex Erkan Saka, lektor vid Istanbul Bilgi University, som listar gratisprogram och webbaserade hjälpmedel för studenter.

Jo - jag har börjat Twittra också... Jag kombinerar viss skepsis mot nymodigheter med extrem svaghet för grupptryck och skapade till slut ett konto. Har hittat en hel del intressanta personer, myndigheter och kulturinstitutioner att följa. Savage Minds hjälper till med en lista över antropologer som twittrar och meddelar att AAA efterfrågar potentiella twittrare för den kommande konferensen. Det twittras på konferensen min sambo just nu besöker (fast allt för sporadiskt för min smak).

Apropå skepsis och grupptryck så har jag efter att först fattat beslutet att Våga Vägra Google Wave tiggt en invite från de som ligger lite mer i bräschen (typ samma mänskor som fick mig att börja twittra: Johan, Lars, Micke - det här sker på ert ansvar). Ska man klanka ner på nåt borde man ju pröva på det först - det säger jag i allafall till mina barn när de vägrar smaka på maten.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Ahrvid Engholm sa...

Synd att man fick infon om Historiska museets klimatföredrag nu - litet för sent. Kunde ha varit intressant. Klimatet har alltid förändrats av naturliga orsaker. Människans inverkan är minimal. Det är särskilt tydligt nu, när IPCC avslöjats som fuskare i Climategate-skandalen. (Svensk media försöker tysta den, men den har exploderat i utlandet. Senaste dygnet tiodubblades antal googleträffar på "climategate".)

--Ahrvid

Ps. Studera gärna:
http://www.theclimatescam.se
http://www.wattsupwiththat.com
http://camirror.wordpress.com
http://bishophill.squarespace.com/blog/2009/11/23/still-finding-cru-issues.html

tingotankar sa...

Ahrvid, jag är ledsen men vi får nog komma överens om att inte komma överens i den här frågan. Att forskare visat sig vara mänskliga och snackar skit om sina kritiker och försöker framställa sina resultat i bästa dager kommer knappast som en blixt från klar himmel för någon som vistats på en högskola i mer än 24 timmar.

Det finns hundratals, tusentals, forskare jorden runt inom alla möjliga områden och discipliner som noterat att den mänskliga påverkan har gjort en påtaglig skillnad. De är faktiskt inte alla indragna i en konspiration. Att få så många vetenskapsmän inom så många grenar att peka åt samma håll är faktiskt ganska makalöst. Forskare brukar som sagt vara bäst på att såga ned varandra och undergräva varandras auktoritet.

Graden av påverkan, hastigheten på förloppet och vad kam möjligen kan göra för att rädda situation - där är områden där de fortfarande grälar så pälsen ryker - vilket är ett friskhetstecken. Att detta är verklighet är det däremot bara en försvinnande liten andel personer som tror.

Lars sa...

Det är helt enkelt groteskt vilka konstlade behov som kapitalisterna skapar hos oss vanliga människor bara för att få sälja sina senaste uppfinningar och alster. Snart hinner folk knappt arbeta, umgås (på riktigt, personligen), ta hand om barn, njuta av naturen eller bara slappna av och kontemplera över tillvaron bara för att man "måste" hänga på den senaste kommunikationstwitterwawefacebookmyspace-och allt vad detnu heter-grejen. Sjukt!

tingotankar sa...

Ja du borde väl veta vad du talar om Lars :D

Känner igen mig alltför väl... :S