söndag 28 februari 2010

Dag 2 i Blankaholm


Michael Dahlin i förgrunden, Helene Ermerud presenterar Hellerö

I kompakt dimma for jag igår söderut från Stockholm, medan resten av huvudstadsborna försökte ta sig norrut till fjällstationer och Vasalopp. Målet var Blankaholm i Småland där Michael Dahlin sedan ett par år tillbaka anordnar en årlig träff för arkeologer och entusiaster kring ämnet förhistoria längs Ostkusten. Gårdagen inleddes vid lunch och fortsatte efter middagen med trevliga och intressanta presentationer som täckte in samtliga tidsperioder från mellersta mesolitikum till kristnandet i Mälardalen.

Micke inledde med att ifrågasätta den gängse bilden av Tjusts skogsmarker som till sotra delar avbefolkat under äldre järnåldern. Joakim Goldhahn berättade om utgrävningen av den stora skeppsättningen i Lofta, som visade sig vara närmast fyndtom. Något som kan få arkeologer att klura extra mycket på var forntidens folk hade för sig egentligen och vad syftet kan ha varit. Roger Wikell kyfte fram hur myten om Ragnarök och myten om Jesus uppståndelse vävdes samman och växte in i varandra på runstenarnas bildspråk. Han tryckte på att vi måste komma ihåg att dessa stenar inte i första hand handlar om texten, utan om det visuella intrycket.

Helene Ermerud visade bilder från undersökningar av boplatsområdet vid Hellerö, med skärvstensflak och rester av husstrukturer. Ole Stilborg har analyserat gropkeramik och stridsyxekeramik som hittats ihop i en grop i Kalmar, där gropkeramiken var mer än vanligt varierad i godstyp (vilket inte säger lite) och föreslog att de kan utgöra en samling kärl som tillverkats inom minst två olika gropkeramiska grupper. Patrik Gustafsson berättade om ett grönstensbrott i Sörmland som troligen använts redan under mellersta mesolitikum.

Idag fortsätter vi med hällristningar, gropkeramiker på Korsnäs, medeltida gårdar på Öland och mycket mer.


3 kommentarer:

Claes sa...

Myten om Jesus?

tingotankar sa...

Trampade jag på ömma tår nu? Jag betraktar berättelsen om en man som uppstår från de döda o far till himlen som en myt. Precis som vilka andra guda-sagor som helst. :-)

Michael Dahlin sa...

Bra bloggat Åsa!

Tack för att du kom!