onsdag 26 maj 2010

Digitala dalar och höjder i veckan

Fjärran svunnen är den tid i det förra årtusendet då jag satt och svor framför ett knattrande och pipande modem medan Alta Vista tog 5 minuter på sig att leta upp en radda totalt meningslösa och bedrövligt fula hemsidor. Internet - vicken jäkla hajp! Föga anade jag då att det var början på en passionerad kärleksaffär. Men helt förblindad av kärlek är jag inte. Jag vet att även solen har sina fläckar och att det inte finns något gott som inte också för något ont med sig i de allra flesta fall. Eller om inte ont så i alla fall komplikationer...

Något som jag blev påmind om i måndags så jag fick ett meddelande på Academia.edu från en irländsk arkeolog. Academia är tänkt att kunna bli en sorts Facebook för akademiker och forskare. Istället för att lista favoritfilmer och -rörelser så listar man intresseområden och laddar upp publikationer. Det är lite som Twitter i den mån att användarna inte blir "vänner", de blir "följare". I nyhetsflödet kan jag se vad de jag följer gör, vad de läst, vad de publicerat. Jag följer så gott som alla som följer mig, men då jag under det förra året var i självpåtagen isolering från nya intryck i mitt avhandlingsskrivande och därefter alltför upptagen med mitt nya jobb har jag inte varit särskilt aktiv förrän på sistone. I förra veckan laddade jag alltså upp min nya artikel från Uniting Sea II och det var av den anledningen jag blev kontaktad av irländaren som jag tydligen följer.

Han är delförfattare till en artikel som ska skickas in till en internationell tidskrift och som har samma huvudtitel. Ett utkast till denna tydligen legat ute på Academia ett bra tag. Jag fick en artig men ändock fråga hur det kunde komma sig att jag nu publicerat en artikel med samma titel. Till saken hör att titeln är ett gammalt talesätt: "More than Meets the Eye".
Min emotionella reaktion på hans fråga var ganska stark, det kändes verkligen som om jag hade blivit anklagad för att på något vis ha begått en vetenskapligt ohederlig handling, vilket är ganska skakande. Jag visste ju att detta inte var fallet. Jag hade dokumentvarianter av den här artikeln i min dator daterade till 2007. Jag hade aldrig sett hans eget utkast till artikel.

Vi skickade ett par meddelande fram och åter. Han var mycket vänlig, mest lite skakad själv. När jag påpekade att en enkel sökning på Google Scholar visar hundratals artiklar med samma huvudrubrik så började han inse att det hela var ett olyckligt sammanträffande. Den här händelsen har nog ett antal orsaker. Det allra viktigaste är nog att det finns fler och fler verksamma forskare och att dessa publicerar allt fler texter. Men till det kommer nätet. För 10-15 år sedan skulle en artikel som min, om ett stenåldersperiod i en liten region i Sverige publicerad i en konferensvolym, knappast ha kommit andra än de mest specialintresserade till kännedom (knappt ens de). Idag är vi länkade över länder och informationen susar fram till våra skärmar på sekunden. Inte heller skulle jag ha kunnat potentiellt se hans artikelutkast.

Jag är fortfarande lite skakad över situationen, över att helt plötsligt ha ställts mot väggen och känt mig föranledd att finna bevis för mina förehavanden. Jga är glad att han åtminstone tog upp frågan med mig öppet - hade någon annan kunnat reagera med att istället sprida insinuanta rykten om min bristande moral?

Jag vill inte avsluta det här inlägget i moll dock. Min grundnot är dur. I förra veckan lanserade RAÄ en ny mobil-applikation för smartphones med Android-plattform: Kringla Mobil. Den imponerande databas över fornlämningar och kulturminnen finns nu tillgängligt i din mobil. Den är i beta-stadiet, så användare får gärna komma med synpunkter och råd till utvecklarna på forumet. Jag har inte riktigt hunnit göra mer än lattja runt lite, men Martin Rundkvist har bloggat om lite första intryck. Kringla är ett samsök-system utvecklat med hjälp av flera museers digitaliserade samlingar. Apropå det så har Historiska Museet nu fått en ny blogg som kommer ta upp arbetet med digitaliseringarna vid SHMM: Digitala Museer. Där finns mycket intressant att läsa om utmaningarna med kulturarv och digitalisering.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Martin sa...

Jag tycker att man måste vara helt kass på engelska för att tro att man är den förste som kommit på tanken att skriva "more than meets the eye" i rubriken på en artikel. Det var en dum irländare.