Ikväll är det dags för avsnitt 2 i TV4:s serie Sveriges Historia. Bronsåldern kommer avhandlas (avhyvlas?), liksom äldre järnåldern. Efter det kan vi nog andas ut lite eftersom jag när ett visst hopp att programmet ökar i kvalitet när vi kommer in i tidevarv där det finns historiska källor som teamet inte kan ignorera på samma sätt som arkeologisk data.
Men jag vill ta tillfället att rekommendera er att titta på ett avsnitt av Vetenskapens Värld som tydligen sändes i måndag på SVT vilket jag helt missade. Programmet går att se igen på SVT Play och om ni spolar förbi de första 33 minutrarna kommer ett inslag om just den tidsperiod som dels helt förbigicks i Sveriges Historia del 1, dels manglades till oigenkännlighet: neolitikum. Det rör sig om de enorma gravmonument som uppfördes under de första 1000 åren efter jordbrukets etablering i Skåne. Det utgår främst från de fantastiska grävningarna längs väg E6 där man bland annat hittat en döserygg och där det finns stora stenkammargravar.
I programmet intervjuas grävledaren Magnus Andersson och dessutom Per Karsten från Lunds Historiska Museum och de är mitt bästa oemotsägliga bevis att det är total osanning att påstå att arkeologer inte kan levandegöra förhistorien, eller att det i så fall måste ske på bekostnad av saklighet. Karsten som kryper inne i megalitgravven och på skorrrrrande skånska berättar om de dödas återfödelse är helt underbar! Kan ingen buda över detta till TV4 och visa dem vad deras program egentligen hade kunnat vara om de talat med några arkeologer och struntat i att spekulera runt kannibalism?
Ett varmt, varmt tack till redaktionen på Vetenskapens Värld och till Magnus och Per!
Läs även andra bloggares åsikter om arkeologi, stenålder, E6, utgrävning, döserygg, Skåne, Vetenskapens Värld, vetenskap, populärvetenskap, Sveriges Historia, TV4
torsdag 6 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Håller med. Detta inslag var åtskilligt mer intressant än TV4s program. Får faktiskt t.o.m. en mayanist som mig själv att intressera sig för neolitikum.
Å andra sidan inleds trailern om kvällens program med en bild på en dös (eller var det en gånggrift?) så det finns kanske hopp. :)
Programmet går i repris i SVT2 8/5 och SVT1 9/5 för den som vill se det på TV.
Det är alldeles för lite stenålder i tv så jag blev överlycklig för Vetenskapens Världs inslag från Döserygg! Jag är en "vanlig" tjej med ett enormt intresse för historia - ju äldre desto bättre. Kastar mig över allt som har med arkeologi att göra, men som sagt på tv är det på tok för lite. TV4s program var i alla fall bättre än fruktat. Men även jag undrade vad de svamlade om när det gällde pålbyggnaden i Alvastra och kannibalerna på Gotland.Var det någon amatör i produktionen som fick för sig att "krydda" programmet med något smaskigt - skit samma om det är vetenskapligt underbyggt? Brrrr.
DÖSpännande! Tack för tipset!!
CAttis sa: "Jag är en "vanlig" tjej med ett enormt intresse för historia - ju äldre desto bättre. Kastar mig över allt som har med arkeologi att göra, men som sagt på tv är det på tok för lite."
Välkommen att diskutera Arkeologi, Historia och mycket annat kul på Arkeologiforum
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php
Cattis sa: "Jag är en "vanlig" tjej med ett enormt intresse för historia - ju äldre desto bättre. Kastar mig över allt som har med arkeologi att göra, men som sagt på tv är det på tok för lite."
Välkommen att diskutera Arkeologi, Historia och mycket annat kul på Arkeologiforum
(bara att googla "Arkeologiforum så hittar du adressen)
Ursäkta dubbelposten, jag är inte alltid så händig med datorer :-)
Jag misstänker att det komemr vara ett sorts tema i kvällens avsnitt, typ den klassiska linjära utvecklingslinjen från jordbrukets etablering till hövdingastat. Så det blir kanske lite megaliter iallafall.
Cattis - håller med om att det fanns bra partier i programmet, särskilt början. Men jag tror TV-producenter i allmänhet grovt underskattar tittare av din kaliber. Inte specialister men däremot intresserade och intelligenta tittare som varken vill bli uttråkade eller behandlade som 8-åringar. Och titta gärna in på Arkeologiforum som sagt om du inte redan gjort det. Det finns allt från docenter till gymnasieelever som diskuterar högt och lågt.
Pierre - tack för att du återigen bevisar min tes att arkeologer har ett otroligt töntigt sinne för humor... :D
Låter riktigt spännande. Måste säga att jag blev nyfiken äver att läst ditt inlägg om TV4s serie. Även om stenålder inte alls är något som jag är särskilt intresserad av. Jag tycker att första avsnittet av TV4s seria var lite "amerikansk" i det att det måste vara drama och kontrovers iblandat. Jag hade hoppats på lite mer BBC...
Tyvärr går det inte att se Vetenskapens värld från utlandet "av upphovsrättsliga skäl". Argh.
Skicka en kommentar