lördag 26 juni 2010

Tidsresor i rum och tanke

Inställd på det värsta som jag brukar vara har sina fördelar: midsommaraftonens väder blev en positiv upplevelse. En hel del moln, men ganska mycket sol också, varmt och behagligt och t.o.m. ett dopp i Ekoln vilket för en badkruka av mina mått är ett säkert tecken på att sommaren är här. Vi håller på att köra in vår nya utombordare till segelbåten, så efter badandet gjorde vi en resa uppför Fyrisån. Det är mycket annorlunda att se land från en vattenväg, det känns som ett helt annat landskap. Till vänster Uppsalaåsen och täta lövverk som bildade en grön mur, till höger de sumpiga åkrarna och våtmarkerna med hägrar och betande nötkreatur. Nästan som att resa tillbaka i tiden en stund.

Från Danmark kommer nyheten att arkeologerna där tror sig ha hittat Harald Blåtands hall - eller "palats" som Copenhagen Post vill kalla det (vilket kanske är att ta i lite). Alldeles i närheten Jellinge med de kända Jellingestenarna som rests av Harald och hans far Gorm den gamle. Vid utgrävningarna i närheten av gravhögarna har arkeologerna alltså hittat stora trästrukturer, men själva huvudhallen tror man fortfarande är gömd under kyrkan. En intressant parallell till komplexet i Gamla Uppsala där John Ljungkvist kommer undersöka en av kungsgårdsplatåerna i sommar. Georadarundersökningar av kyrkan har visat att den troligen är uppförd på en äldre konstruktion. Hallarna som identifierats och delvis undersökts tidigare hör till vikingatid, medan själva kungahögarna är daterade till tidig vendeltid, runt 600 e.Kr.

Om ni vill ha något trevligt att lyssna på i sommar i hängmattan, eller medan ni tvättar ungarnas högar av smutsiga kläder, så rekommenderar jag att ni laddar ned lite pod-radio i spelaren. Guardian Science har Science Weekly podcasts med Alok Jha som brukar ha allehanda intressanta gäster, teman och vetenskapsnyheter. Nu senast intervjuade han Rebecca Skloot om hennes fenomenalt uppskattade bok om den odödliga Henrietta Lacks. Ett enormt fascinerande program om mötet mellan människor, vetenskap, etik och forskningens villkor. Rekommenderas starkt!

Ett annat tips är Sveriges Radios dignande radioarkiv som man kan lyssna på när andan faller på. Här vill jag speciellt rikta strålkastarljuset på P3 Dokumentär, en helt otroligt bra radioserie om samtidshistoriska händelser i Sverige, stora som små. Från avvisningen av egyptierna till Båstadskravallerna 1968. Intervjuer med de inblandade, från offer till förövare, auktoriteter till snabbköpskassörer, blandas med genuina nyhetsklipp och ett flödigt berättande. I dag lyssnade jag på Örnligan och värdetransportrånen på 90-talet, och fick en kontext att sätta in allt det som jag upplevde i total förvirring i mina ungdomsår. En märklig känsla av att helt plötsligt vara tillbaka i sent 80-tal och bråken i Kungsträdgården, Stockholmsnatt, och väpnade storrån varannan vecka som kändes. Tidsresor är inte alltid trevliga, men de är fascinerande och förhoppningsvis lärorika.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Lars L sa...

Träffade Sten Hvass (rikantikvarie i Danmark) i helgen och han berättade att det är ett vansinnigt stort gårdstun (> 300x200 meter), med en massa samband till stohögar, en sjukt stor skeppssättning med mera. Låt oss hoppas på att vi slipper vänta tills 2028 innan en rapportering finnes...

tingotankar sa...

Otroligt coolt! Låter som om de borde slå en signal till National Geographic t.o.m!