onsdag 13 oktober 2010

Norsk neolitisk palissadanläggning

Förra inlägget handlade om undersökningarna vid Hamresanden vid Kristiansand i södra Norge där arkeologerna hittat en översandad (hur nu det gick till...) neolitisk lokal från början av bondestenåldern, ca 3700 f.Kr. Nu kommer en till artikel i Aftenposten om undersökningarna och tydligen har det framkommit att de stenrader, vallar och gropar man hittat är del i en så kallad Sarup-anläggning.

Dessa märkliga konstruktioner som kunde spänna över flera hektar område byggdes under denna tid i områdena runt södra Östersjön och även på andra platser i Nordeuropa. De hade troligen någon form av rituell/ceremoniell användning för vi hittar spår av människoben i gropar, tillverkning av flintyxor i stora kvantiteter och nedläggelser av keramik. I Sverige har vi framförallt hittat dessa palissader i Skåne, vid Hyllie, Bunkeflostrand och Annetorp osv i samband med de storskaliga undersökningarna runt Malmö. Men det här är den första tydligt bevarade som hittats i Norge och det är säkerligen en av de allra bäst bevarade i Europa då den överlagrats mycket snabbt av ett tjockt lager sand. Eftersom dessa lokaler ofta är rejält förstörda av senare tiders aktiviteter ger detta oss ett unikt tillfälle att studera fenomenet.

Lite stolta kan även vi svenskar vara över detta fynd, då grävledaren på platsen är Lars Sundström, disputerad vid Uppsala universitet och en av arkeologerna som hjälpt till att identifiera strukturen är Kim Darmark, doktorand vid Stockholms universitet. Projektledare är Håkon Glörstad, en av Norges främsta forskare på neolitikum så det är trevligt nog högkvalitativ personal på plats för att leda undersökningen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Martin sa...

Ojäklar! Fett! Vilken djupgrävning!

promenader på landet sa...

Hej vännen! Önskar dig en rikktigt skön söndag! Kram Maria