torsdag 17 april 2008

Internationellt ståhej över Sundveda

Det är inte ofta arkeologiska fynd i Sverige får genomslag i internationell media. Men silvermyntsskatten från Sundveda har lyckats med det konststycket. Kombinationen silverskatt och vikingar var väl bra nog t o m för de stora nyhetsförmedlingarna. Grävledare Karin Beckman-Thoor blev intervjuad av BBC News, och det enda som slår det är väl en intervju av självaste National Geographic på deras nyhetssajt. NG intervjuvar även Kenneth Jonsson, professor i numismatik (myntkunskap) vid Stockholms universitet. Fast de påstår felaktigt att mynten hittades i en bronsåldersgrav, förromersk järnålder är nog mer korrekt.

UNT vet att berätta om brasilianska, koreanska och iranska nyhetsreportage om fyndet.

Kanske roligast var att Al Jazeera plockade upp nyheten också. Mynten kommer ju ursprungligen från Damaskus och Baghdad bland annat, så det är ju inte i sig märkligt att arabiska nyhetsförmedlingar tycker det är intressant. Men vi är ibland lite dåliga på att knyta an till länder utanför Västeuropa, trots att det finns åtskilliga fynd och föremål i Sverige som direkt eller indirekt kan kopplas till andra regioner. Mellanöstern inte minst.

Läser man om Sveriges förhistoria går det inte att undgå att hela tiden behöva vända blicken både åt väster, söder, öster och även norr (den lilla biten innan man trillar i Ishavet). Koppar från Ryssland i Norrlands inland, baltisk och polsk bärnsten. Säd, får, getter, kossor och allt möjligt annat som ursprungligen kom från Turkiet och Mellanöstern, via Balkan och Östeuropa. Det finns gudinnestatyetter i brons från Georgien vid Svarta Havets östra strand som är identiska med svensk-funna från samma tid Senneolitiska hällkistor i Västsverige som har sina närmsta paralleller i Frankrike. Holkyxor i brons i ett band från Uralbergen till Mälardalen.

Förhistoriska människor var allt annat än isolerade, de fick bara anstränga sig lite mer för att nå ut till sina grannar - och det gjorde de. Om så bara för att kunna lägga händerna på ett samling vackert dekorerade silverplattor som man mitt i natten grävde ned på gravbacken för att hålla dem för sig själv...

Intervju med grävledare nr 2, Louise Evanni, kan läsas på nyhetsportalen Fokus Arkeologi


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: