Bulta tillräckligt länge på den tunga ekporten, och till slut väcks kanske en yrvaken dörrvakt och gläntar på porten.
De senaste veckorna har bloggar runtom landet byggt upp en veritabel storm mot den föreslagna FRA-lagen. Lagen som Riksdagen ska rösta om på onsdag (flyttad från den 17:e till den 18:e). Lagen som kommer genomföra en av de mest omfattande kommunikationsövervakningarna av medborgare utanför totalitära diktaturer. All digital kommunikation "över nationsgränsen" ska spelas in och lagras och undersökas om man anser att det förekommer för många farliga ledord. Inte om du är misstänkt för något - bara om du använder ord som är misstänkta. Får IB-myndigheten att framstå som ett duplo-bygge i jämförelse.
Jag har fått min information via bloggar från både höger, vänster och mitten. En sådan rörande enighet bland folk av helt skilda uppfattningar, som annars mest brukar tillbringa sin tid med att ta all heder och ära av varandra, har jag aldrig skådat förut. Men bloggare är ju knappast trovärdiga källor - varför har jag inte bara läst vad etablerade journalister skrivit i frågan? Därför att deras tystnad varit lika bedövande som vreden bland bloggarna. Fram tills slutet av förra veckan, då SvD och DN och Aftonbladet och Expressen, sent omsider började skriva om ett av de mest extrema lagförslag som skådats i vårt land utanför krigstid.
Kanske väntade sig media och Regering att bloggarna skulle tröttna och börja bry sig om fotbolls-EM bara de låtsades som det regnade länge nog? Kanske hade redaktörerna på tidningarna fått klara besked från sina ägare (finns det mer än två?) att lagen redan var accepterad och ett faktum, att gnälla skulle bara göra att alla framtida intervjuer med statsminister och ministrar ställs in? Vem vet (inte allmänheten i alla fall). Men bloggbävningen fortsatte och växte. De stora bloggportalerna Knuff, Intressant och Bloggportalen fullkomligt dominerades av bloggar som skrev om en enda sak: FRA.
Och sakta men säkert vaknade gammelmedia upp till insikten att detta var ett uselt lagförslag på många vis:
1. Bara idén att övervaka alla medborgare utan ens misstanke om kriminell verksamhet är grundlagsvidrig.
2. Det ska bara gälla "trafik över nationsgränsen". I dagens digitala värld kan kommunikation mellan två lägenheter på samma gata gå via en server i annat land - och därmed övervakas. Källskyddet för journalister och deras källor är därmed inte värt vatten.
3. Två personer i ett annat land kan kommunicera via en server i Sverige - som alltså spanar på medborgare i helt andra länder. Detta innebär att alla stora nätföretag som t ex Google nu flyr Sverige med sina servrar och aldrig kommer etablera sig här. Telia har redan flyttat sina servrar.
Försvarare försöker påstå att enheten som sköter om denna avlyssning kommer sålla bort i flera steg sådana fall som inte faller under lagens bokstav. Rent tekniskt är detta ett enormt svårt företag och de som verkligen har expertisen är minst sagt tveksamma till hur pass möjligt det är. (T ex Telia och Google...)
Vilket ändå inte förminskar det faktum att det alltså skulle vara okej att avlyssna all internationell kommunikation mellan svenskar och person (svensk eller ej) i ett annat land. Visst, visst, det ska bara läsas om man tror att innehållet är "ett hot mot rikets säkerhet". Och vi har aldrig någonsin sett den termen missbrukas...
Lika lite som vi sett hur anställda av personligt intresse eller snöd vinning kollar upp och säljer vidare information de har tillgång till...
Lita på Staten, lita på dina medmänniskor.
Inte för att Staten litar på medborgarna.
Allt som krävs är fyra (4!) borgerliga politiker som är villiga att värna den personliga integriteten över statens rätt till kontroll... men partipiskan går hårt och vankelmodiga hotas med uteslutning ur partiet. Så på onsdag vet vi var deras prioriteringar ligger.
För den som vill veta mer är det bara att kasta sig in på någon av bloggportalerna och börja läsa. Jag ger inte så mycket för den "analys" som hittills förekommit i mainstream-media, men det finns lite givande intervjuer att läsa där.
Några tips som spänner över alla partigränser:
Anna Troberg - författare
Bloggen Bent - grön liberal
Henrik Sjöholm - centerpartist
Svensson - rättframt från vänster
Erik Laasko - socialdemokrat (många bra länkar i detta inlägg)
Anders Mildners blogg - i Sydsvenskan. Om varför det är så tyst om FRA på politikerbloggarna, och den märkliga ryggradslösa logik som ligger bakom att även kritiska politiker hellre räddar sina egna karriärer än står upp för vad de påstår sig tycka (blötdjuret Federley t ex).
Läs mer på Nätverket Stoppa FRA
För de som vill protestera kroppsligen är det uppslutning kl 8.00 på Riksgatan onsdagen den 18:e.
Andra bloggar om: FRA, FRA-lagen, övervakning, integritet, politik, alliansen, bloggar, media
måndag 16 juni 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Signalspaningslagen. Jag känner inte till detaljerna. Får hålla mig till principen. Jag stödjer lagen. Den är nödvändig. Vi måste ha en förstklassig säkerhets- och underrättelsetjänst. Det är en bister nödvändighet. Den personliga integriteten får komma i andra hand.
Jag ställer inte alls upp på den våldsamma motreaktionen. Den är bara enögd. Ignorerar argumenten. Det är ansvarslöst. Det övertygar inte.
I själva verket går det inte långt nog. En effektiv underrättelse- och säkerhetstjänst, som alltså är av nöden, kräver informationsinsamlig i massiv skala. ALLT är relevant, ochb ALLT bör övervakas!
Självfallet handlar det inte blott om terrorhot. Det handlar om hot generellt.
Det finns en motsägelse i reaktionen. Dessa demokrater, som vill syna makten, vill själva osedda förbli. Vad är tanken? Varför inte ömsesidighetsglasnost?
Problemet är att reaktionen strängt taget inte bygger på en tanke överhuvud taget. Det är bara känslorna som styr.
'
Ledarskap behövs. Folklig tanklöshet får inte styra landet.
Den blinda opinionen måste köras över av en upplyst statsledning.
- Peter Ingestad
Du får väl bygga dig ett glashus att kasta stenar i… Vem vet vad du har för dig bakom din låsta dörr, ställ den på vid gavel istället.
Skicka en kommentar