tisdag 19 augusti 2008

Ett märkligt folk...

Ibland leker jag i sinnet med vad jag kunde valt att forska om istället för förhistoria. Som till exempel de förunderliga riter, beteenden och egenheter som utmärker den akademiska djungeln - någon sorts blandning mellan antropologisk studie och psykologisk analys...och thriller.

PhD - av Jorge Cham. Klicka på bilden för att läsa originalet och många, många fler. Varning! Beroendeframkallande.
Jag är naturligtvis inte den enda som insett att här finns en smått outtömlig källa att ösa ur. Nät-serien PhD (Piled Higher and Deeper) som handlar om våndorna förknippade med att doktorera inom främst naturvetenskapliga ämnen i USA har giltighet långt utöver både ämnesgränser och nationsgränser. Den har räddat många mörka dagar genom att ge mig välbehövliga skratt. Tajel, en sporadiskt återkommande antropolog-doktorand, får dessutom den briljanta idén att låta sitt projekt handla om den märkliga stam som kallas 'grad students' (dvs forskarstuderande).

Säkerligen finns det redan ett antal böcker om detta och närliggande ämnen inom sociologi, Bourdieu gjorde sig ett internationellt namn av att ha fräckheten att studera det kulturella spel som kringgärdar Paris akademiska elit. Att ge sig in i detta minfält kan dock ha katastrofala konsekvenser för ens framtida karriär, så akademiker är inte hälften så undersökta och forskade om som de förtjänar. Mest krut läggs på forskningshistorik som ofta får fungera som bakgrund för att visa upp hur briljant den 'nya' trendiga teorin är. Eller hur insatt och genomskådande skribenten själv är.

Att applicera insikter vunna inom antropologin och sociologin på nutida grupper och fenomen kan säkert vara både extremt intressant och extremt givande. Antropologen Michael Wesch har dragit igång The Digital Ethnography Group, ett studentprojekt som undersöker människorsanvändning av digitala teknologier utifrån etnografiska principer. Projektet har sin egen blogg (naturligtvis). Han har också gett en föreläsning vid Library of Congress: 'An anthropological introduction to YouTube' som man (naturligtvis) kan beskåda på video.

2 kommentarer:

kai sa...

Vi hade en gång en besökande antropologstudent som skrev sin C-uppsats(?) om oss på institutionen. Att skriva om de konstiga kropparna på teknisk fakultet torde ju dock inte ha varit något hinder för en strålande antro-karriär.

Anonym sa...

lol. Serier är alltid kul och intellektuella serier är ofta ännu roligare. Tack för länken - Rehab nästa?