fredag 24 augusti 2007

Arkeologidagen 2007

Kjel Knutsson med studenter från Uppsala universitet undersöker stenålderslämningar i trakten runt Torsåker. Visas på arkeologidagen. Bilden kommer från Föreningen Kråknäsjärnets hemsida.

Äntligen dags för årets höjdpunkt! Allmänna arkeologidagen infaller i år på söndagen den 26:e augusti och runtom i landet kan man besöka arkeologiska utgrävningar och intressanta förhistoriska platser och få dem beskrivna och diskuterade av arkeologer och annat löst folk.

UV och länsmuseerna står för de flesta arrangemang, men lokala grävkontor kan också ha fixat något, så håll ögonen på loklapressen.
På RAÄs hemsida kan man läsa mer specifikt vad som står till buds i ens egen region: T ex besöka Sölvesborg och höra om gamla och nya utgrävningar där, samt få sig lite osteologi till livs av Ola Magnell som berättar varför benflisor från kossor och grisar är enormt givande för arkeologer. Dalarnas museum har full fart med både utgrävningar och museisamlingar och annat smått och gott. För de som vill se vad som fanns på Fårö innan Bergman slog sig ned visas utgrävningarna av den medeltida gården.

Man må vara subjektiv, men Gästrikland erbjuder mycket på arkeolgoidagen: T ex kommer Uppsalas egen Kjel Knutsson att guida runt i områdena runt Torsåker, där instituionen i samarbete med mycket entusiastisk och effektiv hembygdsförening inlett ett långsiktigt projekt. I somras har det inventerats och grävts stenålderslokaler på riktigt höga nivåer, som möjligen kan härstamma från tidigt mesolitikum. I framtiden kommer det ges möjlighet även för intresserad allmänhet att mot omkostnader delta i utgrävningar och undersökningar av platserna.

Jag vill även rekommendera de som är i närheten av Gnarp Hälsingland att bege sig till platsen för en kolmila där kolarkojan intill ska grävas ut. Kan låta märkligt, men detta är en fortsättning på ett långvarigt etnoarkeologiskt projekt av Stig Welinder (legendarisk och oersättelig) som tidigare undersökt både milor och fäbodar i Norrland. Resultaten visar hur otroligt givande arkeologisk metod kan vara för historiska lämningar, långt mer än det halvmisslyckade programmet "Utgrävarna" gjorde. Stig tar nämligen arkeologisk metod på allvar - liksom de människor som en gång bott och verkat på platsen.
Gävleborgs länsmuseum ordnar en hel del annat också.

Som sagt, nästan alla landskap kan erbjuda något för den arkeologi-hungrige, från medeltida borgar, till bronsåldersristningar, stenåldersboplatser och experimentella verkstäder. Den stora undersökningen vid Nibble, Enköping kommer anordna flertalet guidade turer. Passa på
Informationen om det mesta finns alltså på RAÄ

Dags att slutgiltigt immunisera barnen mot åsikten att arkeologi är roligt, så att de skaffar högbetalda jobb och tryggar min ålderdom...

Andra bloggar om: , , , ,


Inga kommentarer: