lördag 20 september 2008

Vikten av att fråga RÄTT

Jag var en av många trogna P1-lyssnare som var seriöst oroad när älsklingsprogrammet Vår Grundade Mening slutade sändas. Men när nu året börjar närma sig sitt slut är jag glad över att åtminstone en del av mina farhågor inte alls infriades. Programmet Medierna, som fyllde upp en del av luckan, har mycket snabbt blivit en ny favorit. Även om en del reportage kan vara lite väl gripna i stunden och den undersökande delen till viss del verkar ha fått stryka på foten, så är denna förmåga till att snabbt hoppa in i veckans aktuella debattämnen balsam för en cynisk själ.

Dagens program borde vara obligatorisk lyssning för alla som plockat upp en tidning eller sett ett nyhetsinslag under vecka. I början av veckan briserade en mindre medial bomb när Carl Bildt verkade medge i en SVT-intervju att regeringen är beredd att dela med sig av information FRA samlar in till diktaturer. Dementimaskinen drog igång på full fart på måndagen och Bildt skrädde inte med orden. Oärligt och lögnaktigt var termerna han upprepade fler gånger än jag kan räkna. En hetsk debatt hölls mellan honom och Rapports Magnus Olofsson i Studio Ett. Bildt hävdar att klippningen varit oärligt och att han inte specifikt diskuterade FRA-insamlad information.

Mediernas reportage undviker att falla i tabloid-fällan och gör en ordentlig genomgång av upphovet till bråket och argumenten från båda sidor. Carl Bildt intervjuas och man spelar upp mer av den oklippta intervjun. Det är tydligt att Bildt svarar på en generell fråga om vilka Sverige - inte FRA specifikt - kan tänka sig utbyta information med. Så kanske framställningen i Rapport inte var helt korrekt. men man går också vidare och frågar sig om den distinktionen verkligen är så viktig som utrikesministern vill göra sken av. Är det bättre om Sveriges regering agerar mellanhand mellan FRA och diktaturer, eller nästan-diktaturer som Ryssland? Agrell intervjuas också och får försöka skingra de täta dimridåer regeringens dementi-maskin försökt släppa ut. Journalistik när det är som bäst: att skrapa under ytan coh hitta fram till de viktiga och verkliga frågorna - som fortfarande inte besvarats (hör Bildt slingra sig som en inoljad snok i deras intervju).

Som grädde på moset följer en kort, koncis och bra genomgång av kontroverserna kring Pirate Bay och Arboga-förundersökningen. En storm som blåstes upp av kvällstidningarma, hölls vid liv av janne Josefsson och har fått populistiska politiker att vädra morgonluft eftersom de inte förstår skillnaden mellan en hemsida, en länksida, eller en blogg.
Kortfattat:
1. Förundersökningen är offentlig handling - vem som helst har rätt att begära ut den från domstolen, vilket skedde och i detta fall skickades den som digital version.
2. Pirate Bay lade inte ut några bilder eller annat material på en hemsida för beskådning. En användare utnyttjade deras tjänst med vilken man - lagligt - kan lägga ut en länk till material man har på sin egen dator så att andra kan ladda ned den.
3. Om ett fel har begåtts så är det av försvarsadvokaten som inte begärde att bildmaterialet skulle säkerhetsklassas och inte fick spridas.

Medierna gör ett sjuhelvetes mycket bättre jobb än Janne Josefsson och SVT Debatt i att diskutera vilka som hade begärt ut förundersökningen, tala med dom, diskutera medborgarnas rätt att ta del av rättegångsmaterial - inte bara journalisters - och lyfta upp debatten på en långt högre nivå. Jag, som alla andra vettiga människor, lider med barnens far och förstår hans olust. Men de som velat läsa protokollen har inte varit ute efter bilder eller sensationsmaterial, de har velat följa med i en av våra mest omtalade rättsprocesser - de har engagerat sig.

Lagligheten bakom Pirate Bays aktiviteter i övrigt kan diskuteras, men innan fler personer kastar skit på det de inte förstår, och därför automatiskt fruktar, föreslår jag att ni läser Pirate Bay-medarbetaren Peter Sundes långa men omskakande inlägg om hans erfarenhet av sitt deltagande i SVT Debatt. SVT's halvhjärtade "ursäkt" i efterhand är under all kritik. Läs också Karl Palmås inlägg på SVT's hemsida, för en bra belysning av den fråga Debatt borde ha tagit upp.

Sista lästipset för helgen: Anita Kratz och Torbjörn Nilsson skriver i Fokus om bakgrunden till hur FRA-lagen kom att föreslås och drivas igenom, trots justitiedepartementets hårda invändningar och utan någon beredning i riksdagsgrupperna. Skrämmande läsning om hur inflytelserika byråkrater i egenintresse kan manipulera systemet, med partiledarnas goda minne. Skrämmande läsning.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Myckna goda litteratur och lysningstips! Skapar både en känsla av läshunger och prestationskrav! En joggande personlighet kan gör som jag: ladda ner P1:s förnämliga pratprogram till MP3:n eller mobilen och lyssna på dem i springande tillstånd!