onsdag 28 januari 2009
Terracottakrigare går under jorden i Stockholm
Vi får bara hoppas att man fått tag i originalen...
Läs även andra bloggares åsikter om arkeologi, museum, östasiatiska, Kina, terracottaarmén, terracottakrigare, utställning
tisdag 27 januari 2009
Tankar om historieutredningen
Problem som omnämns är strukturella, samma sort som dyker upp lite varstans inom universiteten i allmänhet och humaniora i synnerhet: Lärare får lägga ned mer tid på administration än undervisning och forskning, och i de fall då man har sån pass tur att man faktiskt får studenter, vilket historia får, är andelen studenter per lärare hög vilket medför andra problem.
HSV är också oroliga för att så många lärare på grundutbildningen är visstidsanställda och inte fast anställda, vilket ger dålig kontinuitet. Jag förstår den synpunkten, men håller med bara till en viss del. För att högre utbildning inom ett ämne ska kunna vara relevant och aktuellt måste man kunna ge utrymme åt gästforskare, forskarassistenter och doktorander att undervisa. Dessa är dessutom ofta mer engagerade i utbildning än de äldre fast anställda lärarna och professorerna (undantag finns såklart), som redan lagt ner åtskilliga år på att traggla samma kurser tills de går på knäna. I dagens läge, när man kan få fast anställning först i 50-årsåldern i många fall, är det slöseri med begåvning att inte låta yngre forskare undervisa. Internationellt sett är det svenska systemet högst märkligt, då få professorer och motsvarande undervisar grundstudenterna i de flesta andra länder i Västvärlden.
De seniora forskarna är i en långt bättre position att kunna organisera större forskningsprojekt och söka pengar till dessa, än de juniora. De har nätverken och erfarenheten som yngre nydisputerade saknar. Ge dem mer tid till detta - och ställ större krav på att de faktiskt gör det - och låt gärna visstidsanställda få undervisa en hel del. Vad som krävs isåfall är en ordentlig kursplan och fungerande arbetsstruktur, som gör att det finns rutiner att utgå ifrån och grundkrav som inte kompromissas med. I nuläget tror jag många institutioner lider mer av att det finns få möjligheter till att få in nya medarbetare och nya förmågor, och att de fast anställda får dra ett alldeles för stort ansvarslass av grundutbildning, handledning, seminarieverksamhet, administration, institutionsuppdrag, fakultetsuppdrag, universitetsuppdrag etc. Forskning? Kanske nästa termin...
Genomgående efterfrågar HSV bättre internationalisering och kommunikation över nationsgränserna mellan forskare inom historia. Det är en viss debatt inom humaniora kring hur pass mycket vi borde publicera på andra språk än de skandinaviska. Personligen är jag helt i det lägret som förespråkar större internationellt utbyte och kommunikation - även om det måste ske på bekostnad av det svenska språket. Sen ser jag gärna att det uppvägs med mer ekonomiska medel för populär förmedling till allmänheten, men det är inget man fixar på kammaren under småtimmarna när alla andra arbetsuppgifter är avklarade.
Läs även andra bloggares åsikter om historia, HSV, universitet, högskola, undervisning, forskning, vetenskap, Uppsala universitet
måndag 26 januari 2009
Språkkultur och det kulturella språket
Förmågan att tala och/eller förstå ett språk sitter delvis i våra gener och är definitivt kopplat till olika delar av vår hjärnas utveckling och vår kognitiva förmåga. Men hur pass är utvecklingen och förändringen av språk styrda av vårt DNA? Ska man applicera biologiska principer eller kulturella principer på framväxten av alla de språkfamiljer som förekommer idag? En ny studie av kognitionsforskare Nick Charter vild UCL och andra forskare, verkar visa att de processer som styr språkens utvecklingar och förändringar är kulturella. Artikeln är publicerad i PNAS. Det här är av vikt för lingvistiska studier eftersom det konfirmerar att man inte kan konstruera modeller av språklig spridning och utveckling utifrån biologiskt evolutionära principer. Språk är kulturellt och dess utveckling måste förstås utifrån sociologi och kulturteori. Däremot måste forskning kring språkets ursprungliga utveckling hos hominider även studeras utifrån biologiska och genetiska premisser, såväl som vilken kulturell signifikans det fick. (Ta t ex skvaller-teorin).
På Aardvarchaeology kan man läsa ett roligt inlägg om hur dessa kulturella föreskrifter påverkar hur vi använder språken - även nya språk som vi lärt oss - och hur det ibland kan bli ganska absurda missförstånd, trots att vi rent språkligt "förstår" varandra. Är det t ex verkligen trevligt att säga "snälla" om man vill ha något, eller är det tvärtom en grov förolämpning? Obligatorisk läsning för alla med kinesiska släktingar/vänner.
Apropå Kina har vi nu inlett Oxens år - vilket är mitt kinesiska tecken. Utifrån detta borde ni kunna räkna ut min ålder +/-12 år...
Läs även andra bloggares åsikter om språk, lingvistik, homo sapiens, Kina, DNA, genetik, kognition, vetenskap, forskning, kultur
torsdag 22 januari 2009
Kvantifiering av vetenskaplig publicering
Jag har skrivit tidigare en del om hur enkelt men samtidigt hur komplicerat det blivit för forskare i denna digitala tidsålder. Ett av de tveeggade svärden har varit bibliometri som via digitala länkar nu kan rangordna rekordsnabbt inte bara hur ofta något laddas ned utan också hur många som citerar vissa verk och vilka som citeras mest. Detta är långt ifrån kalenderbitarkunskap - det blir allt mer avgörande för fördelning av forskningsbidrag.
Det Perfekta Tomrummet tipsar idag om ett par nya vetenskapsbloggare, inom vetenskapshistoria dessutom som är ett favoritämne. Thomas Kaiserfeld har som ett av sina första inlägg en diskussion kring problemen med digital bibliometri och t.ex. "Web of Science", eftersom det finns extremt få regler eller rutiner som avgör vilka tidskrifter som är med och rankas - och vilka som inte är det. Detta är föranlett av en artikel av Jonas Nordin i Historisk Tidskrift 2008:4. Tyvärr är artiklarna i den tidskriften inte Open Access och Thomas blogginlägg är inte individuellt länkbara eller kommenterbara... jag hoppas de blir det när Thomas blivit lite varm i kläderna som bloggare. Men jag tänker nog leta upp artikeln i HT mitt bibliotek när jag får möjlighet.
Riskerna med ad hoc lösningar när dåligt organiserade akademiker globalt försöker rangordna och selektera i störtfloden av texter bör tas upp i offentlig debatt snarast möjligt, innan det är för sent. Martin R har tidigare diskuterat lite kring skillnaderna i rangordning och inkluderande av olika typer av tidskrifter internationellt.
P.S. Dagens roligaste läsning.
Läs även andra bloggares åsikter om vetenskapshistoria, bloggar, publicering, forskning, vetenskap, bibliometri
onsdag 21 januari 2009
Vita Huset bloggar från dag 0
Trevligt också att de verkar seriöst intresserade av att stödja både högre utbildning, forskning och den nya informationstekniken. Obama blev president vid 12-slaget Washington-tid, vare sig han tog eden eller ej, och en minut efter detta var administrationens nya hemsida uppe och igång. Inklusive den officiella bloggen (som visserligen är stängd för kommentarer tills vidare). Den underhålls av Macon Phillips, White House director of new media, som bland annat skrev det första inlägget. En sak som Phillips utlovar är att alla lagförslag, som inte är krisrelaterade och tidspressade, ska läggas ut på hemsidan i fem dagar och vara öppna för kommentarer från allmänheten, som sedan ska gås över av de ansvariga.
Med tanke på de inte sällan bedrövliga insatserna från våra egna folkvalda i frågor som rör informationsteknik under det senaste året, skulle jag verkligen önska att Sveriges Riksdag börjar surfa in på sidan under 2009. Kanske kan de lära sig en del om hur man kan knyta an till medborgarna och öka kommunikationen oss emellan - åt båda hållen. Vad sägs om en pressansvarig för "Ny media" på Rosenbad?
Läs även andra bloggares åsikter om politik, USA, Obama, internet, blogga
tisdag 20 januari 2009
Är konst konstigt?
måndag 19 januari 2009
Genetisk drift på Island
Ett av de intressantaste resultaten med den senaste studien är att dessa 1000 år gamla skelett faktiskt har mer genetiskt överens med nutida populationer på Irland och i Skottland och Skandinavien, än de har med den moderna isländska befolkningen. Vi talar små skillnader här, men markanta ur en genetikers synvinkel. Detta beror enligt forskarna på "genetisk drift", dvs att i varje generation sker ett visst slumpmässigt urval av vissa gener. En del får fler barn, en del får barn av bara ena könet, en del får barn som inte överlever, en del får inga barn, en del familjer dör i drivor i pesten... Eftersom många genetiker utgår från dagens europeiska befolkning när de jämför med förhistoriska skelett, så är det extremt viktigt att ta med genetisk drift i beräkningen när man uttalar sig om hur "lika" resp. "olika" de är. Europa i allmänhet har ju en mycket längre och vansinnigt mer komplex förhistoria än lilla Island, så att så mycket kan ske under bara 1000 år är en viktig insikt. Även om ön naturligtvis är lite av ett specialfall.
Aardvarchaeology berättar idag om en obscent stor guldmyntsskatt man nyss hittat i England. 824 keltiska guldmynt nedlagda runt år 15 e.Kr.
Läs även andra bloggares åsikter om arkeologi, vikingar, vikingatid, Island, genetik, DNA, guldskatt
söndag 18 januari 2009
Lite nytt på superhjälte-fronten
Nu var nog den senaste stormen helt opåkallad, eftersom det snarare verkar röra sig om sedan länge planerade inspelningar under rätt årstid. Faktum är att Hugh Jackman, som vet hur man gör sig populär bland fanatikerna, tagit sig tid att själv skriva mejl till flera av de stora sajterna som följer inspelningarna och bekräftat att detta alltid varit planerat. Att W måste lyckas är enormt viktigt för både Fox och Marvel, efterom den dels kan vara starten på flera inkomstbringande efterföljare, dels introducerar ett gäng karaktärer som i sin tur kan få egna filmer.
Den tredje mest diskuterade kommande superhjälte-filmen är Iron Man 2, som fortfarande är i planeringsstadiet. Senaste ryktena är att Black Widow ska vara med (ta i trä!) och att hon ska spelas av Emily Blunt. Lite osäkert verkar det vara att Samuel Jackson ska reprisera sin roll som Nick Fury. Det här är en lite märklig omdaning av en mycket populär karaktär som i serierna ursprungligen var vit. Jag förstår behovet av bra svarta karaktärer, men måste säga att jag har lite svårt för en sådan radikal omstyling av en av mina favoriter. Jag börjar bli hjärtligt trött på Jackson dessutom, som bara verkar kunna spela en sorts karaktär - särskilt när man kontrakterat Don Cheadle som War Machine till IM 2. Varför dra ner kvalitetsskådisar med att släppa lös Jackson i scener? Fury är en karaktär som också kan bli en långkörare, särskilt i samband med kommande Captain America-filmer. Såpoperan fortsätter iallafall.
Om ni vill ha något hysteriskt roligt att fördriva tiden med innan filmerna får premiär rekommenderar jag varmt att ni tittar in på ItsJustSomeRandomGuys sida på Youtube och kollar in hans alster. Det började som en parodi på den kända Mac-reklamen ("Hello, I'm a Marvel...And I'm a DC") och har utvecklats...
Läs även andra bloggares åsikter om serier, film, Iron Man, Wolverine, Watchmen
lördag 17 januari 2009
Mat med mera
Själv väntar jag nu bara på CSI:The Restaurant.
...kan jag patentera den idén!?
P.S. Matälskaren har blivit nominerad till Stora Bloggpriset, omröstning börjar i vecka 4. Do the Right Thing.
Läs även andra bloggares åsikter om mat, alkohol, vetenskap, forskning
fredag 16 januari 2009
Vem kontrollerar kontrollanterna?
Två exempel från min egen horisont (fingerade namn):
1. Arbetssökande Arkeologen Anna lämnar in en lista med yrkesbeteckningar som hon är behörig att söka, för att få tips om utlysta tjänster runtom landet. En sådan beteckning är "antikvarie". Efter några veckor dimper ett brev ned från AF med uppmaning att söka ett jobb på en akvarie-affär. Anna fick sedan jobb som arkeolog via egna kontakter och nätverk. Ingen jag känner har fått jobb på annat sätt.
2. Disputerade Doktor Dan, som bor i en universitetsstad (okej, Uppsala) söker jobb högt och lågt. Får anmodan av lokala AF att söka ut utlyst lektorat - inom ett helt annat ämne än det han disputerat i. Inte ens ett närbesläktat ämne, där det fanns åtminstone en teoretisk chans att han skulle bedömas som kompetent, utan mycket långt ifrån det han är utbildad inom. Ett lektorat är alltså en lärartjänst inom universitetet. Trots att han påpekar detta för AF blir han strängeligen tillsagd att skicka in en ansökan. Dan tycker det är så pinsamt att hans kollegor kanske tror att han saknar all självinsikt, att han först ringer till institutionen ifråga, förklarar läget och ber om ursäkt. De suckar och säger att han inte är ensam om att ha upplevt detta. Tjänsten gick naturligtvis till en av de 20 högkvalificerade sökande som disputerade inom ämnet och som slogs om den med näbbar och klor...
Jag sitter i fakultetens rekryteringsgrup, som under det senaste decenniet sett en lavinartad ökning av ansökningar till varje tjänst. Inte bara från utbildade och kvalificerade sökande, utan också från de som logiskt sett inte har en chans att få jobbet. Anledningen är att handläggare på AF har en kvot att fylla - och den fyller de genom att tvinga sina klienter att söka jobb de aldrig kan få, för att hålla uppe statistiken. Resultatet blir enormt mycket extraarbete för sakkunniga och rekryteringsenheter, för allt måste gås igenom.
Att söka jobb är ett heltidsjobb sägs det, inga egna studier samtidigt, inte ens om de faktiskt kan anses kompetensutvecklande. Samtidigt förlorar arbetssökande i Uppsala och många, många andra kommuner rätten till fritids och heltid på dagis (endast 15 timmar tillåts) om de är arbetssökande. Så det är ett heltidsjobb man tydligen kan utföra samtidigt som man ska ta hand om ett antal barn? Det mest absurda är att inom akademiska världen så är det inte bara möjligt utan även ett måste att aktivt vidareutbilda sig och hålla igång sin kompetens medan man söker jobb. Akademiker måste läsa ny forskning som kommer ut, skriva de artiklar som är den enda valutan som gäller på vår arbetsmarknad, skriva högvis med ansökningar till stiftelser och fonder, delta i öppna seminarier o dyl. Hur detta ska fixas under de 15 timmar i veckan man inte behöver ta hand om sina små barn (och en stor andel av oss får barn under doktorandtiden) har AF inte kunnat förklara för mig eller någon av mina kollegor.
Så vem kontrollerar kontrollanterna? Och vem kontrollerar att den högra handen inte hugger av den vänstra i sin iver att straffa...?
Apropå sidorna på mynt.
Läs även andra bloggares åsikter om arbetsförmedlingen, AF, a-kassa, alliansen, politik, arbetssökande, arbetslös, universitet, forskning,
torsdag 15 januari 2009
Bloggsvärm för Darwin
Vi kan tjäbbla om Galileo, Newton och Marx, men Darwin satte in människan och alla levande varelser i ett svindlande tidsperspektiv och förändrade för alltid hur vi ser på oss själva. Detta är är dessutom 150-årsjubileet av publiceringen av boken som satte igång allt: Om arternas uppkomst.
Naturligtvis ska detta firas och uppmärksammas, i efterdyningarna av den nya religiösa pseudo-vetenskapens intrång i politik och undervisning är detta viktigare än någonsin. På Bibliotek.se finns en hel del länkar man kan följa upp för att se vad som händer. Ska ni till Storbritannien i år kan det vara värt att kolla upp evenemang på Darwin200.
Men bloggosfären gör sig också redo att fira Charlie. Bland annat har man dragit igång Blog for Darwin, som ska skapa en "bloggsvärm" (Blog Swarm) mellan den 12-15:e februari. Alla bloggare som vill delta är hjärtligt välkomna, och dessutom kommer deras bidrag bevaras på en speciell länksida som ska vara en resurs för skolor och lärare och forskare i många år framöver. Så börja slipa på era inlägg redan nu (och få lite tema-tips här).
Vill ni läsa på lite? Kolla in The Complete Work of Charles Darwin Online, där hans böcker och anteckningar finns tillgängligt digitalt. Inklusive en gratis ljudboksuppläsning av hans dagbok från Beagle.
Sprid vidare.
Läs även andra bloggares åsikter om evolution, Charles Darwin, biologi, Darwin 200, naturligt urval, intelligent design, pseudovetenskap
onsdag 14 januari 2009
Sött och surt i besöksstatistiken till museerna 2008
Vasamuseet och Skansen dominerar så klart överlägset topplistan, men av de 21 statliga museerna hamnade Historiska museet först på 12:e plats i antal besökare. Låter kanske okej, tills man betänker att de museer som hade färre besök främst består av små specialmuseer som Myntkabinettet, Arkitekturmuseum och Flygvapenmuseet. Av de större mer jämförbara museerna var det bara Etnografiska som hade färre besök. Östasiatiska hade fler besökare än Historiska. Att SHM lyckats öka andelen besökare med lite över 23.800 mot 2007 är ett positivt besked, men att ett av våra största och bäst placerade statliga museer, med nya uppfräschade utställningar, hamnar i kölvattnet efter Östasiatiska, och totalt krossas av Medelhavsmuseet, är inget man borde vara nöjd med. Man bör också se upp så man inte hamnar än lägre nästa år, för både Etnografiska och Hallwylska flåsar i nacken.
Besöksstatistik på statliga museer 2008
1. Skansen 1 352 245
2. Vasamuseet 1 143 404
3. Moderna 552 951
4. Nationalmuseum 474 278
5. Naturhistoriska 346 617
6. Världskulturmuseet 217 987
7. Medelhavsmuseet 216 262
8. Livrustkammaren 204 183
9. Nordiska 199 182
10. Marinmuseum 175 713
11. Östasiatiska 133 169
12. Historiska 130 053
13. Etnografiska 127 389
14. Hallwyllska 116 971
15. Musikmuseet 91 326
16. Arkitektur 85 226
17. Armémuseum 81 505
18. Sjöhistoriska 64 490
19. Skokloster 58 630
20. Myntkabinettet 50 327
21. Flygvapenmuseet 48 648
Läs även andra bloggares åsikter om museum, museer, kultur, kulturrådet, Historiska museet
tisdag 13 januari 2009
Att blogga och forska och forska om bloggar
Bloggosfären är skrivande stund mitt uppe i att avstämma 2008 utifrån blog-perspektivet. Vem skrev vad bäst, mest och intressantast? Tidigare denna månad utsågs via nät-röstning årets 20 mest inflytelserika politiska bloggare vilket gav upphov till en hel del debatt så klart, inte minst bland sosse-bloggarna, vilket i sin tur genererade några mycket intressanta inlägg från Ann Catrin Brockman om hur man bloggar, till vem och varför.
Det finns tydligen också något som kallas "Det Stora Bloggpriset", vilket samorganiseras av Aftonbladet och Bloggportalen. Som jury för att avgöra vilka av de nominerande som ska få ingå i de slutgiltiga valbara kandidaterna finns något hundratal bloggare. Inom sju huvudkategorier anges 5 st slutnominerade, och sedan ska det stå alla med en internetuppkoppling fritt fram att rösta på sina favoriter i vecka 4 om jag har förstått rätt. De sju kategorierna inbegriper bl.a. livsstil, sport, teknik, politik och vardag, men inte vetenskap. Jag måste erkänna att jag tycker det är skönt, med tanke på upplägget. Jag tycker forskningsbloggar i Sverige ännu är lite i sin linda, även om det verkligen exploderat de senaste par åren. Jämfört med det internationella utbudet är det dock tämligen klent med bloggande studenter, forskare och allmänna entusiaster - jag tror det kan bli långt fler bara under kommande året.
Det skulle kunna vara bra för att ge skjuts och status åt populariserad vetenskap om det om några år instiftades lite utmärkelser i den genren av några av de stora popvetenskaps-tidningarna inom teknik, naturvetenskap och humaniora t.ex. I nuläget tror jag det är bra att vi slipper den sortens hets från Aftonbladet.
Men det finns så klart andra priser och utmärkelser för vetenskapliga bloggar internationellt. Se bland annat denna lista över "Best of Anthro Blogs 2008" - kolla särskilt in utmärkelserna för Best Reflection on Scientific Frustration och Best Fieldtrip. Fast den bästa belöning en akademiker kan få är en stadig inkomst så ett varmt GRATTIS till Martin Rundkvist som idag meddelar att han nu fått fast deltidsanställning på Vitterhetsakademin. Sen förtjänar alla som aktivt hållit igång med seriöst bloggande en uppmuntrande klapp på axeln. Martins Aardvarchaeology firade 2-årsjubileum precis innan nyår tex, och Peter Englund firar idag imponerande 5-årsjubileum med sin blogg! Hans första inlägg för fem år sen var en blänkare om ett besök på universitetsbibban Carolina här i Uppsala. Vi är många som hoppas att han ska orka i 5 år till och inte lägga bloggen på is när han snart tar över som sekreterare i den där lilla bokklubben han är invald i, vad den nu heter...
Läs även andra bloggares åsikter om arkeologi, bloggar, antropologi, bloggosfären, stora bloggpriset, vetenskap, Peter Englund, kultur
måndag 12 januari 2009
RAÄ + Konstrådet = Sant?
I nuläget lider arkeologin ganska svårt av att sakna en fristående kontrollerande myndighet som kan säkerställa kvaliteten på utgrävningar, i uppdragsarkeologins tidevarv. Dessutom behövs det en organisation som på ett seriöst och långsiktigt sätt kan värna om information, databaser och fornlämningsuppgifter för studenter, forskare och en intresserad allmänhet. I nuläget flyter det uppdraget lite mellan RAÄ, Vitterhetens bibliotek, ATA och Historiska museet - det enda som är gemensamt är underfinansiering för en långsiktig strategi som bör inbegripa digitalisering och tillgängliggörande av arkiven och samlingarna i större utsträckning än idag. Jag hoppas att utredningen inte kommer föreslå en vision av RAÄ som främst inriktad på att putsa runstenar och piffa upp fäbodar.
Kulturutredningen kommer den 12/2 och Museiutredningen den 16/2.
Läs även andra bloggares åsikter om Riksantikvarieämbetet, RAÄ, Konstrådet, politik, kulturutredningen, alliansen
lördag 10 januari 2009
Tintin och mysteriet med den uteblivna populariteten
Jag köper resonemanget till en del, men inte helt. Jag tror det finns flera orsaker. För det första är det få av de europeiska serierna över huvud taget som slår i USA efter 2:a VK. På 50- och 60-talet var amerikanerna besatta av myten om sig själva. Det Andra var mest en spegelbild för att framhäva vad som var exceptionellt med det amerikanska, antingen som hemska skurkar, eller mesiga européer som kunde klä sig piffigt men knappast klara sig över gatan utan en amerikan. Fantomen, Den Vandrande Vålnaden, i sin grotta i Afrika slog t.ex. inte heller i USA, trots sin superhjälte-status. Spandex och dubbla pistoler och en häftig grotta räckte inte. Om grottan hade varit belägen i Klippiga Bergen å andra sidan... Engelsmännen försökte emulera allt amerikanskt under denna tid också - man importerade deras hjältar och skapade få egna (James Bond är undantaget som bekräftar regeln). Tintin är omisskännligt bosatt i en annan värld än den amerikanska, inga skyskrapor, inga milsvida sädesfält. Carp har nog rätt i att tintin var för tydligt 'europé'.
Men det är intressant att den intellektuelle, globetrottande Tintin inte blev lika poppis i England som i t.ex. Skandinavien - ett avhandlingsämne bara det. Jag kan inte helt acceptera att Tintins unga androgyna status, närmast en anti-tes mot de muskulösa superhjältarna, heller förklarar motvilligheten - många brittiska och amerikanska serier och äventyrsberättelser hade unga tonårspojkar som hellre dök undan kulsprutor än hade något att göra med det (o)täcka könet.
Jag tror Carp sätter fingret på en öm punkt att det delvis saknas en tydlig ideologisk motståndare för Tintin. Ärkefienden Rastapopoulos knark-organisation är ganska flytande och komplicerad (jag var som ung tintin-läsare ganska oförstående inför en del handlingspartier). Kapitalister som skurkar blev heller inte poppis bland amerikanska serieskapare förrän i slutet av 60-talet. De skulle vara nazister/kommunister/galna vetenskapsmän. Kung Ottokars spira och Det Hemliga Vapnet hade visserligen en del lömska östeuropeer, men det räckte liksom inte. Och visst är det påfallande fritt från avdankade nazister i Hergés alster... Att ett sameuropeiskt projekt skickar upp den första raketen till månen kan bara ha varit provocerande för amerikanska läsare (och de engelsmän som under 1000 år betraktat Kontinenten som ett getingbo av potentiella fiender).
Man undrar verkligen vad Spielberg tänker hitta på för att få honom att slå i USA. Själv har jag lite svårt att acceptera mentalt att Haddock ska spelas av Gollum!
Vi har redan börjat prägla ungarna på Tintin, men De sju kristallkulorna och Den mystiska stjärnan får vänta några år - de skrämde vettet ur mig som liten...
Grattis Tintin!
Läs även andra bloggares åsikter om Tintin, serier, film, kultur
fredag 9 januari 2009
Hur pratade man på stenåldern?
Den Gode Kai tipsade mig om en mycket intressant blog, Language Log, specifikt ett långt gäst-inlägg av Don Ringe som diskuterar och förklarar en del om den aktuella debatten kring indo-europeiskans uppkomst. Långt som sagt, men mycket intressant, med en hel del bra lästips.
It has to be remembered that those [Indo-European] languages spread not as trade
languages for some specialized use, but as native languages; and all our
contemporary experience shows that a language can acquire new populations of
native speakers only if already existing native speakers are in intimate contact
with communities speaking other languages.
(...)
On the other hand, it seems impossible that the populations speaking [Indo-European] languages could suddenly have become large enough to overrun vast territories and crowd out the earlier inhabitants (...). But we do not need to posit vast folk migrations to explain the spread of [Indo-European] languages. History shows that comparatively small groups of immigrants can induce their new neighbors to adopt their language — gradually over several generations, of course — if (1) they have enough economic or political power, and (2) they can offer some important advantage to those who are willing to adopt their language.
(...)
The result should be that, while most Europeans’ linguistic ancestors were speakers of [Proto-Indo-European] , many or even most of their biological ancestors at the same time depth were speakers of non-IE languages already residing in Europe. (fetstil ej i original)
Det här är extremt viktiga poänger, inte minst med tanke på den tyvärr ofta mycket enkla folkförflyttningsmodell som genetiker använder sig av. I verkligheten rör det sig varken om genetiskt isolerade folk som adopterade nya språk, eller om massiva folkmigrationer som driver en gammal population ut i Atlanten. Det är minst lika viktigt att komma ihåg att dessa kontakter fanns etablerade långt innan språket spred sig, med allt vad det innebär av giftemål, enskilda nya bosättare, konflikter och långväga resor.
Ringe diskuterar även på vilket sätt dagens globala värld, eller t o m den historiska världen dominerad av statstater och hierarkiska samhällen inte kan användas som en grund för att förstå lingvistisk variation och förändring i en avlägsen forntid med mycket annorlunda förhållanden. En hel del justeringar måste till för att få fram teoretiska modeller som gäller för mer lågtekniska kulturer med längre populationsdensitet - men med många, långvariga och komplexa interaktioner mellan olika grupper.
Läs även andra bloggares åsikter om arkeologi, språk, lingvistik, indo-europeiska, invandring
torsdag 8 januari 2009
Insiktsfullt om media
Läs sedan Ingrid Elams intressanta artikel i samma tidning om det offentliga europeiska samtalet som faktiskt dragit igång - på nätet. Några intressanta länktips till de som vill delta i det samtalet ges också.
Jag kan i det här temat återigen tipsa om Anders Mildners krönika om behovet för journalister att ta till sig det nya sociala mediet, och se det som en tillgång istället för ett hot.
Läs även andra bloggares åsikter om media, bloggosfären, internet, journalistik
Hugget i sten
Roland Burris något för tidiga mausoleum på Chicaco Oak Woods Cemetery
Som arkeolog kan jag inte annat än uttrycka min och mina framtida kollegors eviga tacksamhet.
Uppdatering: Apropå den där med den döda kroppen som monument. Nu har tydligen Descartes skola från ungdomsåren, Prytanée, formellt begärt att få hans kranium som ska ställas ut till allmänhetens beskådande och begrundande i den lokala kyrkan. Stor upprördhet hos vissa har varit resultatet. Kraniet i fråga finns för närvarande på Musée de l'Homme, fast inte i den formella utställningen (ditförd av Berzelius på 1800-talet). Till saken hör dock att det inte alls är säkert att detta är den stackars Renés kranium, minst fyra andra har med visst fog hävdats vara hans cerebrala och celebra huvud...
Läs även andra bloggares åsikter om arkeologi, grav, religion, politik, USA, Descartes, filosofi, kranium
måndag 5 januari 2009
Läskigt, läskigare, läskigast
söndag 4 januari 2009
Du har väl tagit backup på internet?
UH-OH!
Breaking News: All Online Data Lost After Internet Crash
Tack och lov att det finns internetarkeologer...
Ha en trevlig söndag.
Läs även andra bloggares åsikter om humor, internet, video, arkeologi