måndag 7 december 2009

Sök mest, sök bäst, sök äldst

Vet inte om det är vänskaplig tävlan eller intensiv kamp som ligger bakom (lite av båda kanske), men Historiska museet och RAÄ har på senare tiden battlat som titaner kring vem som kan kombinera kulturminnen och sociala medier på bästa sätt. Museet lanserar Mina Samlingar där det inte bara finns innehållsrika poster till alla fynden, kombinerat med pdf:er av uppteckningarna kring deras förvärv en gång i tiden, utan nu även möjlighet för arkeologer och kunniga att tagga och skriva till information till dessa. RAÄ har parerat med att utveckla FMIS till ett monster till databas över Sveriges fornlämningar på land och till havs, med kartor och nedladdningsbara datafiler som arkeologerna kan leka med i sina GIS-kartor.

I samband med att RAÄ byggde ut sina sökfunktioner skapades flera olika så att det ibland var lite svårt att veta vilken man skulle vända sig till. Nu har de lanserat söktjänsten Kringla:

I Kringla kan du söka i flera av Riksantikvarieämbetets kulturhistoriska informationskällor och även få länkar vidare till andra källor på nätet.
Du kan söka fram information om till exempel fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och även hitta fotografier och litteratur. Kringla hittar information om det du söker i flera databaser, dokument och webbsidor. Den innehåller alltså ingen egen information.
Vi hoppas på att stegvis göra flera källor tillgängliga i Kringla och tar gärna emot synpunkter på tjänsten och förslag på förbättringar!

Läs mer om Kringla på K-bloggen, där Johan Carlström berättar hur de kom fram till namnet och den nya loggan.

Med tanke på att Historiska nu även lyft blogg-kampen ett snäpp, och RAÄ kontrat Historiskas bildsök med Flickr-konto så kan jag lätt se hur detta kommer upptrappas ytterligare. Vem har sagt att kapprustning är dåligt?

Dagens Tips: Ludvig Papmehl-Dufay berättar om sitt post-doc projekt vid Kalmar Högskola.



Andra bloggar om: , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Scribo sa...

Själv bockar man djupt för alla nya tjänster och jag hoppas de inte slutar.

Tyvärr verkar det som just museum och arkiv är de ställen där datorer lyser med sin frånvaro. När man frågar hur man söker så suckar personalen och leder en bort från datorn och visar fram sina fina pärmar. Jag vet inte om man aktivt motarbetar datoriseringen men datormognaden är decennier efter resten av världen.

Jag har nog harvat runt som amatör i de flesta arkiven och det ger mig kalla kårar. När man t ex. hittar en Excel-fil med 20 000 indexerade fotografier och personalen säger att man måste trycka "Cancel" när man stänger dokumentet så man inte förstör deras register blir man rädd.

Man undrar ju vad som ligger gömt i arkiven och ibland känns det som fantastiska tjänster som Fornsök bara har skrapat på ytan.

Johan Carlström sa...

Ett litet förtydligande. Den version av Kringla som du länkar till har "legat ute" sen i augusti. Nya Kringla som jag bloggat om under senare tid är under utveckling och kommer att lanseras som en beta i februari 2010.

Nya Kringla bygger på en annan teknologi, har ett annat utseende och innehåller mycket mer information. Den har även ett bredare målgruppsfokus än Fornsök och Mina Samlingar som är mer inriktade mot professionella användare.

Anledningen till namnbytet (dagens Kringla hette Kulturmiljösök tidigare) var att Kulturmiljösök vid mer än ett tillfälle blandades ihop med K-samsök.

Nya Kringla kommer att ersätta gamla Kringla på sikt. Jag måste erkänna att vi kunde varit tydligare med detta.

Unknown sa...

Lite nordisk kapprustning kanske? Norska Riksantikvaren la ut sitt Kulturminnessok idag http://www.kulturminnesok.no/

Det går lite långsamt men jag tror det är för att det är så många inne och söker så här på premiären.

Ludvig P-D sa...

Tack för vinken!

tingotankar sa...

@Scribo - Med lite mer pengar och resurser kanske det kunde bli bättre. Hoppas jag i alla fall. Själv är jag mer trött på att så många med flit verkar göra besök i samlingarna och publikation av materialet till en krånglig och dyr process.

@Johan - nu är det kristallklart :-)

@David - Jättebra tips! Norrbaggarna ligger faktiskt rejält efter på det här området, fram tills nyligen var det nästan bara administrativ personal som kom åt dessa uppgifter digitalt och t.o.m. forskare hade svårt att komma åt det. Bra att de verkar rulla igång - nu väntar vi med spänning på Danmark och Finland.

Unknown sa...

När det gäller arkeologi och byggnader var danskarna faktiskt först ute (vilket också gör deras applikationer mest gammalmodia idag - vet att de håller på med nya):
http://www.kulturarv.dk/databaser/

Finland har en bra gemensam museiföremålssök men inga publicerade fornisar tyvärr.

Sven Rentzhog sa...

någon kapprustning mellan RAÄ och SHMM har jag svårt att se. SHMM och RAÄ samverkar tätt på flera områden inom detta verksamhetsfält. Sedan är det väl också så att alla mår bra av lite mångfald där flera bloggar och e-tjänster kan finnas sida vid sida. Det viktiga är ju bara det finns sökmotorer och växlar som håller ihop det hela.

Sociala medier och micromedia tycker jag ska bestå av olika uttryckssätt och ett varierat innehåll med högt i tak. Det trodde jag var hela avsikten....

Unknown sa...

Sven, jag tror du har uppfattat en negativ kritik där det inte finns någon. Måste va den där julölen vi drack till lunch! :-)

tingotankar sa...

Jag påminns åter om Internet-lagen att humor alltid måste åtföljas av smileys för att undvika missförstånd. Naturligtvis försökte jag vara "rolig". Jag är bara inte så bra på det... glömde oxå bort att alla inte följer Johans, Lars, Ulfs och Davids diskussioner på Twitter.