En olycka kommer sällan ensam - säskilt inte om det är barn och baciller med i leken. Veckan har försvunnit i ett töcken av magsjuka ungslingar och extremt förkyld undertecknad. Feber och rivjärnshosta och benmärgstrött, som inte precis hjälps upp av att tvätta ett ton med sängkläder och barnkläder, medan sambon låg på alla fyra och torkade spyor. Ungarnas åkomma försvann relativt snabbt, medan min fortfarande hänger i. Svag förbättring på horisonten.
I onsdags kväll vaknade jag upp efter några timmars koma och släpade mig ut till soffan med en kopp honung med lite te i. Lyckades pricka in Fredrik Lindströms nya program i Kunskapskanalen: Vad är en människa?
I en extremt avskalad mörkgrå och ostylad studio satt han med kognitionsforskaren Peter Gärdenfors och diskuterade hur den mänskliga hjärnan fungerar olika i olika åldrar, och skillnad oc likheter mellan människan och olika sorters djur. Upplägget följde till större delen det som finns i Gärdenfors bok "Hur homo blev sapiens", som dessutom nyligen översatts till engelska. För de som missade programmet kan jag rekommendera att ni lånar/köper boken, alternativt ljudboksversionen. Det är riktigt rolig och högintressant läsning som undviker alltför mycket fikonspråk, utan att göra avkall på det vetenskapliga.
Diskussionen mellan Gärdenfors och Lindström flöt på mycket bra, även om den gode språkvetaren som vanligt har en förmåga att falla i ordet och ta över ganska ofta. Men på den ljusa sidan så ser man att det beror till stor del på att han faktiskt är engagerad och genuint intresserad av det som diskuteras. Lite får man lust att sätta in en liten elektrisk stöt i fåtöljen när han väl ofta helt i onödan tar över förklaringen, istället för att tänka mer som en journalist ber sin gäst klargöra själv. Kanske för att jag vet att jag troligen skulle falla i exakt samma fälla.
Nästa vecka är det religionshistorikern Christer Hedin som är gäst, och frågan som stöts är "varför behöver människor något att tro på?". Med tanke på att det brände till lite under del 1, när Gärdenfors lyfte fram exempel på hur människans hjärna är besatt av att hitta orsak och mening, även där det bevisligen inte finns sådan, så hoppas jag att Lindström vågar ställa lite mer vågade frågor till Hedin. För i del 1 backade han undan från den mer eller mindre ofrånkomliga slutsatsen som kan dras av ett sådant forskningsresultat...
Jag ser fram emot kommande inslag och rekommenderar de som kan att kolla in programmen. De går i repris på torsdagar och fredagar, men tyvärr verkar inte del 1 gå i repris igen just nu.
Andra bloggar om: arkeologi, TV, Fredrik Lindström, Peter Gärdenfors, kognition, religionshistoria, människan, forskning, vetenskap
lördag 23 februari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar