måndag 15 september 2008

FRA: Om ni vill veta vad vi tycker ska vi berätta det

Det har varit en märklig sommar på många sätt. I ett anfall av total brist på insikt, etik och ryggrad röstar en bunt folkvalda igenom en lag i juni som innebär att all internettrafik via servrar i Sverige ska spelas in och lagras. Ett intrång som inte bara är lika illa som om alla telefonsamtal mellan medborgare skulle spelas in och lagras, utan 500 gånger värre eftersom vi numera sköter stora delar av våra liv via internet: handel, banktjänster, diskussioner, bloggar, sökningar, epost, sms osv, osv. Regeringen trodde att de som vanligt kunde tvinga allt att smälta bort i semesterfyllan, men de bedrog sig gruvligt. Under en total och oupphörlig anstormning av kritik har de då och då vågar sticka ut en liten näsa från under sin mossiga sten och försvara det oförsvarliga - att de vill förstatliga medborgarnas kommunikation och sälja det till de tuffa grabbarna för att få vara med och leka...
Försvararnas argument har varit:
1. Vi måste göra detta för att skydda oss mot yttre hot.
Vad dessa hot egentligen består av är ungefär lika specificerat som McCarthy's kommission för att avslöja Un-American Activities. Exempel har inkluderat Gottröra-attentatet på 70-talet och när en sinnessjuk man brutalt högg ned Anna Lindh. Det senare är ett lågvattenmärke inom svensk politik.
2. De som är emot detta är emot all underättelseverksamhet.
Nej. Jag och de allra flesta motståndare anser att i de fall man har giltiga misstankar mot personer så ska man få avlyssna deras telefoner, internettrafik och övrigt. Men inte innan misstanke finns. Isåfall kan vi lika gärna sätt igång med att spela in all telefontrafik också.
3. Vi har alltid haft signalspaning, den här lagen är till för att klargöra vilka rättigheter och skyldigheter FRA har i internetåldern.
Man kan inte dra likhetstecken mellan trådlös radiokommunikation av en liten bråkdel av befolkningen, som krävde specialistkkunskap och specialutrutsning, och internetanvändande som numera är basen för all nationell och internationell kommunikation, av en stor majoritet av befokningen.

I slutändan handlar detta om att tekniken nu tillåter intrång och masslagring på en nivå tidigare myndigheter, spionorganisationer och diktaturer bara kunde drömma om. Och det handlar om huruvida vi litar på våra byråkrater, säkerhetspoliser och politiker att aldrig missbruka det förtroende de har fått. Jag tycker det senaste århundradets många skandaler inom detta område talar sitt tydliga språk, och Carl Bildt skäms inte ens för att erkänna att man är beredd att köpslå med informationsutbyte med diktaturer. Klåfingriga maktmänniskor kommer alltid att falla till föga för frestelsen 'för det allmännas bästa'. Det här är en principfråga av samma enorma tyngd som yttrandefriheten. Under sommarmånaderna, då alliansen stack huvudet i sanden och hoppades att allt stormen skulle blåsa över, så utvecklades den istället till en orkan. Jurister, statsvetare, it-tekniker, näringslivet skrev spaltmetrar i etablerade media och totalsågade hela förslaget.

Imorgon den 16: september slår riksdagen upp portarna för höstterminen. Runtom i Sverige kan de som vill utnyttja sin grundlagsskyddade rätt att uttrycka sin åsikt om FRA-lagen. Nätverket Stoppa FRA-lagen länkar på sin hemsida till olika möten och samlingar i våra stora städer. Piratpartiet uppmanar till samling vid Riksdagshuset och anvisar hur man håller reda på var våra riksdagsledamöter befinner sig vid olika klockslag under invigningsdagen. Det stora mötet är på Sergels Torg, anordnat av den partipolitiskt obundna nätverket Svart Måndag som samarbetar med de flesta partiers officiella och inofficiella företrädare. På hemsidan kan man läsa om samling vid Norrmalmstorg kl 10 för marsch mot Sergels Torg där alla som vill kan markera sitt enorma missnöje med Lex Orwell. Vid kl 15 är det gemensamt demonstrationståg längs Drottninggatan mot Riksdagshuset.

Jag har aldrig, och kommer nog aldrig igen, uppleva sådan enhetlig reaktion mot ett lagförslag över alla partigränser. Moderater som sossar som piratpartister. Det kan vara skönt att bli påmind om att trots alla våra olikheter, så delar vi samma värdegrund.


Andra bloggar om: , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Du vet väl att lagen täcker all telefoni, mobiltelefoni internettrafik, SMS, fax, ALLT I KABEL, som någon gång passerar svenska gränsen?

Och med dagens avreglerade telefonimarknad tar mycket telefontrafik omvägar över gränsen av ekonomiska skäl. Den kommer att ledas till FRA.

/Mikael, stoppaFRAlagen.nu

Anonym sa...

Missriktad kritik! Att ifrågasätta FRA-lagen, medan amerikansk signalspaning (NSA-National security agency) sedan länge kontrollerat svensk Internettrafik kan lätt uppfattas som dum-naivt... Det borde snarare vara viktigt att informationen kommer svensk signalspaning till godo. Och varför det? Jo, för att ge svenska beslutsfattare relevant information, information som inte filtrerats och vinklats av de amerikanska källorna.

En demokratisk kontroll av FRA är däremot nödvändigt, gärna med representanter från alla riksdagspartier.

tingotankar sa...

Just det, missade försvar nr 4:
De Stora Grabbarna gör det också...

Utan tvekan det mest patetiska och tragiska försvaret. Ungefär som att säga att vi borde tortera misstänkta terrorister eftersom USA gör det.

Om vi ger upp alla de principer vi påstår att vi kämpar för att bevara, varför alls kämpa?

Anonym sa...

Jehovas vittnen brukar dela ut broschyrer med vackra bilder av jorden där allt är paradisiskt, lejonen lekar med lammen och sånt. Verkar trevligt(men kanske lite trist).

I min värld ser saker lite annorlunda ut. Ett övervakningssamhälle får vi nog lära oss leva med, och anpassa oss till. Genom att ha ett system som i möjligaste mån granskar signalspaningen försöker man i alla fall begränsa missbruk.

Oroar man sig för övervakning och kontroll är det faktiskt naivt att bortse från andra länders underrättelseverksamhet. Oavsett vad vi gör så lär nog Storebror USA hålla spejandet och spanandet igång.

Anonym sa...

Tåget ska inte vidare till riksdagshuset, vi fick aldrig tillstånd för det och har valt att avsluta demonstrationen kl 16.00

se senaste nytt på vår hemsida.

www.svartmandag.se

kai sa...

Det kanske är så att vi är övervakade, men i så fall vill jag åtminstone att det ska vara olagligt, så jag har nåt att slå tillbaka med…

Rolf sa...

Vi har självklart likt andra stater haft spionage i alla tider. Skillnaden mot nu är att vi hat en stat som öppet går ut och berättar stolt att vi signalspanar på våra grannar mfl. Då kan man undra vad för slags stat vi i dag har? Öppenhet? Nej svårförståeligt agerande som man kan misstänka döljer något som inte får komma fram genom att allmänheten koncenterar sig på vad som egentöigen alltid funnits och inte funderar över varför det just nu redovisas.

tingotankar sa...

Och i slutändan så kommer detta enorma informationsinsamlande ändå inte kunna bidra särskilt mycket till "kampen mot yttre hot", om det är alla seriösa experter rörande överens. Det är inte ens så att målet helgar medlen, för målet kommer aldrig nås på detta vis. Om man inte med yttre hot menar folk med avvikande åsikter.

I slutändan blir resultatet bara att 400 pers får jobb och att statsbudgeten får ett stort hål...

Kurt sa...

Stormakterna har ju fortfarande både kärnvapen, kemiska vapen, minor och klusterbomber, därför borde naturligtvis också Sverige skaffa det.

Förövrigt så har man ju nu, b l a med flera böcker, börjat försöka återupprätta Joseph McCarthy från republikanskt håll.

Anonym sa...

Vad är Gottröra-attentatet på 70-talet?

tingotankar sa...

Jag vet, jag vet, man ska inte försöka sig på satir i hast. Under riksdagsdebatten i juni försökte en av förespråkarna ge exempel på yttre hot och angav då bland annat Bulltofta-kapningen 1973 (mitt födelseår...).

Det är en sådan meningslös och absurd jämförelse att jag drog den ett par snäpp till och drog in olyckan i Gottröra. Kan bara ursäkta min meningslösa humor att jag slängde ihop inlägget på 10 minunter innan jag rusade iväg till ett möte.