söndag 1 februari 2009
Forskning dödar läslusten
Har suttit i självpåtagen halvisolering i en etta på Söder utan internet sedan i onsdags eftermiddag i ett desperat försök att få något skrivet på avhandlingen. Gick väl sådär. Ingen prosa men väl ett kapitel i stolpar och citat och referenshänvisningar som jag kanske kan fixa till nu i veckan. Väl hemma skedde ett varmt återseende med webben...och min familj också.
Kunde inte låta bli att ta detta ganska roliga test om hur pass mycket boknörd jag är, som Malin tipsade om. Det konfirmerar en sak jag vetat om de senaste åren: doktorerande kan ta död på boknörderiet. 95% av mitt litteraturintag, som är ganska så omfattande, är facklitteratur eller populärvetenskap - med ett litet tillskott av Fantasy och deckare under semesterveckorna.
Suck.
Läs även andra bloggares åsikter om bok, böcker, läsning, forskning, doktorera
Labels:
forskning,
Populärkultur
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
15 kommentarer:
Läste en förträfflig liten bok ("How to write a lot") av Paul Silvia, där han kallar försök som ditt "binge writing" (jfr. "binge drinking") och driver tesen att dagligt måttlighetsskrivande (med tydliga, kvantitativa mål i antingen tid eller text) är bättre för hälsan och för textproduktionen. Och har man börjat dagen med att skriva i en timme/4.000 tecken kan man ju med gott samvete leka med webben eller vad det nu är som distraherar. Bra dagar funkar det för mig, fast jag skulle ljuga om jag sa att jag var så disciplinerad.
Fick 79% och då kom dom inte ens på vikten av köpa rätt upplaga, signerade ex mm.
Magnus
Fick 76%, och då prioriterade jag ändå jaktlaget framför böcker.
Men Åsa, när du väl disputerat blir det mer tid för nöjesläsning.... Alltid något att se fram emot.
Johan: Silvia har helt rätt, tyvärr är jag i sorgligt behov av disciplinering - särskilt när jag omges av hyllmeter med böcker och artiklar. Det slutar alltid med att jag skjuter upp skrivandet för att jag "bara ska kolla upp den aspekten också...". Så exilen är mest till för att avskiljas llitteraturtillgång än it-tillgång :-)
Leif: Prioriterade också jaktlaget - när man sitter inne hela dagarna med böcker och texter tar man varje chans man får till att avreagera sig på omgvningen ;-)
Om testet efterfrågat hur många artiklar man läser och inte bara hur många böcker, hade resultatet nog blivit mycket annorlunda...
2000-tal - ditt namn är fragmentering :-/
Som småbarnsförälder ökar antalet lästa böcker högst avsevärt. Jag tror att jag läser mellan 10 och 14 barnböcker i veckan för de mina.....
Hade man fått räkna in artiklar så håller jag med dig om att det hade ökat än mer.
Jamenvisstja!! Barnböckerna! De är faktiskt en oas i min skönlitterära öken. Särskilt nu när stortjejen blivit stor nog att uppskatta kapitelböcker. Tove Jansson, Astrid Lindgren, Gösta Knutsson. Det kliar i mig att kunna sätta igång med C.S. Lewis om något år.
Tror faktiskt jag prickade in alla rätt på frågor rörande barnböcker i boktestet. Pija Lindenbaum rules! "Else och småpapporna" borde vara obligatorisk läsning för alla åldrar och "När Åkes mamma glömde bort" ligger mig allra varmast om hjärtat. Av någon anledning.
Åsa: som doktorand/forskare (och i ditt fall dessutom förälder) får man väl kanske leva på gamla boknördmeriter... ;-) Jag träffar skrämmande många forskare som faktiskt helt har slutat läsa, annat än artiklar. Huva.
För mig är bra, engagerande böcker en av de få saker som funkar för att fördriva jobbet ur hjärnan. Med konsekvensen att jag läst typ 100 böcker det senaste året...
Jag hoppas att du hittille missat Terry Pratchetts böcker om Discworld, för då har du något att väcka läslusten med igen när du får tid! :-)
Annars får jag leta fram några andra bra tips. :-)
Wow Malin - du är definitivt en värdig boknörd.
Kenneth - jag har läst ett par böcker av Pratchett och de var kul, men jag upptäckte dem under en period då jag precis överdoserat på fantasy. Ser fram emot att läsa dem lite mer kronologiskt när jag blir arbetslös...
Sisådär trettio av ovan nämnda 100 böcker var faktiskt Pratchetts Discworld, i kronologisk ordning. De vinner på det - man kan se hur han blir bättre, och man kan se hur vissa teman återkommer. Det pågår en del under ytan på hans böcker som jag helt missade när jag läste ett par i svensk översättning för sådär en tio år sedan.
Nån gång när du är någorlunda pigg i huvudet rekommenderar jag Hal Duncans duologi "Vellum" och "Ink". Han gör en del intressanta saker med arketyper och mytologiska gestalter i sumerisk/grekisk/latinsk mytologi. Jag misstänker att du är bättre rustad än jag att se parallellerna...
Ja det jag respekterat med Pratchett är att det funnits en konsekvens och en vision i hans historier - en kärlek till genren som han driver med. Men som sagt, de ska nog läsas på originalspråket (precis som Potter-böckerna).
Duncan låter intressant, han hamnar överst på min lista.
Trots forskning och doktorerande lever läsandet i högsta grad. Och vi talar inte om forskningsrelaterade pek eller dylikt. Någon måtta får det vara.
Litteraturen är ett måste för att jag ska fungera normalt.
Doktoranden: Precis. Hur skulle det gå utan litteratur... (och musik, för min del iaf)
En oväntad jobb-bonus av min förkärlek för engelska böcker är för övrigt att jag har noll problem med att läsa eller skriva forskningsartiklar, rent språkmässigt. Sen gäller det ju att skriva rätt rent formellt, vilket fortfarande är knivigt, men jag slipper slåss med språket samtidigt.
Åsa: känner helt igen mig i din beskrivning! Det finns inte mycket energi över på kvällarna till nöjesläsning. Tyvärr. Senaste månaderna har jag bara orkat läsa om en del böcker jag gillar, Tennisspelarna, Pattern recognition, tex. I en gråzon finns förstås facklitteratur som inte alls handlar om min forskning men som jag läser en del i, kan väl kallas både nöjesläsning och vetenskaplig allmänbildning. Är just nu, till exempel, en fjärdedels väg genom Gunnar Erikssons Rudbeckbiografi.
Johan: Silvias metod är säkert korrekt - jag ska, så fort jag avslutat den här kommentaren stänga Firefox och starta Word, jag lovar - och jag har hört flera kollegor som använder sig av den med uppenbart gott resultat. Det är dock inte alltid så lätt att följa den.
/Gustav.
Jag har också blivit nördigt inkörd på alla former av populärvetenskap som inte direkt har med mitt eget område att göra. Har lite liknande konsmution av TV också - antingen hjärndödande action/komedier eller Discovery/History channel. När jag sliter mig från forskningen så r det verklighetsflykt som gäller, alternativt något jag kan intala mig är bildande.
Rudbeck-biografin ligger i bokhyllan därhemma och titta förebrående på mig...
Skicka en kommentar