tisdag 24 mars 2009

Ada Lovelace och den imaginära datorn

Den 24:e mars i år är tydligen dedikerad till kvinnor inom teknologi, och benämnd efter Ada Lovelace, världens första dator-programmerare. Historien bakom detta är ganska intressant, Ada föddes 1815 i England och dog endast 36 år gammal. Hon skrev ett sorts datorprogram till den första "datorn" - problemet var bara att denna dator bara fanns på pappret, som en idé av Charles Babbage. Vilket inte förminskar prestationen, snarare tvärtom - det var inte många i England eller i världen vid denna tid som ens förstod vad Babbage höll på med. Ada var en av dem, och utan tvekan en extremt begåvad analytisk matematiker. De som vill läsa mer om henne kan kolla in på filosofen och kemisten Janet D. Stemwedels blogg. Det har dragits igång till en riktig karneval runt inte bara Ada utan andra intressanta kvinnor inom naturvetenskaperna och teknologi.

Stemwedel inleder sitt inlägg med att diskutera Ludditerna som var en motståndsrörelse mot industrialiseringen på 1800-talet. Hon har viss förståelse för deras inställning och diskuterar ganska intressant problemet med att likställa teknologisk förändring med förbättring, när de två inte direkt behöver gå hand i hand. En av de som försvarade Ludditerna inför Parlamentet var Lord Byron - som inte bara var poet, han var även Adas far. Som en rolig tråd att spinna vidare på kan man notera att en av Byrons bästa vänner var poeten Percy Shelley, vars fru Mary var dotter till två av de mest fritänkande anarkistiska filosoferna under sin tid: Mary Wollstonecraft och William Godwin. Mary Shelley och hennes make/älskare Shelley besökte Byron en sommar i hans hyrda villa vid Généve-sjön. Det var här Mary drog upp huvuddragen till ett av 1800-talets mest inflytelserika romaner: Frankensteins monster. Ett bärande tema i den boken är hur fel det går när man driver fram vetenskap för dess egen skull, utan att betänka de moraliska/etiska konsekvenserna. Och så är cirkeln sluten.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Malin Sandström sa...

Jag insåg en kvart efter läggdags igår att jag missat hela Ada-dag-grejen, och då var det lite sent. Få se om den återkommer nästa år. Jag har i allafall bokmärkt texten hon översatte för senare läsning.

tingotankar sa...

Så mycket intressant, så lite tid. Ser fram emot en förklaring av vad det var de höll på med egentligen nästa år. :-)