fredag 27 mars 2009

Senneolitisk dubbelgrav i Skåne

Via Fokus Arkeologi blev jag uppmärksammad på en nyligen utgrävd senneolitisk grav i Skåne. På en åker utanför Trelleborg har arkeologerna från Malmö museer hittat en ca 4000 år gammal dubbelbegravning, troligen med en man och en kvinna enligt osteologen Helene Wilhelmsson. I graven har bland annat hittats en riktigt vacker flintdolk, och ett par bennålar - en ganska vanlig dräktdetalj under denna tid.

Dubbelgravar är kända i flera fall från denna tid - men de är definitivt inte vanliga och bra bevarade skelettmaterial är alltid något att fira. Som så ofta innebär dubbelbegravningar från denna tid att de döda inte ligger sida vid sida, utan fot mot fot med huvudena mot olika väderstreck. Vad som är extra speciellt med denna grav däremot, är att det verkar som de döda inte legat på rygg som i vanliga fall, utan suttit upp i graven med ansiktena vända mot varandra. Det finns några få enstaka exempel på människor som begravts sittande i förhistorien, och en liten samling ganska märkliga flerpersonsgravar från Skåne daterade till ungefär denna tid dessutom, men ingen som helt stämmer helt överens med just denna mig veterligen.

Kul - det är bara synd att museet inte har en mer aktivt uppdaterad hemsida där man kan få se lite bilder från grävningen. Kvällsposten har foto på stenpackningen och man kan ana lite ben emellan stenarna. Svenskan och SVT meddelar även de nyheten, men ingen har några bilder på fynden tyvärr.

De ska tydligen ha hittat ett gäng vikingatida hus också, meddelar Peter Skoglund om det mot förmodan finns någon som är intresserad av så recenta lämningar...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Micke sa...

Kul! (Även om jag nog tycker att begravningarna också är på gränsen till recenta ;)

tingotankar sa...

Ja, sittande position i gravar uppfanns ju redan på jägarstenåldern... :-)