fredag 20 mars 2009

Varför leta sig fram i blindo i bloggsörjan?

Radiochefen, tillika f.d. Landshövdingen Mats Svegfors sällade sig nyligen till den växande skaran journalister/akademiker/Höga Vederbörande som beklagar sig över bloggandet. Delvis verkar de beklämda över "larmet", som de upplever det. Det är helt enkelt en hel del oseriöst strunt i bloggosfären har de kommit fram till. Jag skulle kunna komma fram till exakt samma sak om jag klev in på en välförsedd Pressbyrå och sträckte mig efter närmaste papperstidning - för att inte tala om en hel del pocketböcker vars upphovspersoner av någon anledning titulerar sig författare. Så även om jag håller med klagogruppen så tycker jag likt Gustav Holmberg och Nina Wormbs att de kanske borde applilcera samma urvalsprocess på bloggosfären som de gör när de väljer tryckt lektyr - för jag hoppas och tror att de faktiskt gör kvalificerade reflektioner när de väljer ut bra litteratur.

Bloggande är som skrivande i allmänhet, det syftar till många olika saker och riktar in sig på helt olika läsare. Jag tänker för stunden hoppa över det faktum att bloggar mer ska förstås som dialoger och inte tryckta monologer, med utarbetade nätverk av både andra bloggare och kommentatorer. Det handlar om att bygga relationer och en plattform för diskussion, inte skriva artiklar i första hand. Istället tänkte jag tipsa de som likt vi andra lätt drunknar i floden av bloggar om ett par bra internationella Bloggportaler för vetenskap.

ScienceBlogs: Mycket trevlig samling utvalda forskare som har sina egna bloggar, men under en gemensam huvudmall. Det finns olika ingångar för biologi, miljö, utbildningsvetenskaper, humaniora, samhällsvetenskap, fysik, teknologi och kognitionsforskning.

Research Blogging: Samlar olika blogginlägg som utgår från och handlar om publicerad sakkunnig-granskad (peer-reviewed) forskning. Inte så mycket humaniora tyvärr. Ett kul sätt att få koll på hur olika forskare reagerar på de senaste rönen, och kanske vilka alternativa åsikter det finns.

Bara för att uppväga med lite mer om mina favortiämnen antropologi, arkeologi, och kognition (och filosofi):
Neuroanthropology är inte en portal per se utan en kollektiv forskarblogg, som förutom ett gäng intressanta inlägg om dessa ämnen har en mycket bra blogglistai vänstra delen där man kan leta sig vidare till andra kvalitativa vetenskapsbloggar.

Om man vill kan man lätt skapa sig en händig liten egen bloggportal utfrån valda ämnen på Alltop. Den föreslår ett antal bloggar som skriver om det ämnet och det går bra att ta bort de man inte tycker håller måttet. Och det går ju naturligtvis bra att göra motsvarande med svenska bloggar på någon av alla de bloggliste/bloggtopp/bloggportalsajter som numera finns att tillgå. Ni vet, lite som att gå fram till hyllan med de böcker/tidningar som berör det man är intresserad av istället för att vackla fram med förbundna ögon - fast det kan ge roliga resultat det med.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Tack för tipsen. Det fattas bara en blogg som upplyser om hur man skall hinna läsa alla intressanta bloggar!

tingotankar sa...

Den som listar ut det får nobel-priset alla gånger ^-^