I den senaste uppblossade debatten kring förslaget att förlänga inspelningsrättigheterna för musik från 50 till 95 år (dvs tills lååångt efter att själva upphovspersonerna avlidit, om det inte är spädbarn som skapar musik), så tas Victor Hugo upp som ett slagträ. Denna intellektuella gigant - och det säger jag helt utan ironi - kämpade även för upphovsrätten på 1800-talet. Med full rätt var han upprörd över att det såldes piratkopior på hans verk i vart och varannat gatuhörn, utan att han eller någon annan likabehandlad författare fick någon andel av pengarna. Han lade grunden till Bernkonventionen för internationell upphovsrätt.
Det är dock ett par saker man bör ha klart för sig om man drar in Victor Hugo i debatten. Han talade sig nämligen också mycket varm för vikten att inte överbeskydda kulturskapelser. Eva Hemmungs Wirtén, professor i biblioteks- och informationsvetenskap, har i sin senaste bok No Trespassing studerat bland annat bakgrunden till dagens lagstiftning. I en intervju i årsskriften Horisont 2009 från Uppsala universitet påpekar hon att Hugo brann lika mycket för människors rätt till kulturen, som kulturskaparnas rätt till ersättning. Enligt henne så ska Hugo även uttryckt den åsikten att i valet mellan författarens rätt till skydd och allmänhetens rätt till tillgång till texter, så skulle han välja allmänhetens.
Man ska komma ihåg att de som Hugo framförallt opponerade sig emot var företag och kommersiella intressen som gjorde grova pengar på det som någon annan skapat. Vilket inte är riktigt samma sak som att ställa sig på barrikaderna mot spridning och kopiering utan finansiell vinning. Med det inte sagt att Hugo skulle varit piratpartist idag, vi kan omöjligt veta hur han hade ställt sig till dagens problematik. Men jag har svårt att tro att han verkligen skulle ha ställt sig bakom förslag som skyddar verk långt efter det att deras skapare gått hädan.
Wirtén och ett antal andra forskare uttrycker även sin oro inför den utvecklingen i DN idag. Det är kanske talande att humanisterna och kulturvetarna efterfrågar en lite mer tillåtande och flexibel lagstiftning, medan det är juristerna som vill ha hårdare och enhetligare regelverk...
Svensson bloggar bra om hur otidsenligt EU-direktivet är, Anna Troberg kommer med trevliga nyheter när hon tipsar om de 700 artister som tröttnat på rabiata musikföretag som använder dem som alibi för att skapa pengar för sig själva, bl.a. Annie Lennox och den alltid lika underbara Billy Bragg.
Eva Hemmungs Wirténs bok som verkar vara intressant läsning heter alltså No Trespassing: Authorship, Intellectual Property Rights, and the Boundaries of Globalization.
Läs även andra bloggares åsikter om Victor Hugo, Ifpi, upphovsrätt, kultur, Eva Hemmungs Wirtén
lördag 14 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Ja det var då tur för DN:s ägare Bonniers att Victor Hugo var så sent född och den gränsöverskridande upphovsrätten inte fanns på 1840-talet. Hur skulle annars Albert Bonnier kunnat skrapa ihop det nödvändiga kapitalet för att köpa Hörbergs tryckeri och grunda Albert Bonniers förlag? Om han inte kunnat ge ut säkra kort i form av översättningar av utländska storsäljare? Vars författare inte fick ett öre. Ty sådan var upphovsrättslagstiftningen på 1840-talet.
DN:s tigande är talande. Bonniers rötter som pirat i kommersiellt syfte är inget man vill ha fram i ljuset.
HA! Hade jag ingen aning om. Fast det förvånar mig inte ett smack. :-D
Ännu ett bevis för hur viktigt det kan vara att ha koll på historia...
No Trespassing är en riktigt bra bok men det är inte hennes senaste. Eva har skrivit en spännande bok till "Terms of Use: Negotiating the Jungle of the Intellectual Commons"
Så många intressanta böcker, så lite fritid...
Sätter den på min långa ska-läsa-lista
Ska vi jämföra "att-läsa" listor? Kanske inte så smart med tanke på att det skulle bara öka på listan :)
förresten använder du librarything? Boknerdigt...
http://www.librarything.com/home/libklang
Wow, det var nördigt - och helt i min smak. Just nu är jag tyvärr inne i en extremt tråkig period där jag enkom plöjer vetenskapliga artiklar och snabbskummar monografier.
Jag har Endnote bibliografi-databas, med en egen databas benämnd "tips". Dövar mitt dåliga samvete genom att stoppa in allt jag inte kan läsa för stunden i den. Ska ha librarything i bakhuvudet när jag väl kommer upp till ytan igen till hösten (hoppeligen). Tack för roligt tips.
Skicka en kommentar