måndag 18 maj 2009

Arkeologiska utgrävningar och undersökningar - veckan som gick

En vecka har snart gått och eftersom grävsäsongen nu sparkat loss ordentligt tänkte jag ge en liten kort översikt kring några av de pågående projekten och platserna, samt var man kan läsa mer om dem
Men först: I kölvattnet på de närmast ofrånkomliga excesserna kring den nyupptäckta "venus-figurinen" från Hohle Fels i Tyskland, med prat om stenålders-pronografi och dylikt, så vill jag rekommendera blogg-krönikan av Heather Pringle i Archaeology Magazine.

Vi börjar hemmavid: Institutionen i Uppsala samarbetar för andra året i rad med SAU och osteologerna vid Stockholms institution vid utgrävningarna av Sala silvergruvas kyrkogård. Hälsotillståndet och levnadsvillkoren ska studeras i skeletten och jämföras med tidigare undersökta skelett från helt andra sociala kontexter, som t ex de funna begravda runt Domkyrkan i Uppsala. Ylva Bäckström, en av de ledande osteologerna på platsen, berättar mer i ett inslag i Tvärsnytt. Skeletten återbegravs när undersökningen är över. Ett radioreportage med osteologen och antikaren Anne Ingvarsson-Sundström ligger också ute på nätet. Hon berättar mer om benen som undersöktes förra året och grävningarna i år.



SAU kommer regelbundet att anordna visningar av undersökningen. Detta sker på tisdagar kl 17.00 och på torsdagar kl 13.00.

Sörmlands länsmuseum har lagt upp en trevlig dagbokssida över sina pågående projekt, bland annat grävningar i den medeltida kyrkan i Lunda. Tyvärr innebär ju den allmänna tidspressen under själva grävningarna att det blir lite tunnsått med uppdateringar.

På bloggen Arkeologi i Kalmar län berättas om de undersökningar som just nu bedrivs vid Blankaholm, initierade av arkeologen Michael Dahlin. Det är delvis volontärgrävningar och för en ganska blygsam summa kan man få delta med att gräva gropkeramisk kultur - vilket är det roligaste man kan gräva i stenåldersväg i min mening (man hittar t ex fynd!).

UVs hemsida kan man hänga med en del i deras utgrävningar runt landet. Vallas vikingatida bosättning vid Linköping som är under utgrävning kommer att ha allmän visning nu på tisdag den 19:e kl 18. Läckra bilder på både stenålders- och vikingatida fynd finns att beskåda på bloggen för Motalagrävningen. En föredömligt skött blogg i min mening, med roliga inblickar i arkeologernas vardag.

Marinarkeologiska undersökningar organiserade av enheten för teknisk geologi vid Lunds Tekniska Högskola är på gång vid Haväng utanför Österlens kust i Skåne. Där finns resterna av en tallskog som växte där när denna yta låg ovanför vattnet, för över 10.000 år sedan. Vid inlandsisens avsmältning så varierade Österjön en hel del mellan att ha ett inlopp från havet, till att vara en reguljär (om än stor) insjö. Under vissa perioder gick det att gå närapå torrskodd från Skåne till Jylland. Så en hel del av det som idag är havsbotten vid Skåne och i Danmark var bebott av människor under jägarstenåldern - men enorm potential för bevaring av organiskt material. Arne Sjöström har nu bland annat hittat något som de tror kan vara ett stort fångstredskap i trä nere på botten, tillhörande denna period. Pia Romare bloggar om projektet.

Magnus Reuterdahl har snubblat på en artikel i en hembygdsskrift rörande ett fynd av ett märkligt fossilt(?) ben i ett kyrkotorn i Småland, inlämnat för identifiering till Historiska museet på 30-talet. Blev bestämd till käke av ullhårig noshörning! Sedan tystnad. Han efterlyser mer information från de som ska sprida ljus på denna historia.

Det var vad jag har för denna gång. Vi får se vad nästa vecka ger.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: