torsdag 7 februari 2008

Stenåldern som blockbuster

Det är inte helt lätt att göra bra superduperfantasyaction-filmer bara för att man har en budget och fenomenal CGI. Beowulf och Apocalypso visade detta med all oönskvärd tydlighet. Beowulf hade ett okej manus, men historien dränktes i smått löjeväckande digitaliserade skådisar, medan Apocalypso var delvis fenomenalt gripande och smärtsamt realistisk, samtidigt som det inte var mycket historia att berätta (snällisar jagar, dummisar dödar, tortyr under gång, dummisar jagar snällis, snällis dödar dummisar...). Troja var okej men led i skuggan av Gladiator. Scorpion King, som var en fristående prequel till de riktigt hyfsade Indiana Jones-kopiorna Mumien 1 och 2, blev aldrig mer än en mer påkostad och mindre rolig variant av Conan-filmerna.

Hollywood får en ny chans att tjäna pengar på oss som längtar efter att få en ny upplevelse i stil med Sagan om Ringen-trilogin, Gladiator och Pirates of the Caribbean nu i vår. Förutom den hårt efterlängtade Indiana Jones 4 (som nog har samma chans att leva upp till hypen som Star Wars del 1-3), så dyker en mastodontfilm upp i mars vars titel i sig är nog för att ge arkeologer gåshud (av förväntan eller förfäran är svårt att säga): 10,000 BC
Vilken titel! utifrån den första trailern verkar det vara en makalöst enorm historia med allt från skinnklädda jägargrupper, mammutarméer, sabeltandade tigrar och sumeriska ziggurater...en kamp mellan det goda (egalitära jägare?) och det onda (mesopotamiska despoter?).
Tagline: It takes a hero to change the world...Kalkon eller klassiker? Det enda som är helt säkert är att jag redan har bokat plats i biosalongen!
BRING IT!


Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Unknown sa...

Ännu värre är originalet One Million Years B.C. från 1966, där kan vi verkligen prata paleolitikum istället för gränstid emot mesolitikum. Filmen bärs fram av Raquel Welch iklädd pälsbikini.

Det var ett tag sedan jag såg denna kalkonklassiker, men om jag minns rätt var storyn svag redan då och något säger mig att den inte blivit bättre med tiden. Man vi får väl se.

http://www.imdb.com/title/tt0060782/