onsdag 5 november 2008

Tänk, de kunde!


Wow. Det finns få saker som jag älskar mer än att se hur verkligeheten övertrumfar den mest otroliga fantasi. Igår gick USA och valde till president, med en tydlig majoritet, en man jag för ett år sedan inte trodde hade en snöflingas chans i helvetet.

Barack Hussein Obama. Med kenyansk far. Uppvuxen på Hawaii och i Indonesien. Uppenbarligen en intellektuell, intelligent, nyanserad högutbildad person. Anti-Bush ända ner på molekylär nivå.

Inte ens skaparna av favvo-serien Vita Huset vågade gå så extremt långt när de lanserade sin "etniska" kandidat i sista säsongen: Matt Santos var latinsk, hade vit fru och kom från Texas.
Jag har tröttnat rejält på amerikansk exceptionalism och även Vita Huset gick mig på nerverna med sina stjärnögda mantran om "bara i Amerika". Men nu får man nog låta dom hållas i åtminstone tre år framöver. Det har dom förtjänat.

Jag har pratat lite med min 6-åriga dotter om valet de senaste dagarna. Samtidigt som jag gärna ser att hon har lite minnen kvar av denna dag, så har jag inte velat spela upp det viktigaste: hans hudfärg. Hon är fortfarande i den välsignade ålder där hudfärg naturligtvis noteras, men inte ännu associeras med olika värderingar - mer än alla andra saker som skiljer individer åt. (Annat är det med könsskillnader som man tydligen inte kan isolera dem från hur mycket man än vill). En bonus med det här valet är att den inställningen kanske inte behöver justeras i möte med "verkligheten".

Under de närmaste 8 åren förhoppningsvis, kommer ett av de kulturellt och ekonomiskt mest inflytelserika länderna ledas av en mörhyad man. Det är tragiskt att det i sig ska vara viktigt, men det är svindlande att inse vilket extremt viktigt intryck det kommer göra på barn och ungdomar under denna tid. Om Obama lyckas hålla sig kvar en andra valomgång kommer mina barn vara 12 resp 14 när han avgår. Minst lika viktigt - mer så - är att presidenten nu inte rider in på en anti-intellektuell, religiöst grumlig våg av intolerans och idioti.


Jag tror inte Obama är kapabel att ändra allt till det bättre, men jag är tacksam för att det amerikanska folket nu har gjort ett val av en man som iallafall har den intellektuella kapaciteten att möta de många utmaningar vi kommer ställas inför globalt.
Den 5:e november är verkligen en dag för omvälvande händelser...
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Martin sa...

Ja jäklar, nu ljusnar det nog betydligt där borta! Särskilt med tanke på att USA-vänstern (motsvarande Folkpartiet, haha) också har stark medvind i deras riksdag.

LordParzifal sa...

Även med försök såsom att BRCA (livmoderscancer) liknar Baracks namn,
och att hans Hussein mellannamn skulle medföra hans namn-på-svarta-listan-planer likt Dr.Evil
hjälpte det inte republikanerna i sina illdåd att smutskasta sitt eget
namn, för egentligen så har de inget med USAs stolta grundare att göra
(Ja jag har nyss sett John Adams serien och är patriotisk trots att
jag är svensk och inte amerikan)
=)
Läs gärna om hur det går för green party (med TVÅ svarta kvinnor som
ledare) på min sida; bara att klicka gröna usa-flaggan.

Be well,
LordParzifal

kai sa...

En elegant turnering på temat.

tingotankar sa...

Kanske de äntligen kommer vinna en match nu! :D