torsdag 27 augusti 2009

Arkeologidagen 2009

På söndagen, den 30:e augusti, är det arkeologidagen och runtom i Sverige kommer utgrävningar att förevisas och museer göra specialsatsningar. Lite tips:

Riksantikvarieämbetet har en informationssida om dagen där man kan kolla upp vad som händer i ens eget landskap. Om man själv deltar i ett arrangemang som inte finns med på hemsidan kan man anmäla det via en blankett fram tills imorgon.

Lite exempel på vad som bjuds:
Kalmar länsmuseum föreläser om medeltiden utifrån de senaste årens grävningar bland annat, och det blir gratis provsmakning av korv och senap från emdeltida recept. Arkeologerna Daniel Serra och Hanna Tunberg har nyligen gett ut en kokbok med medeltida recept som kommer finnas för försäljning.

Mat verkar vara ett populärt tema. Museum Gustavianum i mitt eget Uppsala kommer ha en hel eftermiddag med föreläsningar och guidade turer. Andreas Forsberg kommer förevisa matkultur och kostvanor i forntidens och antikens Europa. Helena Victor ska berätta om cigarrlådan i vilken man i våras hittade resterna av ekkistegraven från utgrävningarna av Hågahögen som skedde för nästan hundra år sedan. Ett vikingaläger uppförs tillfälligt i universitetsparken.

Östergötlands länsmuseum visar Krokeks ödekyrkogård och klosterområde, samt arkeologiska undersökningar av gravfält i närheten av Sturefors.

Sörmlands länsmuseum har ju specialfokus på Albertus Pictors medeltida kyrkomålningar i år och på söndag är det visning av Lunda kyrka som nyligen grävts ut, förevisning av Pictors bilder i en ambulerande husvagn och kaffeservering.

I Halland kan besökarna själva göra en insats genom att hjälpa till att gå igenom mudderhögarna från det nyligen upptäckta 1500-tals vraket på Getterön i Varberg. Dumphögarna måste väck på måndagen då alla småbåtarna ska upp så gör en insats och rädda det som räddas kan!!

Historiska museet i Stockholm låter som vanligt unga förmågor gräva sig igenom innergårdens märkliga lämningar och nu i helgen förevisas dessutom en hel del av årets fynd.

Och mycket, mycket mer... Kolla in RAÄs hemsida för mer information som sagt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset! Jag hade ingen aning om att det var arkeologins dag så nu blir det Gustavianum på söndag!

Mvh
John Ringh

Stella sa...

Hmm, här i jämtland händer det inget speciellt tydligen, museet skulle ha en dag senare i september.

Kenneth Ekdahl sa...

Roligt att se att arkeologer börjar bli mer intresserade av mat, jag misstänker att det delvis beror på förbättrade analysmetoder, dessa ger ju också nya och ibland överraskande rön vilket i sig säkerligen ökar intresset ännu mer.

De som blir mest besvikna är nog alla dietister som kommer att upptäcka att människan ätit en kost som enligt dem skulle vara livsfarlig, vilket ju inte hindrat människan som art från att bli ganska framgångsrik på jorden.