torsdag 16 december 2010

Arkeologisk speed-dating + julklappstips

Upplevde idag den arkeologiska motsvarigheten till speed-dating. Upplandsmuseet hade tagit initiativ till en eftermiddag där de, SAU och UV hade 5-minuterspresentationer av de flesta av årets utredningar, förundersökningar och slutundersökningar i Uppsala län. Sammanlagt 25 föredrag om allt från stenålder vid Bälinge mossar till historiska lager i Enköping. Fast huvuddelen utgjordes av presentationer av undersökningarna längs riksväg 288 som de tre enheterna ansvarat för. Eftersom fältfasen nu är över och alla ska sätta igång med rapportarbeten var det bra att få en överblick av vad de olika platserna resulterat i - även om det bara var av generell natur.

De allra flesta lämningarna längs sträckan härrör från yngre bronsålder till äldre järnålder, med en del äldre bronsålder/yngre järnålder också. Gravfält, bosättningar och hantverksplatser. Det är ganska makalöst vad mycket fantastiskt som ligger där under åkermarken och på moränkullarna i Norduppland och bara väntar på att upptäckas. Det har varit en enormt rik och levande bygd i tusentals år, från att ha varit skärgård till att bli fullåkersbygd. Nu kommer fasen då alla fynd, anläggningar, prover och strukturer ska sammanställas i en (någorlunda) begriplig text.

En vecka kvar till jul. Har ni hunnit fixa alla julklappar än? Själv har jag bara hunnit med en enda, som vanligt blir alla inköp i sista stund. Om ni behöver lite inspiration så tipsar VA-bloggen om bra vetenskapliga hårda julklappar.
Om ni vill ha något arkeologiskt kan jag rekommendera Jonathan Lindströms fantastiska bok Bronsåldersmordet som kom ut förra året, bland det bästa som skrivits om arkeologi och förhistoria alla kategorier. Jag vill även tipsa om Anna Lihammers bok Arkeologiska upptäckter i Sverige, en mycket bra och snygg guide till intressanta fyndplatser av förhistoriska byggnationer och föremål.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: