lördag 26 februari 2011

Arkeologi nära och fjärran

Börjar återrehabilitera mig in i bloggen med ett mycket kort inlägg. I veckan släpptes en riktig "coffee table"-bok som avslutning på projektet The Urban Mind som fokuserat på stadsbildning i ett globalt arkeologiskt och miljöarkeologiskt perspektiv. 40 forskare vid Uppsalas och Stockholms universitet samt KTH har drivit detta som en del av IHOPE (Integrated History and future of Peoples on Earth). Artiklarna i boken spänner från de allra första stadsbildningarna i Mellanöstern, till Mayakulturen, handelsstäder på Afrikas östkust, Byzantium och de tidiga små stadsbildningarna i Skandinavien.

Boken kan beställas men finns även tillgänglig för nedladdning. Lovvärt.

Dagens läs/lyssna-tips:
Regeringen skickade för en vecka sedan ut ett förslag på nya regelverk för upphandling av uppdragsarkeologin. Har väckt en hel del känslor i branschen minst sagt och Vetenskapsradion i P1 har intervjuat några representanter. I tisdags intervjuades Erik Rosengren från Sveriges Museiarkeologer). Igår ett lite längre inslag med Agneta Åkerlund, länsantikvarie i Uppsala och Agneta Lagerlöf, RAÄ Samhällsavdelning. Arkologgruppen (2 ggr), UV-bloggen, Magnus Reuterdahl, Nils Harnesk och Fredrik Svanberg har också kommenterat det på sina bloggar. Jag kommer inte skriva en kommentar här, utan på SAU-bloggen i nästa vecka.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Lina sa...

Hej!

Har letat efter någon som förhoppningsvis kan svara på mina frågor om arkeologi.

funderar nämligen starkt på att utbilda mig till det och undrar vad som kan väntas efter utbildningen.

Finns det många inriktningar och några chanser överhuvudtaget att få jobb som arkeolog?

mvh Lina

tingotankar sa...

Hej Lina. Arkeologi kan kombineras med många olika ämnen, inom humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap. Det är det positiva. Det negativa är att jobbmarknaden är extremt svår att komma in i, och framförallt att få fotfäste i. Det räcker inte med att vara duktig, engagerad och driven - man måste ha tur också.

En hel del arkeologer hittar in i andra branscher efter ett antal år, så det är värt att fundera just över vad man ska kombinera arkeologikurserna med.

På universitetet finns dels kurser i nordisk arkeologi, som ger en mer allmän utbildning i just arkeologi dessutom. Sen finns antikens kultur också, som är mer av en historisk utbildning och så finns det Egyptologi som är extremt svårt att få jobb inom om man inte lyckas knipa forskartjänster.

Om du är intresserad av att få veta mer så rekommenderar har att du tittar in på Arkeologiforum, där både arkeologer, studenter och allmänt intresserade hänger och diskuterar allt från utbildning till nya upptäckter.

odd brown bird sa...

Herregud, det här är intressant. Hit återkommer jag.